Tijekom prosinca projekt Sv. Katarina-Monumenti u Puli ušao je u posljednju fazu izgradnje te se svečano otvorenje Heritage&Resort hotela Monumenti očekuje najkasnije tijekom proljeća 2025. godine, javlja Danko Končar, predsjednik uprave Kermas Istra i inicijator projekta. Tvrtka u vlasništvu tvrtki Lns Tourism ltd. s Malte i Emma Sigma s Cipra u hotel ulaže 35 milijuna eura, dok ukupna investicija čitavog projekta premašuje 85 milijuna eura.
Radi se o projektu na lokaciji Sv. Katarina-Monumenti u sklopu revitalizacije zapuštenih vojnih baza u sklopu projekta Brijuni Rivijera, a Danko Končar 2017. godine dobio koncesiju za razdoblje od 50 godina. Realizacija je bila podijeljena u tri faze, izgradnju marine Sv. Katarina sa 450 vezova koja je već u funkciji, izgradnja suhe marine te hotelskog kompleksa.
Hotel Monumenti brendirat će se i pod nazivljem “Heritage” što označava povijesnu priču i kulturnu baštinu. Naime, kako je poznato, izgrađen je na mjestu nekadašnje austrougarske vojarne koja je kao zaštićeni spomenik kulture potpuno renovirana u skladu sa smjernicama konzervatora.
Koncesija na 50 godina
“Tvrtka Kermas Istra dobila je koncesiju za razdoblje od 50 godina. Preuzeli smo mnoge obveze i uspješno smo ih ispunilli prema lokalnim i nacionalnim vlastima. Naša koncesija znači da nakon proteka zadanog vremena hotel i svi popratni sadržaji idu u trajno nasljeđe RH. Na ovo gledam kao na svoj životni projekt. Impresioniran sam činjenicom što ćemo biti prvi hrvatski hotel koji isprepliće povijesnu i turističku priču i savršeno nadopunjuje vojnu i morsku prošlost Pule", kaže Danko Končar.
Kako je poznato, realizacija projekta kasnila je nekoliko godina zbog imovinsko-pravnih prepreka, hotel je primjerice trebao biti gotov još 2020. godine i tada se ulaganje u čitav projekt procijenjivalo na 60 milijuna eura, što je u međuvremenu preraslo u 85 milijuna.
Jedno krilo hotela sastoji se od starog, renoviranog dijela, to jest nekadašnje vojarne iz doba Austro Ugarske, a u kojem se nalazi 58 soba veličine 33 kvadrata. S druge strane je moderni, ostakljeni dio zgrade koja će imati 40 soba veličine 40 kvadrata te još osam apartmana veličine od 70 do 120 kvadrata. Na hodnicima će biti fotografije, antikviteti i ostali simboli pprošlosti lokacije. U sklopu hotela nalazi se i plaža sa sadržajima i sunčalištem na oko 1500 kvadrata.
“Hrvatska se treba profilirati prema visokokvalitetnom turizmu, a gosti visoke platežne moći prepoznaju ovakve projekte. Mi već imamo jako puno upita jer čim otvorimo hotel to će automatski privući i veće jahte u našu marinu, a to nam je jedan od glavnih ciljeva”, dodaje Končar.
Hotel će imati i dosta drugih luksuznih sadržaja, primjerice, posebno krilo na dvije etaže s unutarnjim grijanim bazenom, spa centrom, wellnessom, saunama, jacuzzijem i fitnessom. Bit će kategoriziran s četiri zvjezdice iako će nuditi potpuno identičan sadržaj i uslugu kao hotel od pet zvjezdica. Razlog leži u poslovnoj odluci i što boljem pozicioniranju u sferi kongresnog turizma, ističe se u objavi.
Traže 70 radnika
Končar kaže kako se trenutno odvijaju završni radovi na eksterijeru i interijeru te traju intenzivne pripreme za tehnički pregled koji će uslijediti u siječnju.
“Trenutno uređujemo kongresni centar koji će primati više od 300 ljudi, a u suradnji s arhitektima i dizajnerima počeli smo na uređenju soba, kuhinje, restorana, uređenja plaže i ostalih sadržaja. Cijeli naš tim fokusiran je na otvorenje tijekom proljeća i ulazak u prvu ljetnu sezonu. U tom smislu posebno treba naglasiti da želimo graditi strukturiran tim od samog početka i u tom smislu imamo posebnu želju zapošljavati domaće radnike, čak i one s manjkom iskustva koji su voljni i željni učiti i usavršavati se. Možemo kazati da će uvjeti koje nudimo biti među boljim na tržištu”, tvrdi poduzetnik.
Iz hotela kažu kako su trenutno u potrazi za oko 70 radnika te zaprimaju otvorene molbe sa životopisom, a svakom djelatniku kojem je to potrebno obećaju smještaj i hranu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....