NEMA UGOVORNIH OBAVEZA

Polica osiguranja ističe krajem 2023. godina i Allianz ne planira obnoviti tu policu za Sjeverni tok 1

Allianz navodi da je dio konzorcija koji je ‘pokrivao‘ četiri manjinska dioničara plinovoda.

Plinovod Sjeverni tok 1

 Stefan Sauer/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemački osiguravatelj Allianz objavio je u srijedu da ne namjerava krajem godine obnoviti policu za plinovod Sjeverni tok 1 kojim je ruski plin stizao u Europu.

Allianz navodi da je dio konzorcija koji je ‘pokrivao‘ četiri manjinska dioničara plinovoda.

Plinovod je vlasništvo konzorcija sa sjedištem u Švicarskoj, čiji su članovi ruski proizvođač plina Gazprom, s udjelom od 51 posto, te njemačke energetske tvrtke Wintershall Dea i E.ON, francuski Engie i nizozemski Gasunie.

"Polica će isteći krajem 2023. godine i trenutno nije na rasporedu za obnovu, a Allianz je ne namjerava obnavljati", poručili su u srijedu iz njemačkog osiguravatelja u priopćenju objavljenom na web stranici.

"Polica je reosigurana prije ruske invazije na Ukrajinu, na razdoblje od dvije godine, i vežu nas ugovorne obveze prema našim osiguranicima, u skladu sa svim sankcijama", priopćili su.

Pojedinosti ugovora povjerljive su, naglasila je njemačka tvrtka, dodavši da ne može ulaziti u detalje.

Izvori su ovaj tjedan za Reuters izjavili da su Allianz i Munich Re i neki britanski osiguravatelji produljili osiguranje za oštećeni plinovod Sjeverni tok 1.

Upućeni izvori u sektoru navode procjene da su neki Lloyd‘sovi osiguravatelji raskinuli ugovore o osiguranju koji su trebali biti produljeni krajem prošle godine, dijelom i zbog britanskih sankcija.

Tri udruge osiguravatelja koje su prethodno pokrivale plinovod vjerojatno nisu obnovile policu, rekla su tri izvora iz sektora. No, četvrti izvor kaže da ga njegova udruga s Lloyd‘sa i dalje osigurava. Nijedan izvor nije želio navesti pojedinosti.

Londonski Lloyd‘s nije želio komentirati informaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:28