PODIJELJENI OKO ZAKONA

Obrtnici raspravljali o gorućim temama u trgovini

U proteklih pet godina zatvoreno je gotovo 800 obrta u sektoru trgovine, upozoravaju u HOK-u

1. Obrtnicki fokus - Zakon o trgovini

 Zeljko Puhovski/Cropix

Na nama je da na ovakvim forumima artikuliramo želje naših članova i ukažemo na ono što bismo htjeli mijenjati. Pogotovo je važno da se čuju stavovi malih trgovaca. Treba poštovati Ustav i oni bi trebali sami birati kada će raditi, rekao je na otvorenju prvog Obrtničkog fokusa, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK), Dalibor Kratohvil. Dodao je i da se u proteklih pet godina zatvorilo malo manje od 800 obrta koji se bave trgovinom.

Podijeljeni oko zakona

Na prvom ovakvom skupu raspravljalo se o aktualnim događajima u sektoru trgovine, s posebnim naglaskom na Zakon o trgovini i ograničenje rada nedjeljom.

- Za neke velike zaključke još je rano. Moram naglasiti da je Zakon kompromis. Zakonodavac je izjednačio male trgovce s onim velikim. Naše članstvo je podijeljeno oko Zakona - rekao je Adolf Cvanciger, potpredsjednik HOK-a.

On osobno zadovoljan je novim Zakonom. Smatra da je danas radnike za trgovinu sve teže privući te da slobodna nedjelja čini da se ljudi osjećaju bolje.

- Mojih 25 djelatnika radije bi bilo slobodno nedjeljom nego nekim radnim danom u tjednu - dodao je Cvanciger.

Ivica Ćudina, predsjednik Ceha za trgovinu i cvjećarstvo OK Splitsko-dalmatinske županije, smatra da je Zakon loš.

- Cvancigeru ovaj Zakon odgovara, no za mene i dobar dio obrtnika on nikako nije dobar. U Splitsko-dalmatinskoj županiji živimo od turizma, dakle od sezone koja traje sedam mjeseci. U siječnju i veljači za nas nema zarade - rekao je Ćudina. Dodao je kako novi Zakon znači da neće moći raditi 16 nedjelja, čime, kako je rekao, gube 16 dana unosne zarade.

Tržišna utakmica

- Dobro je da imamo različita mišljenja. No, konsenzus je da svi imamo isti Ustav. Kao društvo opredijelili smo se za tržišnu utakmicu. Ovaj Zakon ograničava naša prava kao poduzetnika i građana. Nastaje diskriminacija pri kojoj je nekima dozvoljeno raditi, a drugima nije - tvrdi predstavnik malih trgovaca Mirko Budimir, dopredsjednik HUP-ove Udruge trgovine.

image

Sanja Smoljak Katić i Mirko Budimir

Zeljko Puhovski/Cropix

Iz udruženja su podnijeli i tužbu Ustavnom sudu kojom traže ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, a Budimir je ocijenio da postoje argumenti da Zakon i ovaj put padne, kao što se to dogodilo već dvaput u prošlosti.

Sanja Smoljak Katić, direktorica Sektora za trgovinu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, ustvrdila je da različiti trgovci imaju različita mišljenja te da su poprilično podijeljeni oko rada nedjeljom.

- Zahtijevali smo i da, bude li se Zakon primijenio, neka se to ne dogodi u roku od tjedan dana, nego da se omogući prilagodba. Tako je i učinjeno - objasnila je Smoljak Katić.

Napomenula je i da je trgovina izrazito visoko regulirana djelatnost te je uvijek "pod povećalom", u smislu učestalih inspekcija.

Najveće je zadovoljstvo novim zakonom o radu izrazila Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

- Izmjene zakona su dobre, zadovoljstvo među radnicima je veliko. Do ovog zakona nije se radilo samo za Božić i Uskrs. Poduzetnici kažu da se novac koji su zarađivali nedjeljom prelio na subotu i ponedjeljak. Zanimljivo je i kako onim nedjeljama koje su radne ima sve manje kupaca - rekla je.

Dodala je i kako u Hrvatskoj najviše turista dolazi iz zemalja gdje se ne radi nedjeljom. Danas vlada kroničan nedostatka radne snage i zbog neradnih nedjelja nije bilo otpuštanja. Sustavima nedostaje 200 do 300 ljudi. Nitko nije dobio otkaz jer se smanjio broj radnih dana - rekla je predstavnica Sindikata trgovine.

Darko Knežević, član predsjedništva HOK-a, smatra, pak, da se ne možemo uspoređivati sa zemljama kao što su Austrija i Norveška, gdje se nedjeljom ne radi.

image

Darko Knežević

Zeljko Puhovski/Cropix

Različite pozicije

- Ne možemo se uspoređivati s tim državama. Danas imamo tek oko 28.000 trgovina, sektor je devastiran. Koliko je jaka trgovina, toliko je jaka država i obrnuto. Nisu svi trgovci u istoj poziciji. Neki ne mogu živjeti bez nedjelje, neki proizvodi moraju biti kontinuirano u optjecaju - iznio je svoj stav Knežević.

Rekao je da je stav ceha i hrvatskih obrtnika da od Vlade treba tražiti ograničenje rada prema površini prodavaonice. Time bi se omogućilo da mali dućani, primjerice površine do 150 četvornih metara, smiju raditi nedjeljom ako tako izaberu.

Da je sektor u problemima, kao i da je sve teže naći dobrog trgovca za rad u malim dućanima, smatra Josip Smoljan, predsjednik Ceha trgovine HOK-a. - Osoba koja radi u malom dućanu mora biti trgovac, bankar i psihijatar. Sve je teže naći takvog radnika, a ako trgovac u malom mjestu ili malom dućanu nema te karakteristike, izgubit ćete kupca. On će jednostavno otići u trgovački centar - ispričao je Smoljan.

image

Josip Smoljan

Zeljko Puhovski/Cropix

Iz publike se javio i predstavnik sezonalnih radnika. Zdravko Gojanović, čiji sezonski obrt ima sjedište u Primoštenu, poručio je da sezona za njih traje samo sedam mjeseci, a nedjelje su im ključne da bi ostvarili zaradu.

- Mi smo ti kod kojih turisti kupuju šlape, magnete i suvenire. Ima nas 5000, a gotovo smo svi samozaposleni. Ne smije nam se zabraniti rad nedjeljom - poručio je Gojanović.

Budimir je dodao da mali trgovci moraju ići istim putem kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

- Oni imaju povlašten status u odnosu na velika poljoprivredna gospodarstva. To je nešto što bismo mi trebali tražiti- zaključio je.

Cvjećarnice i suvenirnice u strahu ususret blagdanima

Zakonom o trgovini se, osim rada nedjeljom, ograničava i rad na državne praznike i blagdane. Cvjećarnice i suvenirnice najviše su time pogođeni, stav je Hrvatske obrtničke komore, jer upravo oni na takve dane ostvaruju najveći dio zarade. To pogotovo vrijedi za skori blagdan Svih svetih. Ako će se slijepo pratiti zakon, oni koji na grobove žele na taj dan nositi cvijeće i svijeće, morat će u nabavu dan ranije. Dakle, ako se ne prihvati prijedlog HOK-a za relaksacijom ove odredbe sa strane zakonodavca, suprotno dugogodišnjoj tradiciji - cvjećari neće moći prodavati. Stav komore je da zabrana rada na blagdane ponajviše pogađa one djelatnosti gdje je trgovina samo komplementarna djelatnost onoj osnovnoj - dakle one poput cvjećara.

Ivica Ćudina, predsjednik Ceha za trgovinu i cvjećarstvo OK Splitsko-dalmatinske županije, apelirao je na državnu vlast da se cvjećarima i prodavačima svijeća dozvoli rad na taj dan. Smatra kako je apsurdno braniti im da posluju na dane zbog kojih se zapravo i bave ovim poslom.

Iz HOK-a zato apeliraju na lokalne samouprave da Sve svete proglase sajamskim danom. No, predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil napominje kako treba pronalaziti druga rješenja koja bi omogućila rad i održivo poslovanje najugroženijima.
Ćudina jednako tako smatra da odluka lokalne samouprave neće biti dovoljne.

- Bez obzira na te odluke, državni inspektorat samo čeka ovakve dane, pa da može krenuti s kaznama. Jedino rješenje jest da ministarstvo proglasi pravo na rad - poručio je Ćudina.

Jedan vlasnik poznate zagrebačke suvenirnice tako je iz publike poručio kako će on, bez obzira na Zakon o trgovini koji bude ili ne bude na snazi, na blagdan Svih Svetih raditi baš kao i na svaki dan odnosno kao što je radio ranijih godina.

Sadržaj omogućava HGK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:59