ZANIMLJIVA FORMULA

Hrvatska državna tvrtka radnicima odlučila dizati plaće po stopi inflacije. I tako svaki mjesec...

Na kraju godine zaposleni u HAC-u mogli bi imati plaće koje su kroz godinu najmanje gubile na vrijednosti.

Boris Huzjan, direktor Hrvatskih autocesta

 Boris Kovacev/Cropix

Čak i oni radnici čiji su sindikati u kolektivnim pregovorima krajem prošle ili početkom ove godine postigli povećanje plaća i to po stopama i od deset posto, tvrde da je povećanje cijena svih proizvoda i usluga koje koriste svakodnevno, posebice hrane, već poništilo taj rast i da zapravo sa svojim uvećanim plaćama mogu kupiti puno manje roba i usluga nego prije koji mjesec.

Dobru formulu i za rješenje tog problema pronašli su, kako se čini, u Hrvatskim autocestama gdje je sredinom ovog mjeseca potpisan novi kolektivni ugovor prema kojem će se plaća korigirati svaki mjesec, piše Novi list.

Prema tom ugovoru, korekcija osnovice za plaću provodit će se sukladno promjenama, odnosno povećanju ili smanjenju, potrošačkih cijena u Hrvatskoj prema objavljenim podacima u Narodnim novinama, i to tako da se plaća za pojedini mjesec korigira za promjenu potrošačkih cijena u prethodnom mjesecu.

To bi značilo da će se plaće u HAC-u korigirati svaki mjesec po onoj stopi po kojoj su u prethodnom mjesecu rasle ili se smanjivale potrošačke cijene, bez obzira na to koliko su visoke stope. Međutim, u ugovor je ugrađen i osigurač po kojem je određen limit za tu korekciju, pa se tako korekcija neće provoditi automatski u slučaju da kumulativni rast u dva mjeseca bude veći od pet i pol posto. U tom se slučaju prelazi na poseban sporazum Uprave i sindikata, po kojem će se onda korigirati plaća.

Na ovaj se način uprava HAC-a osigurala da u roku od dva mjeseca zaposlenima u toj kompaniji plaća poraste više od pet i pol posto, odnosno da ostane podnošljiva za poslovanje tvrtke, ali je činjenica da su zaposleni u toj kompaniji dobili dogovor koji im jamči korekciju iz mjeseca u mjesec i rast njihovih plaća nije ograničen dogovorom sindikata i uprave koji je postignut, primjerice, prije pola godine i koji je vrijeme odnosno inflacija već pogazila.

Na kraju godine zaposleni u HAC-u mogli bi imati plaće koje su kroz godinu najmanje gubile na vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:09