Tira mi sù.
Malo tko zna da se ime mnogima omiljenog deserta na hrvatskom jeziku prevodi - podigni me. No, premda mu to ime nalaže, neodoljivi recept ovog talijanskog klasika koji se prenosi s koljena na koljeno teško možemo „podići“ na višu razinu, ponajprije zbog njegovih prepoznatljivih sastojaka, kremastog mascarponea, bogate crne kave i prozračnih piškota, koji u ustima tvore nezaboravnu kakofoniju okusa. Ipak, mnogi ljubitelji tiramisua sve češće rade dekonstrukciju ovog popularnog deserta. Poznatom okusu daju potpuno neočekivano ruho koje nekima djeluje, možda čak i zanimljivije od originala, a glavna ideja je da se njegova esencija ne izmijeni. To je jednom prilikom kazao i istaknuti hrvatski kuhar koji je dekonstrukciju opisao kao rastavljanje jela i promjena njegovih tekstura i oblika, ali nipošto izvornog okusa.
Premda su ga popularizirali food bloggeri na društvenim mrežama, ovaj kulinarski pravac se u praksi koristi još od 90-ih godina. Osmislio ga je Ferran Adria, chef španjolskog restorana El Bulli, a danas ga obožavaju svi, od početnika u kuhinji do najvećih kulinarskih znalaca. Prva skupina ljudi ga preferira i jer dekonstrukcija, osim što izmijeni ruho jelu, može olakšati njegovu pripremu, pogotovo tiramisua. Sastojci ovog deserta savršeno funkcioniraju kad se spoje, no također odlično egzistiraju zasebno, i baš zato recept za dobivanje prepoznatljivog okusa tiramisua nigdje nije „zacrtan u kamenu“.
Potrebno je malo mašte i volje da bismo u svega 15 minuta dobili malo drugačiji pogled na svima dobro poznatu slasticu, a baš toliko vremena zahtjeva priprema triju odličnih deserata koje donosimo u nastavku članka – tiramisu u čaši, s palačinkama i u voćnoj verziji. Mnogima će se svidjeti što svaki recept sadrži Brzo&Fino tiramisu desertnu kremu, gotovu u samo tri lagana koraka i pet minuta, pa će ih znati pripremiti i oni koji nemaju puno vještina za spremanje kolača, a voljeli bi ovog Uskrsa iznenaditi svoje najmilije.
Tiramisu u čaši
Brz, slasan i praktičan. Tim riječima bismo opisali prvu u nizu tiramisu dekonstrukcija. Posebnost ovog deserta je ta što se priprema u čaši, ne peče se i gotov je u svega pet minuta. Slastica je to koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a ponajmanje ljubitelje kave!
Sastojci:
40 dag piškota
Šalica i pol kuhane jake kave za natapanje piškota
2 vanilin šećera
Brzo&Fino gotova desertna krema tiramisu
Kakao
Priprema:
Mikserom izmiješajte Brzo&Fino gotovu kremu za tiramisu dok ne dobijete lijepu glatku smjesu, otprilike 30 sekundi. U čaše posložite red piškota umočenih u kavu s vanilin šećerom, no pritom pripazite da ne postanu gnjecave. Zatim dodajte sloj kreme pa ponovno sloj piškota i tako sve dok ne dođete do vrha čaše. Vrh pospite kakaom i dobro ohladite prije posluživanja.
Neodoljive tiramisu palačinke
Kad su deserti u pitanju, mnogima mahom padnu na pamet palačinke. Neizostavna su slastica nedjeljnih obiteljskih ručkova i rođendanskih partyja, ali dobro okrijepljuju i nakon napornog radnog dana. Sve češće su gost blagdanskih stolova, stoga, ako razmišljate kako svojim voljenima servirati njihov omiljen desert, uz ovaj recept napravite mali twist i poslužite ih u potpuno neočekivanom ruhu.
Sastojci:
200 g glatkog brašna
300 ml Dukat mlijeka
40 g otopljenog Dukat maslaca
Šalica i pol kuhane jake kave za natapanje piškota
Brzo&Fino gotova desertna krema za tiramisu
30 g piškota
3 jaja
1 vanilin šećer
Priprema:
U veliku posudu ulijte tri jaja te im dodajte vanilin šećer. Sastojke pjenjačom dobro izmiješajte te zatim u smjesu ulijte mlijeko. Kad smjesta postane kompaktna dodajte joj brašno i kakao te sve zajedno dobro izmiješajte. Tavu za palačinke dobro zagrijte te ju namastite s malo maslaca. Napravite palačinku te ju ostavite sa strane da se dobro ohladi. Dok se palačinke hlade, pripremite desertnu kremu miješajući smjesu mikserom otprilike pola minute. Uzmite jedinu palačinku i po sredini je premažite kremom te zatim dodajte jednu piškotu umočenu u kavu. Palačinke zamotajte i ostavite da se hlade 30 minuta prije posluživanja.
Izvrsna alternativa ovom desertu je tiramisu torta od palačinki koja se radi prema istom receptu, a jedina razlika između dvije slastice je u slaganju. Naime, u ovoj verziji se palačinke slažu jedna na drugu, a između svake se stavljaju slojevi piškota i Brzo&Fino gotove desertne kreme za tiramisu. Reže se poput okruglog kolača tako da je izvrsna zamjena klasičnoj rođendanskoj torti.
Voćni tiramisu
Svježe voće, piškote i najfinija tiramisu krema. Kombinacija je to koja osvaja na prvi zalogaj, a zbog njegovog laganog i svježeg okusa, teško se zaustaviti samo na jednom grizu. Budući da ne zahtijeva pečenje i dugo hlađenje, može se poslužiti svega sat vremena nakon pripreme. Najveća odlika voćnog tiramisua je što ga može napraviti baš svatko, od kuhara početnika do iskusnog pastry chefa. Stoga, mikser u ruke i probudite slastičara u sebi!
Sastojci:
Brzo&Fino gotova desertna krema za tiramisu
Korica jednog limuna
400 ml vode
20 g šećera
24 komada piškota
3 žlice likera od limuna ili limunovog soka
100 g jagoda
100 g malina
100 g borovnica
Brzo&Fino vrhnje za šlag
Priprema:
Desertnu kremu ulijte u veću posudu i miješajte mikserom 30 sekundi dok ne postane glatka. Tekućinu za umakanje piškota pripremite tako da zagrijete 400 ml vode te u nju dodate 20 g šećera i malo korice limuna. Kuhajte otprilike dvije minute i zatim pustite da se dobro ohladi. Kad se tekućina dovoljno ohladila u nju dodajte tri žlice likera od limuna i dobro promiješajte, a zatim jednu po jednu piškotu umačite u tu smjesu i slažite u četvrtasti kalup za kolače. Piškote prekrijte kremom, na nju dodajte komade voća te posložite novi red keksa. Isti postupak ponovite sve dok ne dođete do vrha kalupa. Izmiksajte vrhnje za šlag do željene gustoće te njime ukrasite kolač.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Dukatom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....