Rješavaju problem

Pliva za proizvodnju dezinficijensa uvela rad u 3. smjeni, a stižu i nove zaštitne maske

Posljednjih je dana posebno problematičan bio nedostatak Plivasept Bluea, tekućine za dezinfekciju ruku
Zbog straha od koronavirusa zaštitne maske za lice su rasprodane
 Matija Djanjesic / CROPIX

Nakon što su građani opustošili ljekarne i drogerije pokupovavši do zadnje maske i sredstva za dezinfekciju ruku uskoro bi police mogle biti barem dijelom popunjene. Naime, veledrogerije pokušavaju nabaviti i maske za jednokratnu uporabu kao i one višekratne te dostatnu količinu sredstava za dezinfekciju.

“Naš galenski laboratorij značajno je povećao proizvodnju dezinfekcijskih sredstava i uskoro se može očekivati da stignu u naše ljekarne. Osim toga, dio proizvodnje ići će u gradske tvrtke za zaštitu djelatnika koji rade sa strankama”, kaže ravnateljica zagrebačkih Gradskih ljekarni, Nada Jembrek.

Zbog velikog rasta potražnje za dezinfekcijskim sredstvima, Pliva je odlučila povećati njihovu proizvodnju, doznajemo u toj farmaceutskoj kompaniji.

- Proizvodnja dezinficijensa je povećana, na njihovoj se proizvodnji sada radi u tri smjene - kažu nam u Plivi.

Posljednjih je dana posebno problematičan bio nedostatak Plivasept Bluea, tekućine za dezinfekciju ruku. Naime, zbog naglog rasta potražnje za tim dezinficijensom, što je izravna posljedica pojave koronavirusa (i) u Hrvatskoj te preporuka nadležnih da se pojačaju mjere osobne higijene, Plivasept Blue je, kako doznajemo, praktično razgrabljen. Ili, preciznije, potrošači su kupili sve količine koje su bile u prodaji.

- Činjenica je da je zbog povećane potražnje došlo do kratkotrajne nestašice. No, povećali smo proizvodnju i isporučili veće količine tog proizvoda veledrogerijama nego inače, a one ga dalje distribuiraju - ističu u Plivi.

Dodaju kako je u ovom trenutku jako teško procijeniti kako će se dalje razvijati potražnja za dezinficijensima. Ističu i kako je na tržištu nedostajao samo Plivasept Blue, dok su se ostali dezinficijensi mogli kupiti.

U osječkoj Saponiji jučer doznajemo da imaju upite za povećanje isporuka proizvoda namijenjenih dezinfekciji ruku i prostora.

- Već imamo upite iz Hrvatske i inozemstva za te proizvode i spremni smo za proizvodnju i za dodatne povećane potrebe - navodi direktorica marketinga Saponije Tihana Kostenko.

Zagrebački Labud, kako nam je navela izvršna direktorica Meteor Grupe-Labuda Ivana Barišić, planira povećanje proizvodnje dezinfekcijskih proizvoda zbog povećane potražnje.

- Proizvoda za higijenu kućanstva ima dovoljno, dok proizvoda za profesionalnu upotrebu u ovome trenutku, zbog povećane potražnje, više nemamo na skladištu, ali ćemo angažirati dodatne proizvodne kapacitete kako bismo i u tom segmentu mogli odgovoriti na velik broj upita naših kupaca - najavljuje Ivana Barišić.

I veledrogerija Oktal Pharma najavljuje da će vjerojatno uspjeti uskoro nabaviti barem 7000 višekratnih maski te oko 12.000 onih za jednokratnu uporabu. U planu je nabava i dezinfekcijskih sredstava. Sličnu informaciju dobili smo i od Medike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 23:25