Novih 120 POS-ovih stanova

Bassanese: Poticana stanogradnja je najbolji model za zadržavanje mladih obitelji

Ovi su stanovi namijenjeni mladim ljudima i zato nam je cilj smanjiti špekulativne mjere, naglasio je Štromar
Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj
 Barbara Ban / Hanza Media

Grad Umag kreće u gradnju četvrte zgrade s 120 POS-ovih stanova. Stoga je danas u Umagu potpisan ugovor o izgradnji novih poticanih stanova, a toj su svečanosti uz umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj. Dosad su u Umagu sagrađene tri zgrade, a po poticanim cijenama prodano je 122 POS-ova stana.

-Kad imate izgrađen i realiziran sustav predškolskog odgoja koji daje svoje rezultate, odnosno povećanje broj djece u zajednici, onda počnete razmišljati o socijalnoj politici mladih. Uz gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta, što u Umagu nije upitno, naročito u sezoni kad imamo manjak kadrova i postoji potreba za popunjavanjem velikog broja novih radnih mjesta, tada morate razmišljati i o poticanoj stanogradnji jer ona predstavlja najbolji model kako bi mlade obitelji ostale te tražile svoju budućnost upravo u Umagu, izjavio je tom prilikom gradonačelnik Vili Bassanese.

Kako navode u Gradu Umagu, Grad i APN su pokrenuli proceduru realizacije izgradnje četvrte POS zgrade još u lipnju 2018. godine. Nakon obrade svih pristiglih molbi, u siječnju 2019. formirana je konačna lista reda prvenstva objavljena i na službenoj web stranici Grada Umaga. Nakon potpisivanja dvaju vrlo značajnih dokumenata kojima je omogućen nesmetani nastavak projekta izgradnje navedene zgrade, slijedi procedura izrade projektne dokumentacije, prezentacija stanova kupcima s Konačne liste prvenstva te početak realizacije izgradnje koji se sastoji od više faza.

-U Istri je do sad izgrađeno 393 stana po modelu Programa društveno poticane stanogradnje- naveo je direktor APN-a Slavko Čukelj. To znači da Umag po broju POS-ovih stanova trenutno prednjači u Istri.

-U proceduri je Zakon o POS-u kojeg nam je želja donijeti prije ljeta. Ovi su stanovi namijenjeni mladim ljudima koji trebaju riješiti stambeno pitanje, koji trebaju ostati u Hrvatskoj te ovdje doprinositi i gospodarstvu. Zato nam je cilj smanjiti špekulativne mjere na najmanju moguću razinu, naglasio je ministar Štromar.

U gradu navode da je poticana stanogradanja njima važna karika u nizu mjera demografske obnove koju provode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:02