Rezultati poslovanja

Podravka povećala dobit u prvom kvartalu: Ostvarili su rast prihoda od 15,9 milijuna eura

Ukupan dug na razini Grupe Podravka povećao se za 4,5 milijuna eura uslijed povećanja obveza za imovinu s pravom korištenja za 4,9 milijuna eura

Martina Dalić

 Ivana Grgic/Cropix

Grupa Podravka je u prvom kvartalu ostvarila rast prihoda od 15,9 milijuna eura, što je rast od 9,1 posto, pri čemu su prihodi segmenta prehrane rasli za 11,3 posto, a farmaceutika za 2,5 posto. Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) je u prva tri mjeseca iznosila 37,9 milijuna eura, što je 10,6 milijuna eura (+38,8%) više u odnosu na usporedno razdoblje, dok je neto dobit porasla za 7,8 mil. eura (+49,7%), stoji u današnjoj objavi na Zagrebačkoj burzi.

Normalizirana operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) iznosila je 38,0 mil. eura, te je viša u odnosu na prethodno razdoblje za 10,4 mil. eura, i to uslijed viših prihoda od prodaje i više bruto dobiti, a unatoč investicijama u poboljšanje materijalnih prava zaposlenika u iznosu od 4,6 mil. eura (+13,0%), kažu u Podravci.

Ukupan dug na razini Grupe Podravka povećao se za 4,5 milijuna eura uslijed povećanja obveza za imovinu s pravom korištenja za 4,9 milijuna eura, a neto dug je na kraju izvještajnog razdoblja iznosio 7,9 milijuna eura, što je niže za 7,0 milijuna eura uslijed veće pozicije novca i novčanih ekvivalenata, pri čemu je stupanj zaduženosti (omjer neto duga i normalizirane EBITDA) na kraju izvještajnog razdoblja iznosio 0,1.

Uskoro odluka o dividendi

O visini dividende odlučivat će dioničari na Glavnoj skupštini Podravke koja će se održati 16. svibnja, a prijedlog uprave i nadzornog odbora je isplata dividende 12. srpnja. Uzevši u obzir zadnju tržišnu cijenu dionice Podravke na kraju 2023. godine od 163 eura, predloženi iznos dividende implicira dividendni prinos od 2,0 posto, kažu u kompaniji.

U današnjem izvješću podsjećaju na investicijski ciklus Grupe Podravka koji je u punom zamahu, a provodi se u skladu sa Strategijom poslovanja Grupe Podravka do 2025. godine. Do kraja 2023. je u sklopu investicijskog ciklusa koji je započeo 2021. godine uloženo gotovo 150 milijuna eura. Tijekom prvog kvartala 2024. su realizirane investicije u iznosu od gotovo 25 milijuna eura, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prioriteti investicijskog ciklusa su ulaganja u modernizaciju, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti te daljnje unapređenje uvjeta rada. Izgradnja logističko-distributivnog centra u Koprivnici najveća je investicija u sklopu Strategije poslovanja Grupe Podravka do 2025. godine, ukupne vrijednosti od 48 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:44