BURNA GODINA

Reddit je pokrenuo novi trend, čeka nas i veliki sukob SAD-a i Kine oko popularnog trgovca odjećom

Kako doznajemo od velikih domaćih brokerskih kuća, među građanima Hrvatske zasad nije bilo interesa za sudjelovanje u trgovini dionicama Reddita

Reddit, ilustracija

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Izlazak velikih tech kompanija na burzu u posljednje vrijeme ne ide po planu. No inicijalna javna ponuda dionica (IPO) Reddita mogla bi promijeniti aktualne trendove, a izgledno je i da će postaviti standarde za sve startupe koji planiraju izlazak na burzu ove godine. Kako doznajemo od velikih domaćih brokerskih kuća, među građanima Hrvatske zasad nije bilo interesa oko sudjelovanja u upisu dionica Reddita, internetskog servisa koji funkcionira kao križanac foruma i društvenih mreža.

Reddit je ovoga tjedna objavio i nešto više detalja o jednoj od najvećih inicijalnih javnih ponuda ove godine.

Američka tvrtka tako planira ponuditi 22 milijuna dionica po cijeni od 31 do 34 dolara po komadu, navodi se u podnesku Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC). Od 22 milijuna dionica, 15,3 milijuna prodat će sama korporacija. Ostatkom će trgovati zaposlenici tvrtke, budući da su oni vlasnici nešto manje od sedam milijuna dionica. Zanimljivo je i da izvršni direktor Reddita Steve Huffman poručuje kako će 75.000 dionica biti namijenjeno najaktivnijim korisnicima Reddita.

Tvrtka je u 2023. zabilježila povećanje prihoda od 20 posto, a računaju da će IPO biti procijenjen na najmanje pet milijardi dolara. Valja naglasiti i kako je taj broj puno niži od deset milijardi dolara - na koliko je Reddit procijenjen prije samo tri godine.

Ovaj izlazak na burzu dugo se najavljivao, a među poslovnim analitičarima Reddit je na glasu kao "perspektivna platforma koja će ostvarivati kontinuirani rast prihoda". Prevedeno u brojke: platforma ima 73,1 milijun prosječnih dnevnih aktivnih korisnika, a tržište oglašavanja jedan trilijun dolara.

U posljednje dvije godine mnoge velike tvrtke odgodile su svoje inicijalne javne ponude ponajviše zbog velike volatilnosti tržišta usred visoke inflacije i rastućih kamatnih stopa. Sada je inflacija u Americi niža od očekivane, što je donekle smanjilo pritisak na rastuće dionice.

Tvrtke sada polako izlaze iz hibernacije, pa se osim Reddita ove godine očekuje IPO još desetak zanimljivih imena.

Sukob SAD-a i Kine oko Sheina

Vjerojatno najvredniji IPO stiže iz Kine. Procjenjuje se na 45 milijardi dolara. Bio bi to i prvi kineski IPO izlistan na Wall Streetu vrjedniji od milijardu dolara, još od Didi Chuxinga, tvrtka za iznajmljivanje vozila (čija je američka pustolovina, najblaže rečeno, završila katastrofalno)

Početkom prosinca pojavile su se prve priče kako je Shein podnio dokumentaciju SEC-u. Mogući izlazak Sheina na burzu New Yorka odmah je izazvao burne reakcije. Situacija je sada toliko ozbiljna da Shein razmatra premještanje IPO-a na burze u London ili Singapur.

Mnogi političari, među njima najpoznatiji senator s Floride i republikanac Marco Rubio, već su lobirali kod SEC-a da zaustavi IPO Sheina u New Yorku "sve dok trgovac ne objavi čiste podatke o poslovnim operacijama".

Osnovan 2008., pionir e-trgovine privukao je pozornost kada je 2021. postao najpreuzimanija aplikacija za kupnju u SAD-u, pretekavši čak i Amazon. Tvrtka je uspjela više nego utrostručiti svoju prodaju tijekom pandemije covida-19, na nevjerojatnih 10 milijardi dolara u 2020., što je čini najvećim modnim brendom na svijetu koji odjeću prodaje isključivo putem interneta.

Njegov nevjerojatni uspjeh pripisuje se njegovoj ogromnoj bazi podataka, ali prije svega niskoj cijeni proizvoda, odnosno rada.

Naime, studija Bloomberg Newsa iz 2022. godine otkrila je da je odjeća koju je Shein isporučio u SAD-u izrađena od pamuka iz kineske regije Xinjiang, gdje se krše ljudska prava Ujgura, što Kina niječe. Izjava glasnogovornika tvrtke kaže da Shein ima politiku nulte tolerancije prema prisilnom radu i od svojih ugovornih proizvođača zahtijeva da pamuk nabavljaju samo iz odobrenih regija.

Nema riječi o tome kada će i hoće li SEC promijeniti kurs i dati zeleno svjetlo da se Sheinovim dionicama može trgovati u New Yorku.

Osim navedenih, IPO pripremaju i druge tech tvrtke. Stripe, jedna od najbrže rastućih fintech kompanija čija se vrijednost procjenjuje na 74 milijarde dolara, trebao bi izaći na burzu. Očekuje se da će ove godine isto učiniti i Klarna, švedska fintech tvrtka, nekada najvrjednija europska startup tvrtka, koja kredit za 150 milijuna kupaca diljem svijeta nudi kroz tzv. "buy-now-pay-later" model.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 10:03