NAJBOLJI EU PROJEKTI 2022.

Najbolji županijski EU projekti: Dvorac Janković, usluga ‘CrossCare‘ i putovima Frankopana ovogodišnji laureati

Čak 37 EU projekta natjecalo se za titulu najboljega u ovogodišnjem izboru, i vi ste glasali za svoje favorite

U sklopu Dana regionalnog razvoja i EU fondova, Jutarnji list organizira panel i dodjelu plaketa za Najbolje županijske EU projekte 2022.

 Tomislav Kristo/Cropix

Trijumfi ‘Centra za posjetitelje – Dvorac Janković‘ Virovitičko-podravske županije u konkurenciji Doprinosa lokalnoj zajednici i projekta ‘Putovima Frankopana‘ Primorsko-goranske županije u izboru prema glasovima čitatelja Jutarnjeg lista, ponajvažniji su ishodi ovogodišnjeg izbora ‘Najbolji EU projekti‘ naših županija što je okončan proglašenjem pobjednika i dodjelom priznanja u zagrebačkom hotelu Sheraton.

- U ovoj godini, koja je bila vrlo izazovna, bilježimo vrlo dobre rezultate u provođenju projekata iz EU fondova za što su među najzaslužnijima upravo županije čiji su projekti dio ovog izbora – poručila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak na otvaranju ceremonije proglašenja pobjednika izbora koji već treću godinu organiziraju Hanza Media, portal Župan.hr, Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj uz pokroviteljstvo resornog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ministrica Tramišak je, među ostalim, navela da je trenutna ugovorenost projekata iz prethodnog proračunskog razdoblja EU 103 milijarde kuna uz isplaćenost 77 posto ugovorenih projekata te da su naši korisnici EU fondova ovih dana ‘otključali‘ pristup za devet milijardi eura u okviru Kohezijske politike Unije.

image

Nataša Tramišak uručuje nagradu za prvo mjesto za Doprinos prekogranicnoj suradnji

Tomislav Kristo/Cropix
image

Ivan Anušic, Nataša Tramišak, Darko Koren, nagrada za drugo mjesto za Doprinos prekogranicnoj suradnji

Tomislav Kristo/Cropix

Pet kategorija

I ove godine izbor ‘Najbolji EU projekti‘ je priređen u pet kategorija: Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu te kategoriji izbora najboljeg po izboru građana. Osim spomenutih, ovogodišnji pobjednici su ‘Integrirani pristup skrbi za starije osobe u kući – CrossCare‘ grada Zagreba (Prekogranična suradnja), ‘Coastenergy – Plava energija u lukama i obalnim urbanim područjima‘ Istarske županije (Znanost i inovacije) te projekt ‘SOS-Surađuj i ostvari sebe‘ Zadarske županije u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

image

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić uručuje nagradu Zlatku Komadini za prvo mjesto prema izboru citatelja portala Jutarnjeg lista

Tomislav Kristo/Cropix
image

Urednik portala Župan.hr Vjeran Stilinović uručuje nagradu za treće mjesto u kategoriji Doprinos poduzetništvu

Tomislav Kristo/Cropix
image

Urednik portala Župan.hr Vjeran Stilinović uručuje nagradu za drugo mjesto u kategoriji Doprinos poduzetništvu

Tomislav Kristo/Cropix

- Dvorac Janković Županija je kupila 2012., dovršila i otvorila za posjetitelje 2021.. U prvih devet mjeseci ove godine imali smo 2600 noćenja u dvorcu, veliki broj posjeta i događanja, s gastronomskom ponudom lokalnih proizvođača i nastupe lokalnih umjetnika – istaknuo je, preuzimajući nagradu za najbolji EU projekt, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Govoreći o pobjedničkom projektu ‘CrossCare‘ zamjenica pročelnika gradskog Ureda za socijalnu skrb Mirela Šentija Knežević istaknula je da se projekt usluge integrirane skrbi za starije osobe u kući razvijan u suradnji sa susjednom Slovenijom.

- Smatramo da su naši stariji sugrađani zaslužili skrb u svojoj kući sve dok su u mogućnosti u njoj stanovati stoga želimo da ova usluga bude standard u svim našim županijama i oko toga smo se već u kontaktu s Ministarstvom zdravstva - najavila je Mirela Šentija Knežević.

Iz 19 županija

U središnjem panelu svečanog proglašenja najboljih EU projekata pod nazivom ‘Kako EU fondovi mijenjaju lokalne sredine?‘ sudjelovali su voditelj radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju pri Hrvatskoj zajednici županija Ilija Cota i predstavnici pobjedničkih projekata iz prošlogodišnjeg izbora. Riječ je o projektima ‘Bluemed‘ Dubrovačko-neretvanske županije, ‘Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji‘, ‘Key Q-Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske‘ Istarske županije i njezine agencije AZZRI i ‘Renew Heat‘ Karlovačke županije, koje su u panelu predstavljali Melanija Milić (‘Bluemed‘), Mario Adamović (Vukovarsko-srijemska županija), Igor Merlić (AZRRI) i zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar. Raspravu je moderirala Ariana Vela, stručnjakinja za EU fondove.

image

Na fotografiji: Vesna Hajsan Dolinar, Ilija Cota

Tomislav Kristo/Cropix
image

Na fotografiji: Melanija Milić, Mario Adamovic, Igor Merlić

Tomislav Kristo/Cropix
image

Na fotografiji: Ilija Cota, Arijana Vela

Tomislav Kristo/Cropix

U ovogodišnji izbor najboljih ušlo je 37 EU projekata iz 19 županija. Gledano prema udjelu županija, Virovitičko-podravska županija i tamošnja agencija VIDRA imala je najviše kandidatura, njih pet.


Treću godinu zaredom Hanza Medija, Župan.hr, Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, organiziraju veliki Izbor za najbolji županijski EU projekt. Paneli rasprave, kao i sama dodjela nagrada održava se u Hotelu Sheraton.

Izbor smo pokrenuli kako bi kroz prezentaciju uspješnih EU projekata i isticanje njihovog doprinosa i značaja u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini, potaknuli još bolje i efikasnije korištenje EU fondova.

Ono što nas posebno veseli i potvrđuje da je riječ o kvalitetnom i poticajnom projektu te ukazuje da Hrvatska, pa tako i županije sve bolje i efikasnije koriste mogućnosti koje nam se nude kroz EU fondove, jest sve veći broj prijavljenih projekata. Prve godine izbora, 2020., u finalu smo imali 21 projekt, prošle godine 32, a ove godine za titulu najboljega natječe se čak 37 projekata koji su provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2020. ili 2021. godini, zaključno sa 31. siječnja 2022. godine.

image

U sklopu Dana regionalnog razvoja i EU fondova, Jutarnji list organizira panel i dodjelu plaketa za Najbolje županijske EU projekte 2022.

Tomislav Kristo/Cropix

Kao i dosad, izbor se provodi i pobjednici biraju u pet kategorija: Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu, te zasebnoj kategoriji – izboru građana. Pobjednike u prve četiri kategorije birat će žiri sastavljen od 7 predstavnika: dva Hanza Media d.o.o., dva predstavnika Hrvatske zajednice županija, predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, predstavnika portala Župan.hr i predstavnika Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Građani su, pak, svog pobjednika birali preko posebne platforme na portalu Novac.hr:

Veliki izbor za Najbolji županijski EU projekt: Između 37 EU projekata biramo najbolji. Vi ste glasali ste za svoje favorite!

Konferencija "EU fondovi 2021.-2027.“

Konferencija "EU fondovi 2021.-2027.“ koju organizira Hanza Media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, i svečana dodjela nagrada za „Najbolji županijski EU projekt 2022.“ održava se u Hotelu Sheraton.

Na početku konferencije održale su se prezentacije: Nove prilike iz EU fondova 2021.-2027., Sporazum o partnerstvu između Europske unije i Republike Hrvatske za financijsko razdoblje 2021.-2027., Nove prilike za potpomognuta i brdsko-planinska područja te otoke, Europska teritorijalna suradnja i aktualni natječaji, te Kako EU fondovi mijenjaju lokalne sredine?.

Nakon prezentacije uslijedila je panel rasprava s pobjednicima prošlogodišnjeg izbora za najbolji EU projekt.

Panel je moderirala Ariana Vela, vodeća hrvatska stručnjakinja za EU fondove, sudjelovali su „BLUEMED“ (Dubrovačko-neretvanska županija) - pobjednik u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, „Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji“ - pobjednik u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, „Key Q+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“ (Istarska županija) - pobjednik u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji, „Renew Heat“ (Karlovačka županija) - pobjednik u kategorijama Doprinos poduzetništvu i Najbolji EU projekt prema izboru javnosti, te Hrvatska zajednica županija.

Nakon panela uslijedila je svečana dodjela nagrada za „Najbolji županijski EU projekt 2022.“.

Čak 37 EU projekta natjecalo se za titulu najboljega u ovogodišnjem izboru za "Najbolji županijski EU projekt" kojeg organizira Hanza Media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

I ove godine birao se pobjednik u kategorijama: Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu.

Dodjela nagrada se održala nakon uvodnih govora dr. sc. Danijela Marušića, predsjednika Hrvatske zajednice županija i Nataše Tramišak, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europska unije.

Kao što smo već naveli, ove godine u izboru sudjeluje 37 EU projekata iz 19 županija, a drugu godinu zaredom po broju projekata koji su ušli u finale prednjači Virovitičko-podravska županija. Nakon prošlogodišnja četiri, ove godine VPŽ i njihova VIDRA u finalu su sa čak pet EU projekata. Splitsko-dalmatinska, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Istarska županija natječu se sa po tri projekta, Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska i Vukovarsko-srijemska županija te Grad Zagreb u finalu su sa po dva projekta, a ostale županije sa po jednim (osim Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske koje se ove godine nisu prijavile).

U izboru 2020. trijumfirao gamerski projekt PISMO U našem prvom izboru, 2020. godine za titulu najboljega borio se 21 projekt, po jedan iz svake županije, a najveći trijumf doživio je sada već nadaleko poznat i priznat projekt PISMO Sisačko-moslavačke županije i njihove razvojne agencije Simora. Projekt gaming inkubatora, koji je Novsku i Sisačko-moslavačku županiju u međuvremenu etablirao kao središte gaming industrije u Hrvatskoj te tamo iz čitave zemlje privukao mnoštvo mladih koji se žele educirati i ući u svijet gaminga, pobijedio je u izboru publike sa preko 30 posto osvojenih glasova, te je osvojio drugo mjesto po izboru žirija u kategoriji Doprinos poduzetništvu. Drugo mjesto po izboru publike tada je, pak, sa osvojenih 23,28 posto glasova, zaslužio projekt Mala Barka 2 Primorsko-goranske županije, koji je žiri proglasio pobjednikom u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Treće mjesto po izboru građana pripalo je projektu Pametne škole Brodsko-posavske županije. Četvrto mjesto po izboru publike osvojila je Varaždinska županija s projektom uključivanja učenika pripadnika romske manjine u školski susta, a na petom mjestu je završila Virovitičko-podravska županija s projektom Budi STEMpatičan. Kad su, pak, priznanja žirija u pitanju, u prvom izboru trijumfirali su projekti Budi STEMpatičan Virovitičko-podravske županije (Doprinos znanosti), NewLight Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije (Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici), Održivi rast i razvoj malih i srednjih tvrtki s naglaskom na kulturne i kreativne industrije Splitsko-dalmatinske županije, te već spomenuta Mala barka 2 Primorsko-goranske županije. Renew Heat Karlovačke županije lani odnio dvostruku pobjedu

U finale drugog velikog izbora za najbolji EU projekt, 2021. godine, ušlo je čak 11 projekata više nego godinu ranije – njih 32. Sa najviše projekata u finale je, kao što smo već spomenuli, ušla Virovitičko-podravska županija – po jednim u svakoj kategoriji. Druga je bila Splitsko-dalmatinska županija sa tri projekta, Koprivničko-križevačka, Primorsko-goranska, Brodsko-posavska, Međimurska županija i Grad Zagreb imali su po dva projekta u finalu, a ostale županije po jedan. Uvjerljivu pobjedu po izboru građana odnio je projekt Renew Heat Karlovačke županije sa osvojenih 41 posto glasova, a ovaj projekt prepoznao je i žiri i proglasio ga najboljim u kategoriji Doprinos poduzetništvu. Riječ je o pet milijuna kuna vrijednom projektu kojim je Karlovačka županija nastavila razvijati inovativne modele ugovaranja prodaje topline iz biomase između javnog sektora i privatnih poduzetnika, s čime su krenuli prvi u Hrvatskoj. Drugo mjesto po izboru građana pripalo je projektu Poslovni inkubator Kosore Splitsko-dalmatinske županije. Treće mjesto po izboru građana pripalo je projektu Grada Zagreba Innovation in dressing techniques, četvrto mjesto zauzeo je projekt Brodsko posavske županije, Kraći put do zdravlja, a peto projekt Istarske županije – KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske koji je odnio i pobjedu u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Žiri je pak najboljim projektom u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama proglasio projekt Bluemed Dubrovačko-neretvanske županije. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 20,9 milijuna kuna kojim je omogućeno da bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postane dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centar za promicanje znanja. Pobjednik u kategoriji najbolji projekt EU s doprinosom lokalnoj i regionalnoj zajednici je projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U njemu je naglasak na pristup zdravstvenim uslugama u udaljenim i depriviranim područjima te županije, a vrijednost mu je 9,5 milijuna kuna. Za nagradu najbolji projekt EU s doprinosom prekograničnoj suradnji odabran je ‘Key Q plus - Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Istarske županije. Cilj tog projekta bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim proizvodima zajedničke kulturne i kulinarske baštine.

image

Najbolji EU projekt 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:11