NEOČEKIVANI SCENARIJ

Dobili ponudu na iznos od 1,5 milijuna eura: Koncesionar ‘Franje Tuđmana‘ ponudio premalo za dionice ‘Viadukta‘

Ppropao drugi pokušaj prodaje 5,1 posto vlasništva u tvrtki ‘Zaic‘ koja upravlja ‘Međunarodnom zračnom lukom Zagreb‘

Zračna luka Franjo Tuđman u Zagrebu

 Str/Afp/Profimedia/

Stečajni upravitelj ‘Viadukta‘ Milorad Zajkovski objavio je neuspjeh i drugog pokušaja prodaje sedam milijuna eura vrijednog vlasničkog udjela ‘Viadukta‘ u tvrtki ‘ZAIC A Limited‘ koja upravlja ‘Međunarodnom zračnom lukom Zagreb‘ (MZLZ). Prema izvješću Zajkovskog koji je objavio zagrebački Trgovački sud, kupnja spomenutog udjela ‘Viadukta‘ ponuđena je i Upravi ‘ZAIC A Limiteda‘, ali opet bez rezultata.

- Iznova smo kontaktirali dioničare tvrtke ZAIC iz Londona koja upravlja Međunarodnom zračnom lukom Zagreb radi prodaje dionica Viadukta, te smo dobili neobvezujuću ponudu na iznos od 1,5 milijuna eura. Smatram da je to, za sada, preniska cijena – naveo je stečajni upravitelj ‘Viadukta‘, najavivši daljnje pokušaje ‘unovčenja imovine stečajnog dužnika‘, što znači i nove pokušaje prodaje dionica ‘ZAIC‘-a.

U netom okončanom pokušaju, na pripadajućim dražbama za prodaju 5,1 posto vlasništva u ‘ZAIC‘-u koliko posjeduje ‘Viadukt‘, odrađena su tri kruga. U prvome je traženo 5,6 milijuna eura, zatim je traženi iznos smanjen na 4,8 milijuna da bi u trećem krugu udjel ponuđen za 2,8 milijuna eura. Početni iznosi u dražbama omeđeni su odlukama Skupštine vjerovnika ‘Viadukta‘. Naime, u prosincu prošle godine vjerovnici ‘Viadukta‘ su stečajnom upravitelju naložili da udjel u ‘ZAIC‘-u može nuditi u krugovima dražbe smanjujući početni iznos, ali ne za više od 20 posto u odnosu na prethodni krug dražbe.

Na prvi javni poziv za prodaju ‘Viaduktova‘ udjela u ‘ZAIC‘-u, objavljen sredinom prošle godine s početnom cijenom od sedam milijuna eura, nije se nitko javio. Zatim su dionice ponuđene u dražbama uz smanjivanje početne cijene, opet bez rezultata.

Pokušali smo u ‘Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb‘ doznati hoće li ‘ZAIC‘ stupiti u nove pregovore s stečajnim upraviteljem ‘Viadukta‘, odnosno je li još uvijek zainteresiran za spomenuti vlasnički udjel, no poručeno nam je da nisu u mogućnosti odgovoriti na naš upit.

Temeljni kapital ‘MZLZ‘-a iznosi 72 milijuna eura, a ‘ZAIC‘ je jedini dioničar i osnovan je samo za upravljanje zračnom lukom ‘Franjo Tuđman‘. Uz ‘Viadukt‘, koji je suvlasništvo dobio temeljem izvedenih radova na gradnji aerodroma da bi 2017. završio u stečaju, dioničari ‘ZAIC‘-a su francuske tvrtke ‘Aeroports de Paris Management‘ i ‘Bouygues Batiment International‘, turski ‘TAV Airports‘ te fondovi ‘Marguerite‘ i ‘IFC‘.

Odluka stečajnog upravitelja ‘Viadukta‘ da udjel u ‘ZAIC‘-u ponudi ostalim dioničarima očekivana je, jer većinski vlasnici obično nastoje povećati vlasništvo i spriječiti mogućnost da se u vlasničkoj strukturi pojavi novi ‘igrač‘, ako to nije neizbježno. No, taj scenarij zasad iznenađujuće nije na djelu i u slučaju ‘MZLZ‘-a i njezinih vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:26