PREŠIŠALI I TESLU

Najvrjednija kompanija Europe ima ‘zlatnu koku‘, čudotvorni lijek zaludio je i drugi kraj svijeta!

Zbog novih rezultata kliničkih ispitivanja tržište je poludjelo, do 2030. moglo bi dosegnuti vrijednost od 100 milijardi dolara

Pretilost, Ilustrativna fotografija

 Dominic Dibbs/Alamy/Alamy/Profimedia/Dominic Dibbs/alamy/alamy/profimedia

Novo Nordisk ne silazi s naslovnica biznis rubrika diljem svijeta. Ako se ostvare najave da će Kina odobriti njihov lijek za mršavljenje Wegovy, danski farmaceutski div Novo Nordisk krajem godine dobit će novo najveće tržište nakon SAD-a. Zahvaljujući i tome, ali najviše najavama da su vrlo blizu lansiranja lijeka za mršavljenje koji će se umjesto injekcijom moći uzeti u obliku tablete, vrijednost Novo Nordiska uspjela je ovih dana prešišati i Teslu.

U međuvremenu, vrlo aktivno traže nove akvizicije kako bi proširili portfelj u segmentu borbe protiv viška kila te dodatno učvrstili poziciju u ovom ultrapopularnom segmentu farmaceutske industrije, gdje svoje mjesto naravno traže i drugi igrači.

No njihova, te pozicija američkog im rivala Eli Lilly, u ovom segmentu ostaje vrlo čvrsta, uvjereni su čelnici Novo Nordiska, čije su dionice u četvrtak porasle za više od 8 posto. Time je tržišna kapitalizacija danske kompanije dosegnula 609 milijardi dolara, za oko 40 milijardi dolara više od Tesle.

Tablete samo što nisu

Kako je poznato, ovaj proizvođač lijeka za dijabetes Ozempic doživio je bum s istovrsnim lijekom Wegovy, koji sadrži isti aktivni sastojak kao Ozempic, a američki FDA ga je odobrio kao lijek za pretilost 2021. godine.

Tržišna kapitalizacija ove tvrtke sad je veća od godišnje gospodarske proizvodnje Danske od 410 milijardi dolara, i njezin je uspjeh uvelike zaslužan što je zemlja izbjegla recesiju prošle godine. Upravo farmaceutski sektor stoga će ostati i glavni pokretač danskog gospodarstva i u 2024. godini.

Ulagači su se pomamili za dionicama Novo Nordiska nakon što je tvrtka izvijestila o ranim rezultatima ispitivanja amikretina, eksperimentalnog lijeka za mršavljenje koji se može uzimati u obliku tableta. Podaci ispitivanja prve faze pokazali su da su sudionici izgubili 13,1 posto svoje težine nakon 12 tjedana uzimanja tableta. Kako je poznato, oba lijeka protiv dijabetesa i pretilosti, Wegovy i Ozempic uzimaju se putem injekcija.

Traže nove akvizicije

Izvršni direktor Novo Nordiska, Lars Fruergaard Jørgensen otkrio je ovih dana da njihove potencijalne mete za akvizicije ili partnerstva uključuju biotehnološke tvrtke s lijekovima u srednjoj fazi ispitivanja, što je vrlo širok pogled. David Moore, potpredsjednik za korporativni razvoj, dodao je da će se tvrtka usredotočiti na akvizicije u području dijabetesa i pretilosti, idealno u ranoj fazi razvoja. Što je kasnija faza, akvizicija je skuplja.

Cilj je razviti široku paletu lijekova, ali i povećati proizvodne kapacitete kako bi se očuvala konkurentnosti u odnosu na rivale koji također žele dio kolača. Novo Nordisk je stoga nedavno preuzeo tri proizvodne lokacije od Catalenta za 11 milijardi dolara.

Naime, kompanije uključujući britansku AstraZenecu i švicarsku grupu Roche, nedavno su kupile ili licencirale lijekove za mršavljenje u nastojanju da uđu na tržište koje bi prema predviđanjima analitičara do 2030. godine moglo dosegnuti vrijednost od 100 milijardi dolara. No, Jørgensen smatra da ih sve čeka jako dugačak put da stignu Novo Nordisk i Eli Lilly, zbog složenosti procesa inovacija potrebnih za razvoj sigurnih, učinkovitih proizvoda.

Krivotvorenje

U međuvremenu je Lars Fruergaard Jørgensen rekao da tvrtka radi s vlastima u nekoliko zemalja kako bi se uhvatila u koštac s krivotvorenim verzijama popularnog Ozempica, dok se pojavljuju nova izvješća o štetnosti diljem svijeta.

"Ovo je nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno", rekao je za Reuters izvršni direktor danskog proizvođača lijekova.

Tvrtka je testirala sumnjive proizvode i surađivala s vlastima u zemljama u kojima su pronađene krivotvorine kako bi pomogla u pravnim slučajevima, rekao je. "Ne možemo sami nešto poduzeti."

Rastuća potražnja za Novo Nordisk lijekovima koji potiču mršavljenje daleko nadmašuje ponudu, što sve više izaziva zabrinutost zbog nereguliranih i krivotvorenih lijekova.

Krivotvoreni Ozempic do danas je pronađen u čak 16 zemalja, navodi Partnerstvo za sigurne lijekove, skupina za borbu protiv krivotvorenja.

Izvještaji koje je prošlog tjedna Reuters dobio pokazuju da pacijenti imaju posljedice nakon uzimanja lažnog Ozempica u Belgiji, Iraku, Srbiji i Švicarskoj prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 20:31