Hit ove jeseni

Ovaj nevjerojatni orašasti plod obiluje kalijem i magnezijem, nema masnoće, a može ići čak i na pizzu

Kesten je jedna od delicija Sisačko-moslavačke županije, područja koje je gastronomska i prirodna oaza
 Damir Škomrlj/Cropix

Kesten nije samo ukusan zalogaj već i bogat izvor nutritivnih vrijednosti, pa je tako iznimno bogat vitaminima C i B te mineralima poput kalija i magnezija, a uz to nema ni visok udio masnoće.

Jedno od naših područja koja su najbogatija ovim dragocjenim plodom je Sisačko-moslavačka županija, a jedno od najboljih hrvatskih događanja koja su oda ovome plodu je Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici. Ova tradicionalna manifestacija ove se godine održava fascinantnu 27. godinu za redom, i to od 4. do 6. listopada.

Iako kesten često jedemo samog, pečenog ili kuhanog, on može biti noseći sastojak i svima nam poznatih jela, pa ide čak i na pizzu.

Recept – Pizza s kestenom

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 4

Sastojci

600 g glatkog brašna

600 g oštrog brašna

1,5 vrećica suhog kvasca

1 žličica soli

600 ml mlake vode

10-15 kestena

10 baby šampinjona

ružmarin

timijan

origano

mozzarella

1/2 šake rikule

Priprema

1. korak

Od brašna, kvasca, vode i soli zamijesite tijesto za pizzu. Prvo pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte vodu i mijesite sve dok ne dobijete meko tijesto. Pokrijte posudu krpom i ostavite da se tijesto diže na toplom dvadesetak minuta.

2. korak

Ako vam se čini da je tijesto premekano, dodajte brašna, a ako je pretvrdo, malo vode. Kestene prethodno napola ispecite i ogulite. Mozzarellu narežite na ploške, a baby šampinjone očistite četkicom za povrće ili krpom ako je potrebno.

3. korak

Premažite posudu u kojoj ćete peći pizzu maslinovim uljem te stavite u nju razvaljano tijesto. Pokapajte ga s još malo maslinova ulja, poslažite ploške mozzarelle, kesten, baby šampinjone te obilno pospite origanom, timijanom i majčinom dušicom. Pecite na 220 stupnjeva petnaestak minuta, dok se tijesto ne zapeče, a sir ne rastopi. Na gotovu pizzu dodajte svježu rikulu.

Ture po šumama

Hrvatska Kostajnica ima dugu tradiciju uzgoja kestena, a šume kestena koje okružuju grad iznimno su važne i ekološki i gospodarski. Posjetitelji Kestenijade i sami će ih moći obići jer će tog vikenda od prijepodnevnih sati biti organiziran prijevoz do šume kestena gdje svatko sam može ubrati ove dragocjene plodove. Planinarsko društvo „Djed“ vodit će turiste po predivnoj pješačko-planinarskoj stazi Gordana Lederera dugoj 12 kilometara, koja se pruža iznad Kostajnice s prekrasnim pogledima na dolinu rijeke Une koju okružuju šume kestena.

Osim toga, bit će organizirane i Healthy Fit pješačke ture, koje će voditi Mario Valentić i Katarina Prpić, a obići će se dva važna kostajnička brda – Djed, na kojemu je zaštićena park-šuma, te Čukur, na kojemu se nalazi po mnogima najljepši spomenik

iz Domovinskog rata u Hrvatskoj, „Slomljeni pejzaž“ podignut u čast poginulom HRT-ovom snimatelju Gordanu Ledereru.

image
TZ Sisačko-moslavačke

Osim što nudi priliku za uživanje u jedinstvenim delicijama, Kestenijada je i prilika za istraživanje prirodnih ljepota ovoga kraja, kao što su rijeka Una, okolne planine i šume. Također, manifestacija promovira druženje, održavanje lokalnih običaja i povezivanje zajednice, čineći je posebnim događajem za sve uzraste. Tome doprinosi i Top of FormBottom of Form kulturni, zabavni, sportsko-rekreativni i gastronomski sadržaje koji privlače posjetitelje. Tijekom tri dana, održava se višesatni program s oko tisuću izvođača, uključujući KUD-ove, limene glazbe i poznata estradna lica. Među njima se ističu Diktatori, Giuliano, Mia Dimšić i Dalmatino, dok će cijelu manifestaciju voditi Mirko Fodor.

Jednostavnost delicija

Kesten nikako nije jedina delicija u Sisačko-moslavačkoj županiji, a upravo je jesen na ovom području, koje obuhvaća raznolike krajeve poput Banovine, Moslavine i Posavine, najplodniji i gastronomski najzanimljiviji dio godine. Zahvaljujući raznolikoj prirodi, od pitomih vinogradskih brežuljaka Moslavačkog gorja do šumovitih predjela Banovine i vodenih površina Lonjskog polja, ova regija nudi obilje svježih namirnica i autentičnih jela koja su kroz stoljeća postala dio kulinarskog naslijeđa.

Tradicijska jela ovog podneblja odišu jednostavnošću, ali u isto vrijeme nose bogatstvo okusa koje odražava povezanost ljudi s prirodom. Mnoge su delicije nastajale zahvaljujući domišljatosti seoskih žena koje su iz namirnica uzgojenih u vlastitim dvorištima, te onih ubranih u šumama ili ulovljenih u rijekama, stvarale prave male gozbe. Takva jela često koriste sezonske sastojke, što jesen čini posebnim vremenom za uživanje u hrani.

Jesen obiluje plodovima zemlje, a kuhinje Sisačko-moslavačke regije to odlično koriste. Od bundeva i kiselog zelja do kestena i ribe iz obližnjih rijeka, svaki obrok priča priču o plodovima koji se pažljivo odabiru i pripremaju s ljubavlju. Šaran na rašlje jedan je od autentičnih ribljih specijaliteta iz ovog kraja, dok su deserti poput štrudla i kifli s pekmezom neizostavni završetak svakog obroka.

Sisak, grad hrvatskih vitezova, predstavlja srce Sisačko-moslavačke županije, bogat povijesnim znamenitostima i gastronomskim tradicijama. Posjetitelji mogu obići povijesnu tvrđavu, šetati uz rijeku Kupu, a zatim se počastiti lokalnim jelima poput posavskog odreska ili krvavica sa zeljem u tradicionalnim restoranima. U gradu se održavaju brojne jesenske manifestacije koje slave lokalnu kulturu i kuhinju, gdje posjetitelji mogu kušati posavski lonac, jedno od najslavnijih jela ovog kraja, koje se priprema od različitih vrsta mesa i povrća.

image
TZ Sisačko-moslavačke

Autohtona vinska sorta

Moslavina, poznata po svojim pitomim vinogradima, pravi je raj za ljubitelje vina i lokalnih delicija. Jesen je sezona berbe grožđa, a škrlet, autohtono moslavačko vino, savršeno se sljubljuje s jelima poput trganaca s vrhnjem, bijelih žganaca i juhe od buče. Posjet Moslavačkom gorju nudi i priliku za istraživanje predivnih prirodnih pejzaža, gdje se vinogradi protežu na brežuljcima, dok se u lokalnim vinskim podrumima održavaju degustacije. Moslavina nudi savršen spoj gastronomije i prirode – od vinogradskih cesta do obiteljskih gospodarstava koja posjetiteljima nude priliku za kušanje domaćih proizvoda.

image
TZ Sisačko-moslavačke

Lonjsko polje, jedno od najvećih močvarnih područja u Europi, nije samo raj za ljubitelje prirode i ptica, već i za one koji žele doživjeti autentičnu kuhinju Posavine. Ova prostrana ravnica nudi obilje sezonskih namirnica, a posebno je poznata po ribljim specijalitetima kao što je šaran na rašlje, autentično jelo koje odražava vezu ljudi s rijekama koje okružuju ovo područje. Jesen je vrijeme kada Lonjsko polje oživi bojama i mirisima, a posjetitelji mogu uživati u opuštenim šetnjama uz vodu, uz kušanje lokalnih specijaliteta pripremljenih na tradicionalan način.

image
TZ Sisačko-moslavačke

Čigoč, maleno selo smješteno u srcu Lonjskog polja, poznato je kao prvo europsko selo roda. Ovo jedinstveno mjesto nudi posjetiteljima izvanredno iskustvo u kojem se isprepliću prirodna ljepota, bogata fauna i očuvana tradicija, što ga čini idealnom destinacijom za ljubitelje ekoturizma i prirode. Čigoč je jedinstveno po svojoj populaciji bijelih roda (Ciconia ciconia), koje su postale simbol ovog sela. Svake godine, od proljeća do kasnog ljeta, više od 200 roda slijeće na krovove i stupove ovog mirnog sela kako bi gnijezdile i podigle svoje mlade. Rodama savršeno odgovara ovo područje jer Lonjsko polje nudi obilje hrane u močvarama, rijekama i poljima, gdje mogu lako loviti žabe, insekte i male ribe. Zbog svoje velike koncentracije roda, 1994. godine mjesto je proglašeno prvim europskim selom roda od strane međunarodne organizacije za zaštitu prirode (EuroNatur), što je dovelo do velikog međunarodnog interesa za ovo područje.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Banovina pak sa svojim šumovitim brežuljcima i bogatom povijesnom baštinom pruža autentično iskustvo za one koji žele istražiti povijest i kušati rustikalna jela ovog kraja. Banovina je poznata po jednostavnim, ali ukusnim jelima kao što su krpice sa zeljem, varivo od kisele repe i vanjkuši sa špekom. Posjet ovom području donosi i priliku za istraživanje povijesnih mjesta poput Petrinje i Gline, gdje se jesen obilježava tradicionalnim sajmovima i manifestacijama koje slave lokalnu kuhinju i običaje.

Vrijeme je za posjetu

Gastronomska scena ovdje nije samo obrok, već iskustvo. Dok istražujete Sisak, Moslavinu, Banovinu ili Lonjsko polje, svaki tanjur nosi priču o generacijama koje su stvarale kulinarske običaje ovog kraja. Kroz posavski lonac, kiflice s pekmezom ili knedle s kestenom, posjetitelji se povezuju s poviješću i kulturom, a istovremeno uživaju u čarima jeseni.

Za sve ljubitelje prirode, povijesti i gastronomije, jesen u Sisačko-moslavačkoj županiji predstavlja savršenu priliku za otkrivanje autentičnog doživljaja koji spaja bogatstvo okusa i ljepotu destinacija. Bez obzira na to jeste li ljubitelj vina, tradicionalnih jela ili prirodnih ljepota, ovo područje pruža nezaboravno iskustvo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a upravo sada je savršeno vrijeme za posjetu ovom nevjerojatnom kraju.

image
HTZ i TZ Sisačko-moslavačke

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:33