‘Hrvatski Champagne‘

Tražite ideju za vikend bijeg iz Zagreba? U okolici se održava sjajan vinski festival, posebni gost je poznati chef

Velika završnica festivala kreće u subotu, 19. listopada u podne u vinariji Dobra berba kraj Jastrebarskog i traje sve do 22 sata
 Via Vino

Jesen je vrijeme kad nas priroda časti rapsodijom boja, a priroda najsočnijim plodovima. Kreće berba, pravi se mošt, kušaju mlada i vina prošlih godina koja su savršeno sazrela. Baš na jednom takvom mjestu, nadomak Zagreba, upravo kreće prava čarolija.

Jer ako tražite mjesto gdje se čaša vrhunskog vina savršeno stapa s panoramskim pogledima i netaknutom prirodom - Plešivica je vaša idealna destinacija.

Upravo stoga se tamo održava vinska manifestacija Via Vino 2024. koji nudi nezaboravnu atmosferu pod vedrim nebom, bajkovite lokacije vinskih cesta, odabrana vrhunska vina, jela prepuna okusa Zagrebačke županije i glazbu uživo. Velika završnica festivala kreće u subotu, 19. listopada u podne u vinariji Dobra berba kraj Jastrebarskog i traje sve do 22 sata.

image
Via Vino

Sam je interijer idealna kulisa za uživanje u suboti, gastronomiji i izletu van grada, jer je vinarija smještena u povijesnoj zgradi bivše vinarske zadruge iz 1935. godine. Ovaj predivan kompleks u Svetoj Jani pružio je i prošle godine savršenu kulisu za cjelodnevno uživanje tijekom sunčane listopadske subote.

- Veliko nam je zadovoljstvo ugostiti Via Vino 2024. u našoj vinariji koja već godinama njeguje tradiciju vinske kulture i vrhunskih pjenušaca. Ova manifestacija prilika je da posjetitelji iz prve ruke osjete jedinstvenu atmosferu, uživaju u vrhunskim vinima i pjenušcima, ali i programu uz glazbu i druženje. Veselimo se što smo ponovno dio ove vinske priče koja naš kraj stavlja na kartu prestižnih vinskih destinacija - poručio je direktor Vinarije Dobra berba Saša Štula.

image

Saša Štula i posjetitelji

Via Vino

Jer ove godine, na četvrtom izdanju festivala Via Vino, posjetitelje ponovo očekuje uzbudljiv DJ line-up koji će doprinijeti vinskom ritmu, jer zabavljat će ih DJ-evi Stanko Bondža, Aldo Morro i Mirzaisfab.

Po prvi puta i vinska akademija na festivalu

Ove se godine po prvi puta održava i Via Vino Academy manifestacija, u suradnji s vrhunskim sommelierom Darkom Lugarićem, 17. i 18. listopada. Radionice se održavaju za vinare i influencere s ciljem proširenja znanja i promocije destinacije, a teme su izričaj pjenušavih vina, te crnih i bijelih vina Zagrebačke županije. Via Vino Vibes 2024. predstavlja nastavak Via Vino priča od proteklih godina koje su istaknuta vinska manifestacija u regiji, koja okuplja lokalne vinare, gurmane i posjetitelje Zagrebačke županije.

Još jedan poseban gost bit će i chef Melkior Bašić, koji će u Svetoj Jani predstaviti jedan sasvim novi segment svojeg poslovanja.

image

Melkior Bašić

Via Vino

- Veselim se sudjelovanju na događaju Via Vino, gdje ćemo predstaviti naš novi koncept Chef’s Catering. Kroz ovaj catering želimo donijeti vrhunski gastronomski doživljaj, a posjetitelji će imati priliku uživati u domaćoj tjestenini završnoj u kolutu sira, uz dodatke poput kozica i pancete, kao i u našim popularnim smash burgerima. Sva jela pripremaju se s pažnjom i strašću prema lokalnim namirnicama, kako bismo osigurali autentičan i nezaboravan okus - najavio je Bašić.

Premda su najmanja vinska regija u Hrvatskoj, Plešivica i okolica se ponose tisućljetnom tradicijom uzgoja vinove loze, a svaka kap vina s ovih padina nosi sa sobom priču o povijesti, zemlji i rukama koje ga stvaraju.

image
Via Vino

Sunčane padine obronaka ovog gorja udahnjuju život i međunarodnim sortama poput rizlinga, crnog pinota, sauvignona blanca, chardonnaya i sivog pinota. Ipak, ono što ovaj kraj izdvaja od drugih su vrhunski pjenušci. Zbog njihove iznimne kvalitete, Plešivica često nosi laskavi nadimak hrvatska Champagne regija.

Idealno mjesto za pobjeći od gradske vreve

Nije međutim Plešivica samo vinska meka, već i pravi raj za ljubitelje prirode i avanturiste. Vinske ceste savršeno se kombiniraju s planinarskim i biciklističkim stazama, a šetnja vinogradima nudi pogled koji ostavlja bez daha. Na vrhu Plešivice, na 778 metara nadmorske visine, čeka vas željezna piramida za razgledavanje, koja vam nudi jedinstvenu priliku da upijete ljepote ovog krajolika. Ako vam sve to nije dovoljno, biciklističke ture kroz mirno seosko područje Svete Jane donijet će vam dodatni osjećaj slobode i povezanosti s prirodom.

image
Via Vino

U podnožju Plešivice leži šarmantni gradić Jastrebarsko – ili jednostavno Jaska. Ovdje povijest živi na svakom koraku, bilo da istražujete dvorac Erdödy ili šetate njegovim povijesnim perivojem

Ono po čemu je Jaska najpoznatija je Plešivička vinska cesta, otvorena još 2001. godine, a sastoji se od četrdesetak vinara s raznolikom turističkom ponudom. U njihovim podrumima mogu se kušati osim autohtonih sorti kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj i svjetski poznate sorte vina poput chardonnaya, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota. Plešivička vina osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire.

image
/Via Vino

Daleko od gradske vreve prošle se godine tražilo mjesto više za manifestaciju Via Vino koja objedinjuje svu ponudu i ljepotu plešivičkog kraja, a posjetitelji nisu skrivali oduševljenje konceptom koji je povezao vino s opuštenom atmosferom i autohtonom gastronomijom, ponosom Zagrebačke županije. Uz to posjeta manifestaciji je potpuno besplatna.

Jer bilo da dolazite zbog vina, hrane, prirode, zabave ili povijesti - Plešivica ima sve.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 09:57