OBOSTRAN BENEFIT

Fina u Varaždinu otvorila 14. Razvojni centar u Hrvatskoj: Studentima dostupna i stipendija...

Studenti mogu u Fini odraditi svoju stručnu praksu uz pomoć iskusnih mentora

Fina Razvojni centar Varaždin

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Fina je otvorila još jedan Razvojni centar, 15. po redu, ovoga puta u Varaždinu. Centar je smješten u zgradi Fakulteta organizacije i informatike što je, smatra prodekan fakulteta, dr.sc. Ivan Malbašić, „zalog za još bolju suradnju FOI-a i FINA-e“. Drago mu je što je Fina prepoznala FOI kao pouzdanog partnera.

Korist otvaranja Razvojnog centra u FOI-u biti će, smatra se, od obostrane koristi. Studenti mogu u Fini odraditi svoju stručnu praksu uz pomoć iskusnih mentora Fine, a Fina dobiva buduće kadrove u čijemu je razvoju i stjecanju stručnih kompetencija osobno sudjelovala. Također, studenti se mogu prijaviti za IT stipendiju Fine u iznosu od 398 eura mjesečno.

image

Ivan Malbašić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Državni tajnik Bernard Gršić podržao je napore Fine u digitalizaciji društva. - Upravo ovakva organizacija i simbioza akademske zajednice i poslovnog svijeta omogućava digitalnu transformaciju Hrvatske koja još uvijek zaostaje za EU, kada je riječ o stručnjacima ICT sektora – rekao je.

image

Bernard Gršić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Predsjednik Uprave Fine, Dražen Čović, naglasio je važnost suradnje s fakultetima te rekao kako Fina ovaj model koristi već pet godina. Konkretno, strateški pozicionira svoje centre tehnologije i znanja u sredinama u kojima postoje fakulteti informatike i računarstva, kako bi privukla buduće eksperte dok još studiraju, ali i pomogla njihovom zapošljavanju u sredini u kojoj žive. - Zahvaljujući odličnoj suradnji Fine i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, te potpisivanju međusobnog sporazuma 2021. godine, Razvojni centar Varaždin postao je jedan od primjera ubrzanog rasta – istaknuo je Dragan Čović.

image

Drazen Čović

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zadovoljstvo činjenicom da državne tvrtke vode brigu o studentima, istaknuo je i varaždinski župan, Anđelko Stričak. - Obavljanjem prakse kod njih, kao i dobivanjem stipendije, te tvrtke mladima već unaprijed šalju jednu lijepu ponudu, a ta je da se pri završetku svog školovanja kod njih mogu i zaposliti. Ovdje svjedočimo jednoj lijepoj suradnji između FOI-a I Fine i naravno da to kao župan pozdravljam te se nadam da ćemo i ubuduće svjedočiti takvim pričama – izjavio je župan Stričak.

Inače, radi se o projektu Fine kojom državna institucija strateški pozicionira svoje centre tehnologije i znanja u sredinama u kojima postoje fakulteti informatike i računarstva, a s ciljem privlačenja budućih eksperata dok još studiraju. Fina je, kao tehnološka kompanija koja se bavi razvojem softverskih rješenja, prepoznala da „proizvodnja! IT usluga ne treba nužno biti locirana u zagrebačkom središtu tvrtke. Time decentralizira svoje poslovanje, a studentima omogućuje konkretna znanja. Finini stipendisti, navode iz tvrtke, mogu očekivati stabilnu plaću i rad na zanimljivim projektima te stimulacije za dodatni angažman.

Njihov posao podrazumijeva razvoj Fininih usluga koje pomažu digitalizaciji države, društva i poslovnih subjekata, a radna mjesta se popunjavaju ovisno o tehnologijama i kompetencijama kojim vladaju stručnjaci na pojedinim lokacijama. Krajnji cilj zapošljavanja lokalnih IT stručnjaka i studenata su razvoj lokalne zajednice te zadržavanje mladih talenata u Hrvatskoj, koji na ovaj način dobivaju priliku učiti i raditi u vrhunskim uvjetima, kažu iz Fine, uz mogućnost ostanka u svom rodnom gradu.

image

Ivan Malbašić, prodekan FOI za poslovanje i ljudske potencijale

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Fina Razvojni centar

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Fina Razvojni centar

Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:01