PROCJENA S WALL STREETA

Inflacija u SAD-u usporava i drugi mjesec zaredom. Je li to kraj?

Iako je benzin značajno pojeftinio, cijene hrane nastavljaju rasti, osobito osnovnih namirnica

Burza u New Yorku

 Angela Weiss/Afp

U iščekivanju vladinog izvješća o inflaciji koje će biti objavljeno u utorak, mnogi analitičari s Wall Streeta procjenjuju da je ukupni indeks potrošačkih cijena u kolovozu pao, što bi bio drugi mjesec zaredom kako inflacija usporava. Međugodišnje povećanje cijena u lipnju iznosilo je 9,1 posto, što je najviša godišnja stopa inflacije od 1981., da bi se u srpnju smanjilo na 8,5 posto.

Strahovi od recesije, navode analitičke kuće, doveli su do pada cijena nafte i benzin je značajno pojeftinio, devet posto u mjesec dana. Istodobno, kućanstva su na više cijene odgovorila promjenom navika, uključujući manje putovanja i objedovanja vani. Smanjile su se cijene zrakoplovnih karata, rabljenih automobila, hotelske usluga i stanarine. Prema Edmundsu, istraživaču automobilske industrije, cijene rabljenih automobila pale su 1,2 posto.

Ipak, još se ne može reći da je inflacija ukroćena, s obzirom da cijene hrane nastavljaju rasti, u kolovozu su povećane 1,6 posto u odnosu na srpanj, a u godinu dana porasle su 13,4 posto, uz osobito velika poskupljenja osnovnih namirnica poput voća i povrća. Na visokoj razini ostaje i niz drugih proizvoda i usluga. "Usporavanje je potaknuto padom cijena goriva, ali još uvijek postoji značajan pritisak prema gore u tako važnim kategorijama kao što su hrana, kućanski predmeti i proizvodi za zdravstvenu njegu", rekao je Alberto Cavallo, profesor s Harvard Business School, ističući kako "još nismo izašli iz šume".

Kretanje inflacije moglo bi utjecati i na odluke Federalnih rezervi o tome koliko visoko podići kamatne stope, ali i na raspoloženje birača pa i predstojeće izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:48