STRATEŠKI INTERES

Nexe-ov projekt vrijedan 400 milijuna eura uvršten na listu strateških projekata

Jedna je to od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj

Obilazak tvornice NEXE

Najveći projekt Nexe Grupe, Projekt CO2NTESSA uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske. Objavljeno je to u sklopu posjete ministra Davora Filipovića tvornici Nexe u Našicama. Projekt CO₂NTESSA s procijenjenom vrijednošću od 400 milijuna EURA, jedna je od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji podrazumijeva modifikaciju proizvodnje klinkera i proizvodnju cementa bez emisije CO₂ u atmosferu od 2029. godine.

Očekivani efekti realizacije ovog projekta poput uvođenja nove tehnologije u cilju održive i troškovno učinkovite proizvodnje cementa s nultom stopom emisije stakleničkih plinova, te potencijal za razvoj prvog hrvatskog CCS sustava čime će se omogućiti razvoj čvorišta za transport i skladištenje u Hrvatskoj, kriteriji koji su najznačajnije doprinijeli proglašenju projekta CO₂NTESSSA projektom od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.

„Danas smo u Našicama kako bi pružili punu podršku projektu CO2NTESSA, a riječ je o projektu koji će omogućiti dugoročnu konkurentnost Nexe Grupe ali i pridonijeti dekarbonizaciji Hrvatske i cijele Europe. Naime, oko četiri posto svih emisija u EU dolazi iz cementne industrije, a ovo je pravi način da se korištenjem suvremenih tehnologija da veliki doprinos dekarbonizaciji. Vlada RH uvrstila je u rujnu ovaj projekt na Listu strateških projekata Republike Hrvatske zbog njegove iznimne važnosti za postizanje dekarbonizacije i dugoročne konkurentnosti ovog kraja, ali i Hrvatske u cjelini. U realizaciju ovog projekta aktivno su uključeni i Agencija za ugljikovodike te Plinacro. Podrška ovom projektu samo je još jedan jasan pokazatelj kako Vlada RH kontinuiranim radom utječe i stvara okvir za povoljnu investicijsku klimu, odnosno za postavljanje Hrvatske kao još jače investicijske destinacije“, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

image

Marijan Krpan, Davor Filipović i Ivan Ergović

Predsjednik Uprave Nexe, Ivan Ergović, zahvalio se što je Vlada RH, prepoznala potencijal ovog projekta uvrstivši ga na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske. „Projekt CO₂NTESSA jedan je od rijetkih u EU koji ima efikasno rješenje zbrinjavanja uhvaćenog CO2 transportnim cjevovodom do lokacije Bockovci-1, gdje će se CO2 utiskivati u ležište-slani akvifer, a njime će se omogućiti sinergija s projektom GT CCS, koji uključuje obnovu postojećeg cjevovoda, koji je izvan funkcije, za transport uhvaćenog CO2 iz tvornice cementa NEXE i izgradnju infrastrukture za skladištenje CO₂, s potencijalom da postane regionalno čvorište za CO2 i važna prekretnica u razvoju hvatanja i skladištenja ugljika u Hrvatskoj i šire. Realizacijom ovog projekta otvaraju se velike mogućnosti nama kao kompaniji, ali i cijeloj industriji i gospodarstvu, a zbog prirodnih mogućnosti skladištenja CO₂ koje imamo u Hrvatskoj. Imamo odličnu priliku postati buduće čvorište za upravljanje CO₂ šire regije i tako utjecati na važan segment u ostvarenju plana zelene tranzicije Europske unije“, istaknuo je Ivan Ergović

Projekt CO₂NTESSA usklađen je sa strateškim dokumentima Europske unije i Republike Hrvatske, stoga se očekuje njegov doprinos u postizanju ciljeva Strategije Europa 2020., Europskog zelenog plana, a očekuje se i doprinos projekta Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu te Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine.

image

Sasatanak u NEXE-u povodom posjeta ministra Filipovića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:24