Neodoljive kombinacije

Tko bi rekao da čokoladni deserti mogu biti još slasniji s ovim sastojkom: Obožavali su ga čak Maje i Asteci

Ova neobična kombinacija samo je jedna od mnogih koje će oduševiti vaše okusne pupoljke
 Shutterstock

„Život je poput bombonijere. Nikada ne znaš što ćeš dobiti“, rekao je Tom Hanks u legendarnom filmu Forrest Gump.

Ovo je samo jedna od brojnih referenca na „hranu bogova“, kako su ljudi davno prozvali čokoladu. Njezin okus je nenadmašan, poklanja se u svim prigodama i obožavaju je sve generacije. Ljubav čovječanstva prema čokoladi proteže se više od pet tisućljeća, a mnoga istraživanja pokazala su da ima pozitivan učinak na zdravlje i poboljšava raspoloženje.

Volimo je pojesti samu, naribanu na voće, u pitama, kremama i kolačima. Čokolada je toliko svestrana namirnica te se nevjerojatno dobro spaja i sa sastojcima s kojima je na prvu nikada ne biste spojili. Ljubitelji čokolade sigurno će cijeniti ove kombinacije, a oni koji ih do sada nisu isprobali, mogli bi se vrlo ugodno iznenaditi!

Sol kao čarobni dodir

Vrlo poznata izreka „suprotnosti se privlače“ u slučaju čokolade i soli itekako je istinita. Kombinacija dva toliko suprotna okusa jedan je od najvećih trikova u kulinarstvu i slastičarstvu koje možemo iskoristiti i za deserte pripremljene kod kuće. Od davnina su ga koristile i naše bake za pripremu tradicionalnih kolača jer su dobro znale da sol uravnotežuje slatkoću kolača i daje im zanimljivu notu. Sol, naime, ističe punu snagu čokolade i doprinosi boljoj teksturi same slastice. Primjerice, kod tamne čokolade, sol dodatno naglašava suptilne nijanse kakaa, bez da dominira. Osim toga, istraživanja pokazuju da sol pomaže u otpuštanju molekula arome čokolade u okolni zrak i tako percepciju okusa čini višedimenzionalnim iskustvom.

image
Shutterstock

A koja je sol najidealnija u kombinaciji s čokoladom? Sve ovisi o količini i tipu čokolade. Najbolje je eksperimentirati kako biste pronašli svoju savršenu kombinaciju. Ipak, ovdje valja slijediti jedno važno pravilo – više nije uvijek i bolje. Čokolada nikako ne bi smjela biti slana jer to znači da ste pretjerali sa solju. Budući da sol nije topiva u čistoj čokoladi, potrebno ju je temeljito izmiješati kako bi se zrnca ravnomjerno rasporedila ako se dodaje izravno u otopljenu čokoladu. Umjesto da se miješa, u mnogim čokoladnim slatkišima posipa se po vrhu, što pojačava i vizualni dojam.

Čokoladni kolač s morskom solju

Sastojci:

200 g tamne čokolade

150 g maslaca

200 g šećera

4 jaja

120 g brašna

1/2 žličice morske soli

Prstohvat vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za kolač. Otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri. Dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte jaja, a zatim dodajte brašno i prstohvat soli. Ulijte smjesu u kalup i pecite 25-30 minuta. Pustite da se ohladi, pospite morskom solju i poslužite.

Začini za malo egzotike

Kardamom, cimet, đumbir i muškatni oraščić – orijentalni začini koji se često koriste u slasticama, daju dozu neodoljive egzotike u spoju s čokoladom. Primjerice, cimet i muškatni oraščić idealni su začini za jesensko i zimsko razdoblje jer evociraju uspomene blagdana, zajedništva i ugodnih večeri pod dekicom, s čašom tople čokolade ili kuhanog vina u ruci.

image
Shutterstock

Kardamom se, s druge strane, ne koristi tako često u našoj kuhinji, što je prava šteta jer daje jedinstven „štih“ raznim jelima, desertima i pićima. Intenzivan je pa ga je u kombinaciji s čokoladom potrebno vrlo malo jer inače dominira i stvara disbalans. Tek prstohvat mljevenog kardamoma u torti od čokolade može napraviti posebnu slatku rapsodiju kojoj će malo tko moći odoljeti. Ne smijemo zaboraviti ni đumbir, takozvani kineski češnjak za kojim obično posežemo kada smo prehlađeni i bez kojeg porcija sushija nije potpuna. U kombinaciji s ukusnom čokoladom, đumbir ističe ono najbolje u oba okusa. Dodajte malo đumbira u prahu ili čak svježeg naribanog u čokoladni mousse desert, iznenadit ćete se. Pozitivno!

Za sve hedoniste

Čokoladu u svakakvim zanimljivim kombinacijama moći ćete kušati na jedinstvenom događanju – Festivalu čokolade, čiji je domaćin Opatija. Unutar tri dana, od osmog do 10. studenog 2024., čokoladne će delicije u centru Gervais predstaviti gotovo 40 renomiranih craft proizvođača čokolade i OPG-ova. Neke od najzanimljivijih hedonističkih delicija za svačije nepce su, primjerice, sir s čokoladom, tjestenina od čokolade, praline različitih punjenja od egzotičnog voća do pršuta i čilija. Ponešto za svakog!

image
Ustupljena fotografija

Meso se nevjerojatno dobro spaja s čokoladom, u što će vas uvjeriti opatijski hotelijeri. Oni će tijekom cijelog studenog nuditi prigodnu ponudu zanimljivih jela - juneći carpaccio s perlama od bijele i crne čokolade, ribeye tagliatu s prošekom i tamnom čokoladom s kroketima od kozjeg sira ili pak krem juhu od buče s listićima čokolade.

Čokolada se može spojiti s različitim okusima, ali i oblikovati na najkreativnije načine. Zato ove godine Festival čokolade donosi duh Belgije kroz vrhunski čokoladni spektakl. Renomirani belgijski čokolatijer Alexandre Druart izradit će repliku čokoladne skulpture briselske znamenitosti Atomium. Osim njega, inovativnost u kreiranju čokoladnih umjetničkih djela moći će se vidjeti i kroz autorski rad poznate hrvatske čokolatijerke i dizajnerice čokolade, Marine Prijatelj. Opatijska čokoladna rapsodija u obliku cvjetnog partera ispred Ville Angioline, veličine četiri metra kvadratna, odat će počast obljetnici 180 godina turizma u Opatiji. Akademska kiparica Georgette Yvette Ponte stilizirat će njegov ornamentirani čokoladni reljef od bijele i tamne čokolade tijekom atraktivnog nastupa 8. i 9. studenog.

image
Ustupljena fotografija

Osim degustacija raznih čokoladnih slastica neodoljivih, neobičnih okusa, na Festivalu čokolade moći ćete se i sami okušati u izradi i ukrašavanju čokolade. Pridružite se besplatnim radionicama za djecu i odrasle RetrOpatija Chocolate Junior i RetrOpatija Chocolate Experience, 9. i 10. studenog u centru Gervais. Kako je broj mjesta ograničen, svi zainteresirani trebaju na vrijeme rezervirati svoje mjesto pozivom na telefonski broj 051 271 310. Radionice se održavaju i na novoj lokaciji - u Čoko laboratoriju u Kulturnom domu Zora, a karte je moguće kupiti na mojekarte.hr. Kako je poznato da je čokolada dobra protiv stresa, moći ćete sudjelovati u uzbudljivim antistres radionicama razbijanja čokoladnih tabli u Amadria Park Hotelu. Onima kojima je do nešto drukčijeg opuštanja mogu isprobati čokoladne tretmane u opatijskim wellness centrima, poput čoko-masaže.

image
Ustupljena fotografija

Festival čokolade nudi pregršt iznenađenja za velike i male, a sve novosti, kao i sadržaj programa, doznajte na internetskoj stranici i društvenim mrežama TZ grada Opatija.

Čili za hrabre

Čili i čokolada možda na prvu ne izgleda kao privlačan spoj. Oko ove kombinacije postoji dojam mističnosti, a svaki instinkt vam govori da ne bi trebala funkcionirati. Ipak, baš kao kod soli, čili također daje uzbudljiv kontrast čokoladnim desertima. Kada se koristi umjereno, čili daje blagu toplinu čokoladi te pritom ističe različite note kakaovca.

image
Shutterstock

Jeste li znali da su čili s čokoladom konzumirali još Maje i Asteci? Njihovo tradicionalno piće zvalo se xocolatl - mješavina za koju se govori da daje muževnost i mudrost onima koji je piju. Ova kombinacija stvara zanimljivu igru okusa, gdje slatkoća čokolade polako prelazi u pikantnost čilija, ostavljajući dugotrajan dojam, drukčiji od bilo kojeg.

Topla čokolada s čilijem

Sastojci:

500 ml mlijeka (ili biljnog mlijeka po izboru)

100 g tamne čokolade (70 % kakaa ili više), nasjeckane na komadiće

1 žličica kakao praha

1/4 žličice mljevenog čilija (ili po ukusu)

1/2 žličice cimeta (opcionalno, za dodatnu toplinu)

1 žlica šećera (ili zaslađivača po izboru)

Prstohvat soli

Priprema:

U lončiću zagrijte mlijeko na srednje laganoj vatri, ali pazite da ne zavri. Dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i kakao prah te miješajte dok se čokolada ne otopi. Kad se sve sjedini, dodajte mljeveni čili, cimet, šećer i prstohvat soli. Dobro promiješajte i pustite da smjesa lagano kuha oko 2-3 minute. Probajte topli napitak, i ako želite, dodajte još čilija za jaču pikantnost. Ulijte toplu čokoladu u šalicu i, po želji, ukrasite šlagom.

Slatki voćni kontrasti

Voće je prirodan partner čokolade, no neke kombinacije su posebno iznenađujuće. Jagode i maline su klasični izbor koji vole mnogi, ali čokolada s narančom ili čak s ananasom ima osvježavajući obrat. Sušene smokve ili marelice u kombinaciji s tamnom čokoladom također će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Kako, dakle, spojiti voće i čokoladu?

image
Shutterstock

Primjerice, na vrh jednostavnog čokoladnog biskvita poslažite šnite jagoda, naranče ili pak borovnice i ostalo bobičasto voće po izboru nakon što se kolač malo stisne u pećnici. Ako vam ide pripremanje slastica, možete napraviti čokoladnu verziju ledenog vjetra u kombinaciji s voćem po izboru. Dobar izbor su banane, kivi i jagode. Za brzi desert istucite kremu od čokolade (gotovu, koja se obično koristi za torte) i u nju ubacite voće po izboru. Njam!

Orašasto i hrskavo

Zadnja, ali ne manje neodoljiva kombinacija su čokolada i orašasti plodovi. Pistacija, lješnjaci, bademi, brazilski oraščići ili pak pekan orasi slastan su ukras svakom desertu, sadržavao on čokoladu ili ne. Ipak, ne čudi što mnogi obožavaju upravo tablu čokolade s lješnjacima jer ova kombinacija ima sve. Na jeziku je posebno ugodan osjećaj hrskave teksture orašida s kremoznošću čokolade. Prema nekim istraživanjima, kombinacija čokolade i orašastih plodova je posebno hranjiva zbog dobrih masti i antioksidanata koji se nalaze u obje namirnice. Za kraj donosimo recept za zasitan, zdrav i neodoljiv obrok, bilo za doručak, snack ili večeru.

Čokoladna zobena kaša s voćem i orašidima

Sastojci:

200 g krupnih zobenih pahuljica

Mlijeko po izboru (obično ili biljno)

Malo cimeta

Žličica meda (po izboru)

Pekan orasi/bademi/lješnjaci

Voće po izboru (banane, borovnice, maline)

Kockica tamne čokolade

Priprema:

Zob skuhajte u mlijeku. Po potrebi dodajte još malo mlijeka ako je kaša pregusta. Kad je mekana, po želji dodajte med i cimet i dobro promiješajte. Stavite je u zdjelicu i dok je vruća stavite u nju kockicu čokolade da se otopi. Lagano promiješajte. Poslužite je s voćem po izboru i drobljenim orašastim plodovima. Dobar tek!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Native Ad Studijem Hanza Medije i Turističkom zajednicom grada Opatija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 11:51