Geotermalni izvor

Bjelovar bi mogao biti prvi grad u Hrvatskoj koji će se grijati na geotermalnu energiju: Iz bušotine izbila voda

U subotu je iz bušotine u Velikom Korenovu, naselju u sastavu tog grada, izbila geotermalna voda

Busotina geotermalnog izvora u Bjelovaru
 

 Ranko Suvar/Cropix

Bjelovar je korak bliže tome da postane prvi grad u Hrvatskoj koji će se grijati na geotermalnu energiju. U subotu je iz bušotine u Velikom Korenovu, naselju u sastavu tog grada, izbila geotermalna voda i završena su testna bušenja koja su započela 9. veljače. Kako neslužbeo doznajemo, rezultati su se pokazali vrlo dobrima.

Projekt bjelovarske geotermalne bušotine ukupno je vrijedan 4,4 milijuna eura. Vlade Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna sufinancirali su ga s 1,3 milijuna eura, milijun eura stiglo je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a za ostatak se pobrinuo sam grad Bjelovar.

Jutarnji list je u studenom pisao o ovoj važnoj investiciji u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak još je tada bio uvjeren da će upravo njegov grad biti predvodnik u ovom području jer su građevinski radovi na bušotini već počeli. Ideja o grijanju sjedišta Bjelovarsko-bilogorske županije temelji se, osim na budućem postrojenju u Velikom Korenovu, i na još pet lokacija u okolici grada koje su označene kao potencijali geotermalne energije.

Istraživanje se odvijalo na dubini od 1500 metara, a procjena je bila da bi se mogla dobiti temperatura vode od oko 80 Celzijevih stupnjeva. Tako dobivena energija grijala bi poduzetničku zonu u Velikom Korenovu, koja se proteže na 80 hektara. Bude li sve po planu, geotermalna energija tu će gospodarsku zonu početi grijati sljedeće godine.

image

Geotermalna bušetina u Bjelovaru

"Kada govorimo o veličini jednoga grada kao što je Bjelovar, potrebno je najmanje pet do šest eksploatacijskih bušotina, uz primjenu da se osigura izvođenje kvalitetne energetske ovojnice zgrada i kućanstava kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost, izgradnja dijela solara za korištenje toplinskih pumpi kako bi se osigurala potrebna energija u vršnim opterećenjima i pokrivenosti dijela stambenih naselja gdje izgradnja toplovoda nije moguća ili je energetski neisplativa", objašnjavali su iz bjelovarske gradske uprave.

Inače, Agencija za ugljikovodike (AZU) je prošle jeseni dodijelila koncesije za pet istražnih polja geotermalne energije i najavila početna istraživanja na daljnjih pet lokacija - u okolici Osijeka, Velike Gorice, Zaprešića, Siska i Vukovara.

image

Geotermalna bušetina u Bjelovaru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:18