Održivost

Ovaj svakodnevni predmet može se koristiti čak 20 puta, nipošto ga nemojte bacati

Prema podacima francuske Agencije za zaštitu okoliša (ADEME) povratne staklene boce štede vodu za 51 posto, energiju za 79 posto, a smanjuju utjecaj na okoliš za 77 posto
 Božo Radić/Cropix

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Utrecht u Nizozemskoj pokazalo je da povratne staklene boce mogu izdržati do 20 ciklusa ponovne upotrebe prije nego što postanu neupotrebljive i odu na reciklažu. Ciklus života jedne boce izgleda ovako: jednom kada vratite povratnu staklenu bocu u trgovinu, ona ne završava na otpadu. Vraćaju je u punionicu, gdje najsuvremeniji strojevi provjeravaju je li pogodna za ponovnu upotrebu. Boce koje su ispravne i nemaju nikakvo oštećenje - dobivaju drugu šansu. Prvo ih operu i steriliziraju, a zatim još jednom prolaze kroz inspekciju gdje se uz pomoć kamera i infracrvenih zraka provjerava mjera boce, njezino dno, grlo i stijenka, a tek kada prođe i taj test, boca ponovno dolazi na liniju za punjenje. Boca s novim sadržajem odlazi na police trgovina ili stolove ugostiteljskih objekata te tako opet dobiva novi život. Tako ponovna upotreba boca umjesto jednokratne ambalaže smanjuje i količinu otpada i potrošnju resursa.

image
Vetropack

Upravo stoga Grupacija proizvođača piva Hrvatske gospodarske komore pokreće kampanju“Vrati me“. Sve kako bi se istaknulo da svakim vraćanjem pivska staklena boca produljuje svoj životni vijek, a samim time i postaje održivija. Grupacija je inače utemeljena još 1991. godine i okuplja članice koje se bave proizvodnjom piva. Od 2004. godine Grupacija je članica organizacije European Brewery Convention (EBC), a od 2012. godine i Europskog udruženja pivara - The Brewers of Europe (BOE). Kampanjom nastoje dodatno osvijestiti potrošače o važnosti povrata boca i ukazati im na utjecaj koji to ima na sve nas. Naime, staklena boca i njen povrat imaju puno prednosti, a neke od ovih činjenica o staklu možda niste ni slutili:

Pivska boca ima dugu povijest

Pivske staklene boce prvi su se put počele masovno koristiti sredinom 19. stoljeća. Staklo je bilo idealan materijal za pivske boce jer je bilo inertno i nije reagiralo s pivom, što znači da se mogao sačuvati okus i kvaliteta piva. Prve staklene pivske boce napravljene su ručno, ali su se do kraja stoljeća masovno proizvodile u tvornicama. To je učinilo boce piva jeftinima i lako dostupnima, što je omogućilo brzi rast industrije piva. Staklo ne utječe na okus piva, što ga čini idealnim materijalom za očuvanje kvalitete i svježine. Danas se pivske boce koriste diljem svijeta, a tradicija pijenja iz stakla ostala je nepromijenjena.

image
Vetropack

Štiti resurse

Ponovna upotreba staklenih boca smanjuje potrebu za sirovinama potrebnim za proizvodnju novih boca, čime se štede prirodni resursi poput pijeska i sode, odnosno natrijevog karbonata. Prema podacima francuske Agencije za zaštitu okoliša (ADEME) povratne staklene boce štede vodu za 51 posto, energiju za 79 posto, a smanjuju utjecaj na okoliš za 77 posto.

Staklo je 100 posto reciklabilno bez gubitka kvalitete

Staklo je jedini materijal koji se može beskonačno reciklirati bez gubitka kvalitete. Kada pivska boca više nije pogodna za ponovnu upotrebu, može se potpuno reciklirati i pretvoriti u novu bocu, čime se smanjuje potreba za proizvodnjom iz sirovih materijala. Prema Europskoj federaciji za staklo (FEVE) recikliranje stakla štedi do 30 posto energije u usporedbi s proizvodnjom iz novih sirovina.

Štedimo energiju povratom i recikliranjem staklenih boca

Korištenje povratnih boca štedi energiju potrebnu za proizvodnju novih boca. Boca koja se koristi više puta zahtijeva manje energije za pranje i dezinfekciju nego što je potrebno za proizvodnju nove boce. S druge strane, recikliranje samo jedne pivske staklene boce može uštedjeti dovoljno energije da žarulja od 100 W svijetli četiri sata. Korištenjem recikliranog stakla u proizvodnji smanjuje se potrošnja energije za 40 posto jer je za topljenje staklenih krhotina potrebna niža temperatura nego za proizvodnju stakla iz sirovina.

image
Vetropack

Staklo je prirodni sastojak - iznutra i izvana

Staklena ambalaža sastoji se uglavnom od četiri sastojka: pijeska, sode, vapnenca i recikliranog stakla. Odabirom stakla pomažemo smanjiti svoju ovisnost o sintetičkim materijalima okretanjem prema prirodnijim alternativama.

Smanjuje otpad

Povratne staklene boce smanjuju količinu otpada koji završava na odlagalištima. Staklo koje se može ponovno koristiti ne mora biti odbačeno na otpad, već može biti vraćeno u proizvodni ciklus. Ujedno, u usporedbi s korištenjem nepovratnih staklenih boca, povratne boce uvelike smanjuju emisiju CO2.

Staklene pivske boce stoga ne samo da održavaju kvalitetu piva, već su i odličan način da se smanji utjecaj na okoliš. Povratom boca svi sudjelujemo u krugu održivosti koji pomaže očuvanju resursa i smanjenju otpada. Zato, sljedeći put kad popijete pivo, sjetite se da vaša boca ima još puno života pred sobom – ako je vratite!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Grupacije proizvođača piva Hrvatske gospodarske komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 09:41