Prepustite se

Pet neodoljivih trendova dominira domovima ove jeseni: Jednog možda već obožavate, a u drugog ćete se opako zaljubiti

Ako vašem domu treba makeover, ne odupirite se promijeniti barem neki detalj jer ćete time unijeti svježu energiju u prostor
 Shutterstock

Jesen je vremenski orijentir, trenutak koji utječe na to kako vidimo i koristimo vrijeme te ima tendenciju jačanja naše motivacije, pokazuju istraživanja. Mnogi ljudi, kažu stručnjaci, jesen vide kao novi početak, odbacivanje starog što im ne služi kako bi napravili mjesta za nešto novo i bolje. S druge strane, mnoga istraživanja u korelaciju stavljaju „mir u glavi“ s urednim i estetski privlačnim životnim prostorom.

Stoga ne čudi što jesen simbolizira nove početke i u našem domu te je idealno vrijeme za osvježiti ga novim detaljima, bojama, teksturama i materijalima. Nakon iskričavosti ljeta, naredni mjeseci bit će prije svega u znaku udobnosti te toplih i ugodnih vibracija jeseni, s naglaskom na pet top trendova koji su nam se, htjeli – ne htjeli, već lagano uvukli pod kožu.

Pleteni materijali

Iako ratan, pruće i trsku više povezujemo s ljetnom estetikom, ovi prirodni materijali mogu biti odličan ukras i u jesenskim danima. Osim što unose dašak prirode u prostor, odišu toplinom, prozračnošću i u trenu mogu od nezanimljivog dnevnog boravka, spavaće sobe ili kupaonice napraviti opuštajuću oazu. Lako se kombiniraju s ostalim jesenskim elementima poput drva, bundeva ili suhog cvijeća, a pleteni materijal također daje kontrast glatkim ukrasima ili namještaju.

image
Shutterstock

Neki od klasičnih primjera pletenih komada su fotelje i stolići za kavu od bambusa, noćni ormarići, košare ili pladnjevi. No, takvi materijali se sve više koriste i za ostale dekorativne predmete poput lampi, svijećnjaka ili okvira ogledala. Dok je svijetlo pletivo idealno za ljetne mjesece, u jesensku atmosferu najbolje će se uklopiti tkani proizvodi u tamnijim nijansama poput bogate espresso smeđe, boje ebanovine ili bordo.

image
Sinsay

Tihi luksuz

Nenametljiva elegancija, tihi luksuz, odnosno quiet luxury pojam je koji smo u proteklih godinu-dvije čuli vrlo često i to ne bez razloga. Posebnost ovog trenda su visokokvalitetni materijali i bezvremenski dizajn, pri čemu se izbjegavaju glasni uzorci radi prigušenije, elegantnije estetike. Tihi luksuz je kontrast odvažnim jesenskim bojama, ali se itekako može uklopiti u estetiku ovog godišnjeg doba, uz pomni odabir ostalih detalja.

image
Jysk

Meke jastučnice od baršuna ili pliša, laneni zastori i kožni namještaj dobar su opis ovog trenda koji ne jenjava jer govore o sofisticiranom, ali udobnom životnom stilu. Svakom domu je potrebno malo tihog luksuza, a kako ga postići? Fokusirajte se na kvalitetu materijala, a ne na količinu skupocjenih stvari. Jer velika cijena ne znači nužno kvalitetu, dok i povoljniji komadi mogu ostavljati dojam luksuza. Stolić za kavu s efektom mramora dobro će se uklopiti u dnevni boravak, a može poslužiti i kao noćni stolić.

Rebraste siluete

Čini se da u posljednjih par mjeseci sa svih strana iskače vrlo simpatičan trend „rebrastih“ čaša, vaza, šalica i ostalih detalja s ovom specifičnom teksturom. Ima nešto posebno u tom retro trendu jer evocira stilove iz prošlih desetljeća, a tako se dobro uklapa u moderne interijere. Rebrasti uzorci ne samo da dodaju dimenziju i karakter svakoj prostoriji, već se i „igraju“ svjetlom i stvaraju zanimljive odsjaje.

image
Sinsay

Međutim, nisu u pitanju samo rebrasti ukrasi, već i oni s efektom zamagljenog stakla. Ove komade možete lako kombinirati s minimalističkim ili eklektičnim dekorom. Uparite ih s prirodnim materijalima - drvom ili keramikom za dodatni vizualni kontrast. Nevjerojatno je koliko bazični komadi uz samo jedan detalj mogu izgledati šik.

Nadahnuto voćem i povrćem

Umjetnička djela mrtve prirode s motivima voća i povrća bit će hit i ove jeseni, posebice zbog njihovih intenzivnih boja poput žute, crvene ili narančaste. Bilo da dom želite osvježiti nekom slikom, vazom ili pak držačem za male svijeće, ovo je vrlo zabavan način za unijeti boje jeseni u životni prostor.

image
Jysk

Očigledan izbor su bundeve - neodoljiv simbol jeseni, bilo u obliku ukrasa ili na tanjuru. Međutim, ukrasi ili umjetnička djela s drugim sezonskim voćem poput jabuka, krušaka i limuna također su dobar izbor.

image
Pepco

Zlato i bakar

Kromirani detalji bili su hit početkom ove godine, mjed je bezvremenski izbor, ali bakrene i zlatne završne obrade posebno su prikladne za jesen. Toplina ovih metala sjajno se može nadopuniti s ostalim detaljima u jesenskim bojama, primjerice ukrasnim jastučićima s motivom lišća, dekom u boji hrđe ili kuhinjskim frontama u smirujućoj zelenoj boji eukaliptusa.

image
Sinsay

Ipak, kako prostor ne bi djelovao kičasto i kaotično, ključna je ravnoteža. Kombinirajte ih s neutralnim tonovima kako bi se istaknuli na najbolji mogući način. Zlatna vaza ili pladanj mogu biti fokusne točke u dnevnom boravku, kao i bakreno posuđe u kuhinji. U cijelu priču uključite i drvene detalje za dodatnu teksturu i kontrast. Kako biste dodatno produbili dojam, kombinirajte različite oblike i veličine dekorativnih predmeta.

image
Pepco

Sve na jednom mjestu

Sve prijedloge jesenskog dekora možete pronaći u popularnim trgovinama na jednom mjestu – u STOP SHOP maloprodajnim parkovima diljem Hrvatske. Ovaj brend maloprodajnih parkova predstavlja jasnu alternativu prenatrpanim i često skupim trgovačkim centrima u gradu jer uključuje privlačne i praktične lokalne dobavljače. Bogatom ponudom, dobrim prometnim vezama te velikim parkirališnim prostorom STOP SHOP je usmjeren su na štedljive „pametne kupce“ koji cijene pristupačnost i praktičnost.

STOP SHOP je na hrvatsko tržište ušao 2018. godine, a prvi maloprodajni parkovi otvoreni su u Osijeku i Valpovu. Do danas ih je otvoreno ukupno 15 – uz Osijek i Valpovo, STOP SHOP možete pronaći i u Našicama, Ludbregu, Kaštel Sućurcu, Velikoj Gorici, Gospiću, Daruvaru, Vinkovcima, Labinu, Pazinu, Čakovcu, Đakovu, Vukovaru i Dugom Selu.

Dobra vijest je što se uskoro otvara još jedan STOP SHOP i to u Virovitici, na adresi Ulice Ote Horvata 1. Smješten je u centralnom dijelu grada, odlično je prometno povezan s ostatkom grada, ali i okolnim mjestima te je lako uočljiv sa svih važnih prometnica.

Svečano otvorenje održat će se 03. listopada 2024., a tim povodom predviđen je cjelodnevni program za sve posjetitelje, posebice djecu. Vrhunac programa očekuje se u 17 sati kada će na pozornici biti izvedena mađioničarska predstava. Posjetitelje također očekuju i nagradne igre, dok su zakupci pripremili posebne pogodnosti za kupce!


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i STOP SHOP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 10:27