Rast cijena

Vodeći trgovac u Istri o cijenama građevinskog materijala: ‘Cigla je poskupjela 100 posto!

Proizvođačke cijene na domaćem tržištu u travnju 2022. godine više su za 8,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani

Žarko Ivetić, direktor komercijale u Gratis d.o.o.

 Goran Šebelić/Cropix

Prije 30 godina Vlado Ivetić osnovao je tvrtku Gratis d.o.o. u istarskom Tinjanu i plan je bio postati konkurentna kompanija za dostavu građevinskog materijala na gradilišta u Istri. U početku, nije imao puno resursa, tek jedan kamion, blagajnu i dva zaposlenika, nije čak imao ni kran već se sve istovarivalo ručno. Situacija je bila takva da je nakon samo dva mjeseca poslovanja zatvorio radnju i otišao na ratište braniti svoju zemlju. Kada se vratio, nastavio je tamo gdje je i stao, gradeći polako mrežu vjernih kupaca i dobavljača.

Tri desetljeća kasnije, firma Gratis broji 38 zaposlenika, ima skladište u Tinjanu i Rovinju, šest kamiona s dizalicama, dva šlepera te je jedan od lidera u ponudi građevinskog materijala u Istarskoj županiji, a čak su se okušali i u stanogradnju. Uz osnivača Vladu u firmi radi još jedan Ivetić, njegov sin Žarko (37) koji je direktor komercijale. Upravo smo s njim imali priliku popričati o Gratisu i budućnosti tvrtke. Vremena nije bilo previše jer nam je odmah na početku rekao kako posla ima izuzetno puno, unatoč konstantom rastu cijena građevinskog materijala na tržištu.

- Puno se gradi, došlo je do eksplozije na tržištu nekretnina i kuća za odmor. Potražnja je velika, što za stambene, tako i za turističke objekte, iako su u pravilu kupci uvijek stranci, najviše Austrijanci i Nijemci – priča nam Žarko Ivetić.

image

Žarko Ivetić i otac Vlado

Goran Šebelić/Cropix

Kada je njegov otac tek otvorio tvrtku on je imao samo 7 godina, tako da se ne sjeća samog početka firme. U sjećanju mu je da je ime kompanije trebalo asocirati kupce na povoljnije cijene, iako se taj tok misli teško može prenijeti i na današnje vrijeme. Naime, proizvođačke cijene građevinskog materijala na domaćem tržištu u travnju 2022. godine bile su više za 8,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

- Cigla je poskupjela 100 posto, željezo je tri puta otišlo gore u godini dana i, evo, sada je nedavno po prvi puta cijena malo pala. Problem je i s gips pločama, knaufom, građom, peletima... ne vidim da će išta od sirovina uskoro pojeftiniti – ističe Ivetić.

Tajna uspjeha

Iza poskupljenja u prvom redu stoji rast cijena goriva te stari izazovi s nabavom koji postoje iz doba pandemije, kao i oni novi uzrokovani ratom u Ukrajini. Na sreću, trgovci iz građevinskog sektora su prije desetak godina osnovali Grupaciju Flavia unutar koje su okupili najveće dobavljače sirovina te od njih dobivaju povoljnije cijene. Jedan od osnivača Grupacije jest i tvrtka Gratis, što samo pokazuje utjecaj koji je ostvarila u zadnjih 30 godina. Upitani o tajni uspjeha, Ivetići imaju samo jednu mantru koju prate cijeli život.

- Rad i rad, to je sve što je potrebno. Moraš uvijek biti korektan prema kupcima, širiti asortiman, imati uvijek dostupnu robu i brzu dostavu jer klijent ne može čekati. Uostalom, sve dok je kupac zadovoljan, tvrtka će uspjeti – kaže Ivetić.

image

Žarko Ivetić

Goran Šebelić/Cropix

Posljednja velika poslovna odluka koju su donijeli jest pristupanje programu HOK Obrtnik plus. Riječ je o projektu koji obaveznim i dobrovoljnim članovima Hrvatske obrtničke komore (HOK) osigurava brojne pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, čime se ostvaruju značajne uštede u poslovanju. U širokoj lepezi pogodnosti obrtnici mogu ugovoriti povoljnije cijene za struju i gorivo što u ovim vremenima krize donosi značajne uštede za razne industrijske proizvode, zaštitnu opremu, repromaterijal, najam informatičke opreme, različite medicinske usluge.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Program usluga se iz mjeseca u mjesec sve više proširuje, a posljednji veliki partner projekta jest Hrvatski Telekom (HT). Kako nam je objasnio Damir Maras, direktor Odjela za ponudu telekomunikacijskih usluga u HT-u, kroz ovo partnerstvo žele doprinijeti razvoju gospodarstva stoga su prilagodili ponudu kako bi korisnicima olakšali digitalizaciju poslovanja i početak rada.

Digitalni alati

- Misija Hrvatskog Telekoma jest povezati sve u Hrvatskoj s prednostima koje nudi digitalizacija, pogotovo kada je riječ o malim poslovnim korisnicima i obrtnicima. U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom dobili smo povratne informacije o uslugama koje su im najbitnije te smo sukladno tome prilagodili ponudu na način da optimalno odgovara njihovim potrebama. Posebno je tu bitna usluga Moj digitalni ured koja olakšava rad na daljinu te predstavlja modernu inačicu starog fiksnog radnog mjesta, dok je Office 365 paket danas već obavezni digitalni alat za sve poslovne korisnike. Tu je i usluga cloud nadzora vozila koja omogućuje nadzor službenih vozila te na taj način doprinosi optimizaciji troškova transporta, što je pogotovo korisno u današnje vrijeme kada cijene goriva konstantno rastu – ističe Maras.

image


Damir Maras, direktor Odjela za ponudu telekomunikacijskih usluga u Hrvatskom Telekomu

Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Naime, svaki obrtnik ili poduzetnik mora imati bazu na kojoj će graditi svoj biznis i upravo zato korisnici HOK Obrtnik plus programa ostvaruju pravo na popuste i pogodnosti kod sljedećih usluga Hrvatskog Telekoma: Moj digitalni ured, Office 365, Microsoft 365, paketi podrške za Office 365 usluge, premium fiskalnu blagajnu, profesionalnu blagajničku opremu te besplatnu ugradnju uređaja za nadzor vozila.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

- Bitno je naglasiti da mali poslovni korisnici često ne znaju što je sve potrebno napraviti da bi poduzeće funkcioniralo u digitalnom svijetu i zato im Hrvatski Telekom nudi 24 sata podršku sedam dana u tjednu pri korištenju digitalnih alata. Ove usluge i pogodnosti su početna baza, odnosno alat na kojemu poslovni korisnik može raditi i po kojemu dalje razvija smjer svog poslovanja – kaže Maras.

Manji računi

Jedan od korisnika HOK Obrtnik plus programa jest, kao što smo rekli, i tvrtka Gratis d.o.o. koja se Hrvatskoj obrtničkoj komori priključila kao dobrovoljni član. Kako nam je ispričao Ivetić, njima je ovaj projekt došao u pravi čas jer su prije nekoliko mjeseci izgubili distributera električne energije s obzirom na to da je isti prestao s radom. Iako nisu veliki potrošači s mjesečnim računima između 15.000 i 20.000 kuna, bilo im je bitno odabrati distributera koji će im ponuditi adekvatnu ponudu jer su u to vrijeme oscilirale cijene električne energije. Putem HOK Obrtnik plus programa uspjeli su sklopiti ugovor s HEP Opskrbom te su dobili povoljniju opciju od drugih na tržištu.

- Kako smo sada dio Hrvatske obrtničke komore koristimo i druge pogodnosti HOK Obrtnik plus programa, no pogodnost za povlaštenu cijenu električne energije nam je posebno bitna jer smo u razgovoru s kolegama iz okolice čuli da su im sada računi za struju veći i do tri puta – navodi Ivetić dodaje kako razmatraju i druge opcije iz HOK Obrtnik plus programa. Jedna od novih pogodnosti koje imaju na raspolaganju jest i HT paket usluga koji je dostupan od svibnja za sve obavezne i dobrovoljne članove Hrvatske obrtničke komore.

Kako se prijaviti za popuste u HOK Obrtnik plus projektu

Projekt funkcionira na način da su pogodnosti koje nude partneri u projektu HOK Obrtnik plus dostupne svim članovima s podmirenim komorskim doprinosom te se ostvaruju izravnim kontaktiranjem željenog partnera. Lista partnera s opisom pogodnosti i kontaktima partnera dostupna je na webu Hrvatske obrtničke komore. Obrtnik se treba obratiti željenom partneru uz napomenu da želi ostvariti pogodnost u okviru programa HOK Obrtnik plus. Partneri imaju pravo zatražiti OIB obrtnika radi provjere ostvaruje li pravo na popust, odnosno, podmiruje li komorski doprinos. U tu svrhu, implementirano je i javno sučelje u koje partner upisuje OIB te dobiva informaciju ostvaruje li član pravo na pogodnost.

JEFTINIJE GORIVO I MANJI RAČUNI ZA STRUJU? MOGUĆE JE, UŠTEDITE VIŠE TISUĆA KUNA KROZ POGODNOSTI HOK OBRTNIK PLUS PROJEKTA! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske obrtničke komore.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:26