Scenarij ide ovako: tri najbolja prijatelja još iz djetinjstva koji su odrasli skupa i kao tinejdžeri radili u rock klubu i paralelno studirali poljoprivredu, danas aktivno rade na alternativnim načinima u proizvodnji hrane. A jedan od načina je i uzgoj kukaca i njihova prerada u visokokvalitetno hranjivo za različite životinjske vrste. Ne, ne čitate scenarij za film već životnu priču Miroslava Latala, Bojana Mandića i Joze Bušića. Njihova ideja i pristup prepoznati su i od strane žirija programa Philip Morrisa i ACT Grupe pod nazivom „Pokreni nešto svoje” zbog čega je Microsect postao dio pobjedničke šestorke ovogodišnjeg četvrtog izdanja programa. Naime, razvojni program "Pokreni nešto svoje" Philip Morrisa i ACT Grupe namijenjen je poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima, a u posljednje četiri godine Philip Morris uložio je gotovo 2 milijuna kuna za ukupno 26 projekata. Uz ovaj program potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj, Microsect je primio bespovratnu potporu u visini od 74.000 kuna, ali i promocijsku podršku te mentorsku pomoć za razvoj tijekom sljedećih šest mjeseci. Također, uskoro počinje novi natječaj za 2021. godinu i stoga za sve detalje svakako pratite službenu stranicu Pokreni nešto svoje. Ali, kako je sve krenulo kod našeg inovativnog trojca?
- Započeli smo 2017., i nakon detaljnog istraživanja, pripremnih radnji i razvijanja vlastite metode uzgoja, prošle godine smo pokrenuli kontinuiranu proizvodnju u Novoj Gradiški, gradu u kojem smo sva trojica rođeni i odrasli. Sada bogata iskustva iz dosadašnjih poslovnih karijera pretačemo u zajedničko stvaranje inovativnih proizvoda koji će pridonijeti održivijem gospodarenju resursima našeg planeta. Osim toga, željeli smo vlastitim primjerom pokazati kako je u Slavoniji moguće napraviti inovativne i održive poslovne projekte – započinje priču o Microsectu Latal.
Održivost hrane na prvom mjestu
Nastavlja kako je sve veći broj ljudi svjestan da postojeći sustavi proizvodnje hrane u svijetu nisu održivi i da neće moći osigurati dovoljne količine hrane za rastuće stanovništvo u vremenu ispred nas. Nepovratno se troše resursi, posebice voda i poljoprivredno tlo, a raste potrošnja fosilnih goriva kroz mineralna gnojiva, pesticide, transport. Kako bi zadovoljila vlastite potrebe, EU uvozi preko 70% proteina, gotovo isključivo iz Sjeverne i Latinske Amerike, često GMO podrijetla.
- Uz sve to, danas u EU propada gotovo trećina proizvedene hrane. Proizvodnja hranjiva iz kukaca pridonosi zaustavljanju ovih negativnih trendova i postupnom preokretu prema održivim sustavima i zelenim tehnologijama u cijelom lancu opskrbe hranom. Sve su to izazovi koji nas trojicu zanimaju i kad smo se susreli s idejom uzgoja kukaca i proizvodnje hranjiva od njih, odmah smo znali da je to naš put- otkriva Latal.
Važnost adekvatnog procesa proizvodnje hranjiva
Posebno nas interesira kako izgleda proces proizvodnje hranjiva na što odgovara kako za početak treba reći da je u EU dozvoljeno uzgajati sedam vrsta kukaca (tri cvrčka i po dvije muhe i dva brašnara), svaku sa svojim specifičnostima u tehnologiji proizvodnje.
- Brašnar se uzgaja u zatvorenim, vertikalnim farmama, slično kao i kod uzgoja drugih životinja, samo se ovdje radi o puno većem broj jedinki na puno manjem prostoru, uz nužno osiguranje potrebnih uvjeta kako bi se proizvodnja optimizirala. Velika prednost je i skalabilnost i modularnost ove proizvodnje koja se dobiva automatizacijom i korištenjem umjetne inteligencije, a sve u cilju kako bi proizvod bio komercijalno što inovativniji i uspješniji. Kod brašnara je glavni proizvod ličinka, koja se dalje prerađuje u različite proizvode na bazi proteina, masti i lipida, hitina. Isto tako, kao nusproizvod, nastaje i organsko gnojivo, čime se postiže potpuna kružnost u proizvodnji – pojašnjava Latal.
U Microsectu rade inovativne proizvode kako bi mogli povezati dijelove lanca proizvodnje hrane, a koji svojim procesom nastajanja potiču lokalnu proizvodnju i potrošnju, smanjuju otpad od hrane, smanjuju transport i sve negativnosti koje proizlaze iz njega, te pretvaraju neiskorištene ostatke iz raznih poljoprivrednih i prerađivačkih proizvodnji u bogat izvor proteina, omega 3 i 6 masnih kiselina, vitamina i minerala.
Standardi proizvodnje na najvišim razinama
Otkriva nam kako je ozbiljnija proizvodnja u Europi započela 2014., premda je i prije toga bilo tvrtki koje su se bavile uzgojem kukaca. Najveći broj proizvođača je iz Francuske i zemalja Beneluxa, zatim slijede skandinavske zemlje, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, itd. Preko 80% su mikro poduzeća i startupi, a samo 3% su srednje velike kompanije. Ukupna ulaganja u sektor iznosila su 600 milijuna EUR u 2019., dok se ove godine očekuje preko 2,5 milijardi EUR, jer se u nekoliko sljedećih godina projicira rast proizvodnje s postojećih nekoliko tisuća na preko milijun tona u 2025.
- Ono što je odlično je da regulatori danas zahtijevaju vrlo visoke standarde u pogledu sigurnosti hrane i dobrobiti životinja, što se posebno odnosi na ovaj sektor. Kako je ovo relativno novi industrijski sektor radi se veliki broj različitih istraživanja, te se tako dodatno povezuju znanstvena zajednica i proizvođači. Sve navedeno je potpuno komplementarno s usvojenim akcijskim planovima na razini EU poput EU Green Deala, Od polja do stola i slično, što nam govori kako EU ozbiljno pristupa ovom sektoru kada je u pitanju njezina transformacija prema održivoj proizvodnji hrane i energije u idućih 30-tak godina – naglašava Latal te otkriva kako će im od velike pomoći biti potpora kroz program ACT grupe i Philip Morrisa „Pokreni nešto svoje“.
Ovaj program će im pomoći na više razina, ne samo na onoj osnovnoj financijskoj. Nagrada na natječaju „Pokreni nešto svoje“ dala im je snažan vjetar u leđa u vrijeme velike svjetske zdravstvene i ekonomske krize te potvrdu da se s dobrom idejom i jasnim, održivim planom realizacije nalaze na pravom putu.
- Dobivena sredstva smo uložili u nabavku specifične opreme i u dodatnu potrebnu edukaciju. Budući da je riječ o inovativnoj i novoj industrijskoj grani, vrlo je mala baza specifičnih znanja, pa je edukacija i transfer znanja jedan od ključnih čimbenika uspješnosti naše tvrtke. Mi smatramo kako radimo važan posao ne samo u razvoju vlastite tvrtke već i u transformaciji društva prema što većoj održivosti, bioraznolikosti, smanjenu emisija CO2, te aktivaciji potencijala kružnosti u proizvodnje hrane. U tom smislu, pobjeda na natječaju programa potpore „Pokreni nešto svoje“, nije samo vrijedna nagrada, već i potvrda da naše poslovanje ima širu društvenu konotaciju. Osim toga, kao alumni programa potpore nastavljamo našu prisutnost u programu uz sudjelovanje u različitim dodatnim, odličnim edukacijama koje program nudi, a i uvijek ćemo biti tu za pomoć i razmjenu znanja i iskustva s drugim sudionicima programa „Pokreni nešto svoje“ – komentira te nadodaje kako već sada postoji značajan interes za njihove proizvode i van granica Hrvatske.
Interes za proizvode dolazi iz najrazvijenijih zemalja Europe
Tako su za brašnara iskazale interes ekonomski razvijene zemlje sa snažnim poljoprivrednim inovacijama poput Nizozemske, Belgije, Francuske, Njemačke i skandinavskih zemalja. Latal nam govori kako im je glavno tržište Europska unija čiji je ravnopravni član i naša domovina Hrvatska u kojoj ima puno potencijala za plasman proizvoda, potpuno isto kao u npr. Njemačkoj. Jer gdje god se nalazio - u Hrvatskoj, Španjolskoj, ili u Finskoj, kupac njihovog proizvoda njegovom upotrebom podiže vrijednost svojeg proizvoda, čime svi skupa direktno sudjeluju u postizanju europske neovisnosti u proizvodnji hrane. Što je pravi put i potpuno suprotan od trenutno dominantnog uvoza prehrambenih sirovina u EU.
- Primjenom naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije i relevantnih znanstvenih dostignuća u proizvodnji našeg hranjiva, nastavit ćemo sudjelovati u razvoju zdravije i održivije budućnosti i bioraznolikosti, kao i u najvećem izazovu suvremene ekonomije - smanjenju emisije stakleničkih plinova. Kako smo već i rekli, mi ljudi moramo proizvoditi sve više hrane za rastuću populaciju, kako za ljude, tako i za životinje, a resursa hrane je sve manje, pa nas očekuje neizbježna transformacija postojećih sustava proizvodnje hrane prema održivijem i zdravijem za sve uključene. Jako smo ponosni i sretni što je Microsect dio te uspješne priče, izuzetno važne za dobrobit cijelog planeta – zaključio je Latal.
Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studia Hanza Medie i Philip Morrisa, u skladu s najvišim profesionalnim standardima
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....