GOSPODARSKI FORUM

Ohrabrujući rezultati: Oporavak robne razmjene s Italijom, izvoz rastao za 30 posto

Potpisani Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva važan za održivo upravljanje resursima Jadrana

Luka Burilović
 

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

"Dobri temelji mogu preživjeti sve. Tako vidim odnos između Hrvatske i Italije u poslovanju. U 2020. smo svjedočili jačem padu gospodarske suradnje zbog pandemije, no kada pogledamo brojke sada, to je već druga priča,” rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na gospodarskom forumu u Rimu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Talijanskog ureda za vanjsku trgovinu (ITA), na kojem je sudjelovalo više od 90 hrvatskih i talijanskih tvrtki, održanom u sklopu petog sastanka Koordinacijskog odbora ministara Hrvatske i Italije.

Naime, za prva dva mjeseca ove godine s Italijom bilježimo rast od 30 posto izvoza u Italiju i rast od 37 posto uvoza iz Italije u Hrvatsku. Burilović je istaknuo da su najveći doprinos dosadašnjoj suradnji prije pandemije bile talijanske investicije u proizvodne kapacitete unutar Hrvatske, koje su kreirale nove konkurentne izvozne proizvode unutar naših granica.

Predsjednik HGK osvrnuo se i na odličnu suradnju HGK s talijanskim partnerima na Interreg projektu InnovaMare za održivost Jadranskog mora, zajedničkog prirodnog resursa o kojem ovisi veliki broj tvrtki i radnih mjesta. Njegovu važnost potvrdio je i ovaj susret budući da je povodom posjeta korištenje resursa u Jadranskom moru bila jedna od tema sastanka ministara, o čemu je na forumu izvijestio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Naime, ministri su potpisali Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva te će time Hrvatska i Italija učvrstiti suradnju u domenama zaštite morskog okoliša, održivog korištenja mora i njegovih resursa.

Talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Luigi Di Maio izrazio je zadovoljstvo što se forum odvija i povodom 30 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa Hrvatske i Italije. Osvrnuo se i na put rasta gospodarske suradnje prije pandemije, na koji se sad vraćamo. „Ovo je otporno, čvrsto partnerstvo. Sada smo sve nadoknadili, rezultati su ohrabrujući,“ rekao je Di Maio.

"Vjerujemo da se novi izazovi s kojima se suočavamo mogu prebroditi zajedničkim djelovanjem poput ovoga. Kada postoji balans u trgovinskim odnosima, to je jako dobar početak, a postoji i interes talijanskih tvrtki za ulaganja u Hrvatsku,“ rekao je predsjednik ITA-e Carlo Ferro.

Tematski paneli o prehrani, IT-ju i infrastrukturi

IT sektor u Italiji sve više poprima stratešku ulogu, a posebnu važnost ima devet tehnoloških hubova diljem zemlje. Usluge u IT-ju bilježe rast od 7.3 posto u 2021. i vrijednost od 24,8 milijardi dolara. Do 2025. žele povećati broj studenata u IT-ju tri puta te udvostručiti broj big data tvrtki, kao i udvostručiti broj tvrtki koje koriste big data tehnologije te zapošljavanje IT stručnjaka u malim i srednjim tvrtkama. Inače, po DESI Indeksu koji procjenjuje digitalizaciju gospodarstva i društva, Hrvatska i Italija su rame uz rame među zemljama EU, na 19. i 20. mjestu. Nastavkom digitalne transformacije u Italiji očekuje se povećana potražnja za softverom u javnom i privatnom sektoru.

Na panelu o perspektivama hrvatskog i talijanskog IT-ja uz moderiranje potpredsjednika HGK Tomislava Radoša sudjelovale su tvrtke Ericsson Nikola Tesla, Span, Poslovna Inteligencija, Asseco SEE, M Plus Croatia i Infobip.

U pogledu poslovnih potencijala s Italijom iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, vodećeg hrvatskog izvoznika znanja, kažu da su posebno zainteresirani za suradnju u području inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja koja omogućuju digitalnu transformaciju društva i industrija, posebice u domeni eZdravstva,

„Paleta usluga i proizvoda Ericssona Nikole Tesle u domeni eZdravstva značajno doprinosi podizanju kvalitete zdravstvenih usluga te uključuje upravljanje administrativnim podacima pacijenata zahvaljujući rješenjima eKarton (elektronički zdravstveni karton), eUputnica i eRecept, ali i opsežne i integrirane aplikacije informacijskih sustava kao što su Bolnički informacijski sustav i Sustav za udaljeni nadzor pacijenata,“ rekao je Ivan Lupić iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla te dodao kako ova kompanija uz veliku ekspertizu u domeni eZdravstva također razvija i implementira inovativna ICT rješenja za Industriju 4.0 u domenama ePoslovanja i eOkoliša.

Poslovanje Infobipa talijanskim tvrtkama i institucijama predstavio je Boris Pogačnik. "U Italiji smo prisutni od 2017. s uredom u Milanu te surađujemo s bankama, industrijom osiguranja i modnom industrijom,“ rekao je Pogačnik.

M Plus Grupa, dinamična hrvatska kompanija koja je u posljednjih nekoliko godina ostvarila značajan rast te postala vodeći pružatelj BPTO usluga u Europi, vidi veliki potencijal za daljnji razvoj partnerstva s talijanskim kompanijama. Kao tvrtka koja uspješno integrira dinamične industrije kontaktnog centra, informacijskih tehnologija i usluge zapošljavanja, nudi tailor made rješenja vodećim globalnim kompanijama i njihovim korisnicima diljem svijeta.

“Iznimno mi je drago što smo dobili priliku biti sudionici ovog foruma te predstavljanjem naših usluga i inovativnih ideja stvoriti odličnu podlogu za suradnju s vodećim talijanskim kompanijama. Budući da se svijet usluga korisničke podrške nastavlja razvijati nevjerojatnom brzinom, a potražnja za nearshoring uslugama konstantno raste, vjerujemo da će naše kvalitetne i inovativne usluge biti itekako prepoznate.” – izjavila je Bruna Kostelac Košir, CPO M+ Grupe.

Uz panel o IT-ju i digitalizaciji, u sklopu gospodarskog foruma održan je i panel na temu industrijskih procesa i prerade hrane, u kojem su sudjelovali i predstavnici Zvijezde Plus i Podravke te panel na temu infrastrukture i mobilnosti, gdje je svoje poslovanje predstavio i AD Plastik, koji je na forumu sudjelovao s ciljem jačanja suradnje s talijanskom automobilskom industrijom. Inače, početkom ove godine ugovorili su nove poslove sa Stellantis Grupom za europsko tržište vrijedne 71,5 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:55