ULAGANJE OD 70 MIL. EURA

U Grubišnom Polju crpi se deset posto trenutačne domaće godišnje proizvodnje plina

Investicija uključuje, osim plinske stanice i skladišta, izgradnju postrojenja za puštanje pridobivenog plina u transport, priključne plinovode do bušotina te spojne plinovode od plinske stanice do plinskog transportnog sustava Hrvatske

Plinska stanica Grubišno Polje

Pomalo u sjeni projekta izgradnje novog skladišta plina u Grubišnom Polju, ostao je podatak da će na toj lokaciji državna tvrtka Podzemno skladište plina (PSP) crpiti plin iz nalazišta u količini koja trenutačno čini oko deset posto godišnje domaće proizvodnje plina.

- Pred nama su dvije do tri godine pridobivanja plina iz ležišta, tijekom kojih ćemo proizvesti oko 150 milijuna metara kubnih prirodnog plina. Već za vrijeme probne eksploatacije postignuta je proizvodnja plina od 275 tisuća metara kubnih, što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara plina - navode u PSP-u, koji je ovih dana, puštanjem u rad plinske stanice, objavio završetak prve faze izgradnje podzemnog skladišta Grubišno Polje, vrijedne 33 milijuna eura. Ukupna investicija u PSP Grubišno Polje iznosi 70 milijuna eura, a uključuje, osim plinske stanice i skladišta, izgradnju postrojenja za puštanje pridobivenog plina u transport, priključne plinovode do bušotina te spojne plinovode od plinske stanice do plinskoga transportnog sustava Hrvatske, odnosno do Plinacroova magistralnog plinovoda Virovitica - Kutina, kao i priključni čvor na tom plinovodu.

image

Plinska stanica Grubišno Polje

U 15 mjeseci

- Radovi na izgradnji plinske stanice završeni su potpuno u skladu s terminskim planovima, u samo 15 mjeseci. Svi naši izvođači radova, stručni nadzor, kao i projektanti bile su domaće, hrvatske tvrtke - ističu u PSP-u. Kada su u pitanju nalazišta plina u Grubišnom Polju, ona se nalaze na dubini od 800 metara, pripadajuće bušotine opremljene su za proizvodnju 2014. i 2015., a njihova proizvodnost ispitana je 2019. Nakon toga, 2022. uslijedili su spomenuti radovi na izgradnji priključnih plinovoda i plinske stanice, kao i spajanja tih objekata na plinski transportni sustav.

Druga faza

U drugoj fazi investicije u Grubišnom Polju PSP izgradit će podzemno skladište kapaciteta radnog volumena od 60 do 100 milijuna kubnih metara plina, s planom da skladište bude u funkciji najranije 2027. Vlada je projekt označila kao jedan od strateške važnosti, jer se procijenilo da, uz trenutačno jedino postojeće skladište PSP Okoli, kapaciteta 438 milijuna kubičnih metara, PSP Grubišno Polje s dodatnim radnim volumenom i kapacitetom može znatno pridonijeti fleksibilnosti plinskog sustava te tako povećati sigurnost opskrbe plinom u slučaju novih globalnih energetskih šokova, kakvi su viđeni u proljeće i ljeto 2022., nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Početak proizvodnje plina u Grubišnom Polju dobiva na važnosti kada se zna da se ukupna domaća proizvodnja plina već godinama smanjuje zbog iscrpljenosti postojećih nalazišta, ali i nedovoljnih investicija u istraživanje ugljikovodika u proteklih dvadesetak godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 15:41