ZLATNI SAVJETI

Ovo nas je iznenadilo: Znate li koliko puta godišnje morate očistiti stražnju stranu hladnjaka?

Vaš dom je veliki potrošač energije, a uz ove male trikove možete ne samo smanjiti potrošnju, već i ostvariti značajnu uštedu.

Došli ste s posla probijajući se kroz gužvu u prometu. Upalili ste svjetla, pojačali grijanje te se spremate staviti smrznute lazanje u pećnicu. Nakon brze i ukusne večere opustit ćete se uz kupku pa zaspati pred televizorom. Plan zvuči savršeno, no znate li koliko energije ćete utrošiti u tom procesu? Previše.

Prema podacima Odbora za klimatske promjene, grijanje i topla voda u kućanstvima čine čak 40 posto potrošnje energije u Ujedinjenom Kraljevstvu te na njih otpada jedna petina emisija stakleničkih plinova.

Jedna pametna odluka kućanstvo može odmah učiniti energetski učinkovitijim, a to je ugradnja solarne elektrane. Radi se o investiciji koja se isplati u samo nekoliko godina, a uz pomoć kalkulatora Energije naturalis možete sami izračunati snagu solarne elektrane potrebne za vaše kućanstvo te koliko novca ćete godišnje uštedjeti nakon ugradnje:

Često nismo ni svjesni koliko energije troše neke od naših uobičajenih aktivnosti, stoga vam u suradnji s Energijom naturalis donosimo čak 50 savjeta koje možete primijeniti odmah te smanjiti potrošnju energije, ali i mjesečne režije.

Kuhanje

Kuhinja je sjajno mjesto za početak promjena u domu. Ondje provodimo podosta vremena, a prilikom kuhanja se redovito istovremeno obavlja nekoliko radnji. Sve te radnje predstavljaju trošak, a nerijetko i razbacivanje energijom. Uz ove jednostavne navike taj trošak energije može se znatno smanjiti:

1. Ako trebate vrelu vodu koristite kuhalo za vodu ili stavite poklopac na lonac. Voda će tada prije zakuhati te će se potrošiti manje energije.

2. Pri kuhanju jaja ranije isključite vatru i pustite da se ona kuhaju na preostaloj toplini.

3. Ako kuhate neko od smrznutih jela, isplanirajte to unaprijed i izvadite iz zamrzivača dovoljno rano kako bi se sve dobro odmrznulo. U suprotnom ćete trošiti energiju tako što će se vaše jelo odmrzavati, bilo u običnoj pećnici ili mikrovalnoj pećnici.

4. Kada ste završili pripremu jela u pećnici, ostavite vrata pećnice neko vrijeme otvorena kako bi toplina zagrijala vašu kuhinju.

5. Prilagodite veličinu posuđa količini hrane koju kuhate - priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači veću potrošnju energije.

6. Održavajte vašu ploču za kuhanje čistom. To će joj pomoći da se grije učinkovitije.

7. Kada kuhate na ploči za kuhanje, provjerite je li lonac iste veličine kao i grijač. Više topline će doći do tave, umjesto da samo zagrijava zrak.

8. Ako pripremate jelo u pećnici, nemojte stalno otvarati vrata kako biste provjerili stanje, jer će toplina svaki put izaći. Zapamtite, pećnice imaju staklena vrata s razlogom!

image
Shutterstock

9. Nemojte prepuniti kuhalo za vodu - ako samo zakuhate potrebnu količinu, mogli biste uštedjeti do 170 kuna godišnje na računu za struju.

10. Hladnjak ili zamrzivač ne postavljajte blizu izvora topline kao što je kuhalo ili na izravnom suncu. Toplina potiče hladnjak da radi intenzivnim načinom, što povećava potrošnju energije.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

11. Nemojte držati hladnjak hladnijim nego što je potrebno jer to predstavlja još jedan gubitak energije. Ako ima termostat, postavite ga na tri stupnja. Ako ima samo brojčanik s brojevima od jedan do deset, kupite jeftini termometar za hladnjak u trgovini i podešavajte kotačić dok se termometar ne stabilizira na spomenuta tri stupnja. Također, neka vaš zamrzivač bude postavljen na -18 stupnjeva. Podešavanjem temperature za jedan stupanj više možete smanjiti potrošnju energije i do pet posto.

image
Hanza Media

Grijanje i čišćenje

Čišćenje se u ekologiji nerijetko spominje u kontekstu korištenja opasnih sredstava, no činjenica je kako se radi o svakodnevnom procesu na koji se troši pozamašna količina tople vode. Tu je i sezona grijanja koja bi nam znatno manje ispraznila račune kada bismo naučili pratiti savjete za uštedu. Prateći ove trikove ne samo da ćete uštedjeti na potrošnji i sačuvati pokoju kunu u kućnom budžetu, već ćete se i osjećati bolje jer će vaš životni prostor postati učinkovitiji.

12. Redovito odmrzavajte hladnjak i zamrzivač. Što se više lede, to intenzivnijim načinom rade te tako moraju trošiti više energije.

13. Tri do četiri puta godišnje odmaknite hladnjak od zida i dobro usisajte zavojnice. Nakupljanje prašine i prljavštine znači da motor hladnjaka mora raditi jače.

14. Bolje je da hladnjak bude pun nego prazan, jer će trošiti manje energije kada je dobro opskrbljen. Ali to ne znači da trebate kupiti više hrane nego što vam je potrebno. Bolje je kupiti samo ono što ćete vjerojatno koristiti, a zatim ispuniti prazna mjesta zdjelicama vode.

15. Radije se tuširajte nego kupajte. Prema britanskoj organizaciji za promicanje energetske učinkovitosti Energy Saving Trust, kada bi svi u četveročlanoj obitelji zamijenili jednu kupku tjedno za tuširanje u trajanju od pet minuta, uštedjeli bi i do 20 funti godišnje. Riječ je o uštedi od približno 175 kuna na godinu.

image
Shutterstock

16. U prosjeku tuš ispusti oko deset litara vode u minuti. Ako smanjimo vrijeme tuširanja za samo 4 minute, možemo uštedjeti 40 litara vode. Također, kada biste još smanjili temperaturu tople vode u bojleru do pet stupnjeva niže od uobičajene, mogli biste uštedjeti 10 posto godišnje potrošnje energije.

17. Ako vaš tuš crpi toplu vodu izravno iz vašeg bojlera ili spremnika za toplu vodu (umjesto električnog tuša), nabavite si glavu tuša koja štedi vodu. To može smanjiti količinu tople vode koju koristite.

18. Troškove možete smanjiti ugradnjom sobnog termostata koji će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Smanjenje temperature za samo jedan stupanj može uštedjeti do pet posto energije. Svaki stupanj iznad 20 stupnjeva može dodati i do deset posto na računu za grijanje.

19. Ako usvojite savjete koji su objavljeni u knjižici Energije naturalis puno energije možete uštedjeti i u sezoni grijanja. Primjerice, smanjenje temperature doma na deset do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do deset posto, dok svaki stupanj iznad 20 stupnjeva može dodati deset posto cifri na računu za grijanje.

20. Novi kondenzacijski bojler smanjit će vam potrošnju plina i do 20 posto. Zato, ako ikako možete zamijenite stari konvencionalni bojler za novi.

21. Instalacija termostatskih ventila na radijatorima može uštedjeti pet do deset posto troška za grijanje. Dobro programirani termostat može uštedjeti i do 20 posto energije, a troškove grijanja smanjiti za pet do deset posto. Također, činjenica je da radijatori emitiraju toplinu u svim smjerovima, što znači da se velika količina topline, i to čak 45 posto, otpušta prema zidu na kojem je postavljen radijator. Kako bi se spriječio taj gubitak topline, iza radijatora se može postaviti aluminijska folija koja svojom površinom vraća toplinu natrag u prostor.

22. Zbog neadekvatnih prozora može se izgubiti između deset i 25 posto toplinske energije u domu.

23. Idealno bi bilo imati trostruka prozorska stakla, no ona nisu jedino rješenje protiv niskih temperatura. Prozirnom folijom kojom inače zadržavate svježinu u hrani, možete zadržati toplinu u sobi. Prozore prekrijte slojem folije te ih pričvrstite za okvir. Tanki sloj zraka između stakla i folije ponaša se poput izolacijskog sloja koji će zadržavati topli zrak u sobi, a prozorsko staklo ga neće moći hladiti.

image
Shutterstock

24. Sunčeva toplina tijekom sunčanog dana može zagrijati unutrašnjost doma i zamijeniti čak 12 posto energije za grijanje. Zato dignite rolete i razmaknite zavjese tijekom dana. Osim toga, sunce je i idealan izvor energije koji vaš dom može pretvoriti u energetski učinkovitu oazu.

25. U pravilu se savjetuje zatvarati vrata soba, pogotovo kad koristite tek nekoliko soba u domu i ako održavate različite temperature u svakoj sobi. No iznimke su tuširanje i kuhanje. Obje radnje zagrijavaju zrak u prostoriji koju koriste isključivo u tom trenutku, a kasnije ćete je napustiti. Prema tome, otvorena vrata će omogućiti toplome zraku da se širi susjednom prostorijom i ostatku doma te dodatno zagrijati prostor.

26. Smanjenje temperature tople vode u bojleru do deset stupnjeva od uobičajene može rezultirati uštedom do 22 posto godišnje potrošnje energije.

27. Zamijenite obične žarulje sa LED (štednim) žaruljama. Koristite rasvjetna tijela manje snage i redovito ih čistite jer zaprljanost smanjuje njihov učinak.

28. Kupujte kućanske uređaje višeg energetskog razreda. Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

29. Zamijenite dotrajale kućanske uređaje s novim. S obzirom na razvoj tehnologije, novi uređaji su učinkovitiji u odnosu na one proizvedene prije desetak godina.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

30. Ako je moguće, sušite rublje na zraku prirodnim putem, a izbjegavajte sušenje rublja u sušilicama.

31. Očistite prašinu i usisajte svoje radijatore. Slojevi prašine zaustavljaju slobodan protok topline.

32. Očistite prašinu sa žarulja. Prašina smanjuje njihovu svjetlinu – što bi moglo značiti da kupujete žarulje veće snage nego što vam je zapravo potrebno. Ili, ako imate prekidače za prigušivanje, mogli biste držati svjetla svjetlija nego što je potrebno. Važno je napomenuti kako su energetski učinkovite LED diode su energetski bolja opcija od staromodnih žarulja sa žarnom niti.

33. Očistite filtere u uređajima kao što su perilice posuđa i perilice rublja. Radit će bolje, a manja je vjerojatnost da će se začepiti i pokvariti.

34. Ako imate sušilicu rublja, očistite zaslon od dlačica nakon svakog punjenja. Kao i kod filtera, začepljenje uzrokovano dlačicama znači da će vašoj sušilici trebati više vremena da osuši vaše rublje.

35. Pobrinite se da topli zrak ne izlazi ili hladan zrak ne ulazi kroz rupe ispod vaših vrata ili u prozorskim krilima. Ako osjetite propuh ispod vrata, kupite ili napravite neko od sredstava za isključivanje propuha.

36. Ako većinu vremena provodite u jednoj prostoriji, možete koristiti samostalni grijač u toj prostoriji, umjesto uključivanja grijanja za cijelu kuću.

37. Ugradite prekidače za prigušivanje svjetla. Na taj način možete osvijetliti sobu onoliko koliko vam je potrebno, ali ne više.

38. Ne ostavljajte da slavina teče dok perete zube ili se brijete. Slavina koja radi troši više od šest litara vode u minuti.

39. Popravite slavine koje kapaju. Slavina koja kapa može potrošiti više od pet tisuća litara vode godišnje.

40. Osim ako nešto nije stvarno prljavo, odaberite kratke cikluse s niskom temperaturom kada koristite perilicu posuđa ili perilicu rublja. Većinu vremena obavit će posao jednako dobro kao i dugi, vrući ciklus. Svakako, koristite eko-ciklus ako imate tu opciju. To je jednostavan način za uštedu novca i energije te bi trebao funkcionirati jednako dobro kao i pranje u vrućoj vodi.

41. Pokrenite perilicu posuđa tek kada je puna. Polovično punjenje troši isto toliko struje i tople vode kao i puno punjenje – stoga čekanje dok se ne napuni znači manje pranja. Ali, nemojte ga preopteretiti, niti slagati sve preblizu, jer ih to neće oprati kako treba.

42. Ostružite, a ne isperite posuđe prije stavljanja u perilicu.

Putovanje

Godišnji odmori su doba u kojem nam je jedini cilj opuštanje. No, putovanja obično iziskuju veće svote novca i dobru organizaciju, stoga je prilikom odlaska na put važno povesti računa da naš dom ne stvara financijske i energetske troškove dok smo odsutni. Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da putujete energetski prihvatljivije, bilo do posla ili neke nove destinacije.

43. Ako odlazite na put, prije nego što krenete isključite i iskopčajte sve što možete i prebacite termostat na najnižu sigurnu postavku. Također možete razmisliti o zatvaranju dovoda vode u perilicu rublja, perilicu posuđa i vodokotlić.

44. Ako odlazite ljeti, isključite toplu vodu. Ako odlazite zimi, smanjite toplu vodu i grijanje na najnižu razinu koja će i dalje osigurati da se cijevi ne smrzavaju.

45. Planirate odmor? Potražite ekološki prihvatljiv smještaj. Provjerite certifikate hotela. Eco friendly hoteli često imaju Green Globe ili LEED certifikat, a vrijedi i pročitati recenzije te provjeriti podržava li hotel lokalne zajednice i gospodarstva.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

46. Ako ljetujete daleko od kuće, provjerite troškove energije i emisije ugljika odabranog načina prijevoza. Biciklizam je energetski najučinkovitiji način putovanja, dok su zračni letovi na duge udaljenosti vjerojatno najgori.

47. Ukoliko idete na dalje putovanje, češće birajte vožnju vlakom nego avionom. Osim što troši manje energije, vožnja vlakom omogućava vam upoznavanje novih krajolika.

image

.

Shutterstock

48. Prije svakog putovanja zapitajte se možete li do destinacije hodati, biciklirati ili voziti se javnim prijevozom. Pokušajte ne putovati tijekom špica, jer ćete zaglaviti u sporom prometu s motorom u praznom hodu – i jedno i drugo troši energiju.

49. Ne ostavljajte nepotrebne stvari u prtljažniku. Ako je prtljažnik vašeg automobila pun sitnica koje vam zapravo nisu potrebni na vašem putovanju - izvadite ih. One povećavaju težinu automobila, pa će potrošiti više goriva.

50. Vozite smireno. Neprestano povećavanje broja okretaja i naglo kočenje smanjuje broj kilometara koje ćete prijeći po litri. Pazite na cestu ispred vas, tako da ste unaprijed svjesni kada ćete možda morati stati ili ponovno krenuti.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Energije naturalis

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:18