STRUKA UPOZORAVA

HUT: ‘Kod turizma nema ekstra dobiti, rashodi su veći nego prihodi. A mediteranska konkurencija se vraća...‘

Analiza poslovnih rezultata 21 turističke kompanije predstavila je Hrvatska udruga turizma

Ilustrativna fotografija

 Goran Sebelic/Cropix

Analiza poslovnih rezultata 21 turističke kompanije koju je predstavila Hrvatska udruga turizma pokazala je da je rast poslovnih rashoda u prvih devet mjeseci dvostruko nadmašio rast prihoda te da dobit koju su kompanije generirale protekle dvije godine pokriva samo osam posto gubitaka iz 2020.

U kontekstu rashoda najviše su rasli rashodi za sirovine u iznosu od 45 posto te troškovi rada 26 posto zbog čega je bruto profitna marža kompanije ove godine dvostruko manja nego 2018., te je udio ebidta u ukupnim prihodima smanjen u odnosu na lani za osam postotnih bodova.

Kao posljedica ovakvih rezultata kompanije režu investicije, a analiza procjenjuje da će to ugroziti ostvarenje poslovnih rezultata i u narednim godinama.

"Nužno je što prije krenuti s pripremom sljedeće sezone s obzirom da se mediteranska konukrencija vraća na velika vrata", zaključak je analize napravljene na temelju poslovnih rezultata kompanija koje su na burzi.

"Podaci su bitni jer je dojam da je turizam ostvario dobre rezultate pa čak i da se treba uvoditi oporezivanje ekstra dobiti, no naši podaci pokazuju da kod turizma nema nikakve ekstra dobiti. Dodatno oporezivanje turizma trenutno nema nikakvog smisla,mi nismo u monopolnom statusu, poslujemo na tržištu i ne ostvarujemo ekstraprofit", kazao je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

image

Veljko Ostojić

Goran Sebelic/Cropix

Ostojić upozorava kako je za budućnost turizma iznimno vazno investiranje koje prema analizi usporava, izmedju ostaloga i zbog brojnih prepreka koje dosad nisu rješene, a koje koče veća ulaganja poput problema turističkog zemljišta.

Takodjer, Ostojić je spomenuo i problem radne snage koji se pokušava rješiti izmjenama Zakona o radu te kazao mako hotelijeri i dalje problem nedostatka radnika žele riješiti iz bazena domaće radne snage koji, tvrdi, još nije do kraja iscrpljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:35