PANIKA NA TRŽIŠTIMA

Cijena nikla srušila londonsku burzu metala, Rusija kontrolira čak 17 posto globalne opskrbe

Kaotična situacija na Londonskoj burzi je podsjetila na tešku krizu 1985., nakon koje je burza morala suspendirati trgovinu kositrom

Ilustracija 

 Marko Beric/Panthermedia/Profimedia

Londonska burza metala doživjela je danas jedan od najnervoznijih dana u svojoj dugoj povijesti: rast cijena nikla bez presedana, izazvao je paniku te je suspendirana trgovina tim metalom. Rusija kontrolira 17 posto globalne opskrbe kvalitetnim niklom.

Značajne količine nikla danas se koriste u proizvodnji nehrđajućeg čelika i baterija za električna vozila. U jednom trenutku, za vrijeme trgovine u Aziji, cijena nikla dosegla je više od 100.000 po toni, a to se ponovilo i u londonskoj trgovini.

Na burzi metala u Londonu došlo je do spirala rasta cijene jer su investitori i industrijski proizvođači panično pokušavali iznova kupiti ugovore, dok su brokeri žurili pokupiti plaćanja po tzv. margin call-ovima kako bi zatvorili neprofitabilne pozicije.

image

Graf

Gojko Drljača

U raskoraku zbog brzog rasta cijene uhvaćene su i kineski poduzetnici, kao i velike kineske banke. Primjerice, veliki kineski poduzetnik Xiang Guangdoa (zovu ga Big Shot) mjesecima je držao tzv. short pozicije na nikal.

On je vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača nikla i nehrđajućeg čelika. China Construcion Bank tražila je i dobila od Londonske burze metala za odgodu za plaćanje stotine milijuna dolara margin call-ova koje nije uspjela realizirati u ponedjeljak.

Samo u ponedjeljak cijena nikla porasla je 66 posto te je prije suspenzije premašila 80.000 funti za tonu. Kaotična situacija na Londonskoj burzi je podsjetila na tešku krizu 1985., nakon koje je burza morala suspendirati trgovinu kositrom, i to godinama.

Moguće je i da Londonska burza proglasi bankrot. Zadnji put se to dogodilo 2011. godine. U ponedjeljak je burza iznenada promijenila pravila trgovine nakon dnevnog porasta cijene kakav se viđao rijetko u toj instituciji s poviješću dugom 145 godina.

Visoke cijene nikla mogu jako usporiti energetsku tranziciju odnosno poskupjeti proizvodnju e-vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:36