KRIVOTVORENJE DELICIJE

Pojavio se lažni paški sir, proizvođači onog pravog zahtijevaju hitno uvođenje reda na tržište

‘Ovaj sir se može proizvesti samo na otoku Pagu i nigdje drugdje, što ga čini posebnim i unikatnim u svakom smislu‘

Ilustracija

 Profimedia
‘Ovaj sir se može proizvesti samo na otoku Pagu i nigdje drugdje, što ga čini posebnim i unikatnim u svakom smislu‘

Paški sir jedan je od najpoznatijih hrvatskih gastronomskih proizvoda, no kako potražnja za njim značajno nadmašuje ponudu, sve češće je predmet patvorenja. Pojednostavljeno rečeno, godišnje se na Pagu proizvede tek oko 150 tona izvornog paškog sira, a kako se konzumira i znatno više, kako upozorava Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga, potrošači su u opasnosti da budu žrtve prevare, a proizvođači izloženi nelojalnoj konkurenciji od strane proizvođača de facto lažnog paškog sira.

"Oznakom izvornosti potrošačima se jamči da je sir koji su kupili proizveden na otoku Pagu i od mlijeka paške ovce. Ovaj sir se može proizvesti samo na otoku Pagu i nigdje drugdje, što ga čini posebnim i unikatnim u svakom smislu. On u sebi sadrži...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 11:14