INVESTICIJA U CHARTRESU

Novo Nordisk ulaže 2,15 milijardi eura u proizvodnju Ozempica u Francuskoj

Investicija će povećati kapacitete za proizvodnju sastojaka za lijek protiv pretilosti Wegovy i Ozempic, lijek namijenjen oboljelima od dijabetesa koji se koristi i u liječenju pretilosti

Wegovy 

 Michael Siluk/Alamy/Alamy/Profimedia

Danski proizvođač lijekova Novo Nordisk izvijestio je jučer da će uložiti 16 milijardi kruna (2,15 milijardi eura) u proširenje kapaciteta za proizvodnju lijekova protiv pretilosti u Francuskoj. Građevinski radovi bit će dovršeni do 2028. godine, a novi pogoni značajno će povećati proizvodne kapacitete za sadašnji i budući portfelj proizvoda za ozbiljne kronične bolesti, istaknuli su u Novo Nordisku.

"Time ćemo u idućim godinama povećati naše proizvodne kapacitete, kako bismo bili spremni za snažniju potražnju za našim lijekovima i budućim inovacijama iz naše proizvodnje", izvijestili su.

Investicija će povećati kapacitete za proizvodnju sastojaka za lijek protiv pretilosti Wegovy i Ozempic, lijek namijenjen oboljelima od dijabetesa koji se koristi i u liječenju pretilosti. U tvornici inzulina i opreme za njegovu primjenu u Chartresu ulaganje će rezultirati otvaranjem 500 radnih mjesta povrh sadašnjih oko 2000, dodaju. Francuska vlada tvrdi da plan danske kompanije signalizira obnovu konkurentosti francuske industrije. Taj se plan nadovezuje na najavu američke tvrtke Eli Lilly da će uložiti 2,5 milijardi dolara u tvornicu u Njemačkoj. Novo Nordisk je u rujnu nakratko smijenio LVMH s mjesta najvrednije tvrtke u Europi, a dionice su mu porasle oko 17 posto otkako je u kolovozu objavljena studija koja je pokazala da Wegovy smanjuje opasnost od srčanih udara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:04