Velika završnica

Održana je dodjela nagrada u sklopu projekta Upoznaj svoj novac: ‘Ovo mi je uljepšalo blagdane‘

Dobitnici su se okupili u Koranskoj 2 gdje im je Eva Horvat, članica Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima uručila vrijedne nagrade

Iva Šulentić

 Vanesa Pandzic/Cropix

Dražen Prihter, Ivona Dlab Despotović, Ivana Štagljar Periček, Laura Lončar i Tihana Strnad svoje slobodno vrijeme ulažu u financijsko opismenjavanje. Dobro znaju da je upravo znanje o novcu najvrjedniji resurs na putu prema sigurnoj budućnosti, naročito danas uslijed nestabilnih tržišnih okolnosti i prelaska na novu valutu, ali i da su najvećim dijelom sami odgovorni za svoje financijsko blagostanje. Vodeći se time, nisu dvojili – kad su u članku na Jutarnjem ugledali obrazac za prijavu na edukaciju o financijskoj pismenosti „Upoznaj svoj novac/Know your money“ mahom su se predbilježili. A otprilike šest mjeseci kasnije, pri završetku edukacije, upravo je njih žiri, koji su činili Hanza Media, Raiffeisen mirovinski fondovi i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), novčano nagradio jer su, u konkurenciji od 768 polaznika, bili najuspješniji.

Pravi su primjer da investicija u znanje plaća najbolje kamate, a tim su se povodom Dražen, Ivona, Ivana, Laura i Tihana okupili u ponedjeljak 18. prosinca u Koranskoj 2 gdje im je Eva Horvat, članica Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, u opuštenom okruženju uručila vrijedne novčane nagrade. Svečani događaj vodila je dobro poznata televizijska persona Iva Šulentić koja je i sama sudjelovala u velikoj financijskoj edukaciji te u intervjuu otkrila svoje prve lekcije o novcu te s kojim se izazovima suočila kao samostalna poduzetnica. Događaju su još prisustvovali predavači edukacije Danijela Princi Grgat, predsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju i osnivačica Princi Consulting, Mladen Latković, voditelj Upravljanja rizicima u Raiffeisen društvu za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, ali i prijatelji te članovi obitelji dobitnika nagrada.

image

Dodjela nagrada Know your money u dvorani Hanza Medije

Vanesa Pandzic/Cropix

U uvodnoj riječi Šulentić je istaknula ciljeve kampanje, ostvarene rezultate, ali i podsjetila na financijske lekcije koje su dobitnici imali prilike usvojiti tijekom ove hvalevrijedne kampanje.

- Mnogo financijskih lekcija naučilo se sudjelovanjem u edukaciji Upoznaj svoj novac koja je polaznicima pomogla da ojačaju svoje znanje o novcu, bolje upravljaju obiteljskim budžetom, doznaju sve o štednji, mirovinama i psihologiji novca koja ima veliku ulogu u donošenju financijskih odluka. U tome su im pomogli izvrsni predavači Jakša Krišto, Danijela Princi Grgat, Mladen Latković i Dubravka Miljković kojima se ovim putem još jednom zahvaljujemo što su dali svoj vrijedan doprinos u stvaranju projekta – istaknula je Šulentić nakon čega su prisutni svoje zahvale predavačima iskazali euforičnim pljeskom, a uzbuđenje pomiješano s tremom koje je tinjalo kod dobitnika kao da se u tom trenutku dodatno rasplamsalo jer su znali da slijedi ono najvažnije – dodjela nagrada. Na ‘pozornicu‘ je kročila članica Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Eva Horvat, a Šulentić je izustila ime - Dražen Prihter - kojem je prvom po redu uručena nagrada. Voditeljica ga je potom zamolila da s prisutnima podijeli svoje dojmove.

Usavršavanje postojećeg znanja

- Nisam pripremio nikakav govor, ali mogao bih kazati koju riječ. Oduvijek sam bio sistematičan i u tablicama pomno pratio gdje odlazi ‘lova‘ i kako se kreće, tako da je ova edukacija nadogradnja mog dosadašnjeg financijskog znanja, a moram priznati da me najviše dojmila tema o psihologiji novca. Hvala žiriju što je nagradio moj angažman i odgovor – nadovezao se Dražen na što je Šulentić kroz osmijeh uzvratila kako je sigurna da je Dražen vozeći se do Koranske ulice u glavi pripremao cijeli govor, ali nam to ne želi priznati. Komentar je, dakako, dobro nasmijao publiku te razbio i najmanju mrvu treme među dobitnicima.

image

Dodjela nagrada Know your money u dvorani Hanza Medije

Vanesa Pandzic/Cropix

Nakon što je Dražen ‘probio led‘, nagrade su dodijeljene Ivoni, Ivani, Lauri i Tihani koje su bile više rječite od svog prethodnika. Umjesto Ivone, nagradu je preuzeo njezin suprug Dražen Despotović.

- Supruga je to vrhunski odradila, njoj pripisujem sve zasluge, ja sam samo došao pokupiti nagradu. Hvala joj, uljepšala nam je blagdane, a nagradu ćemo, naravno, podijeliti – našalio se Dražen koji nije jedini koji je preuzeo nagradu umjesto polaznika edukacije. To je za svoju mamu Ivanu napravila Martina Štagljar.

image

Dodjela nagrada Know your money u dvorani Hanza Medije

Vanesa Pandzic/Cropix

- Niti ja nisam pripremila govor pa ću biti kratka. Mama je u financijama otkad znam za sebe i vješto njima barata. Toliko dobro upravlja novcem da mi je uspjela kupiti stan u Zagrebu. Hvala mama na tome i bravo jer uvijek usavršavaš svoje znanje o financijama. Pravi si primjer – izjavila je Martina koja je potom dodala kako je njezinu mamu Ivanu nagrada doista pozitivno iznenadila.

No, nije jedina, i Tihana je priznala kako joj je ova vijest uljepšala blagdane.

Lekcije ključne za život

- Motiv za prijavu bilo je isključivo usavršavanje znanja o financijama jer razmišljam o otvaranju svog obrta pa mi svaka nova informacija dobro dođe. Moram priznati da se i meni modul o psihologiji novca najviše svidio jer sam o tome znala najmanje, premda su i druge teme, kao i predavači bili izvrsni. Hvala vam na ovom tečaju i nadam se da je puno ljudi iz njega uspjelo izvući lekcije koje su stvarno ključne za život, za mlade, ali i one starije jer nikada nije kasno izgraditi bolji odnos sam sa sobom i sa svojim financijama. Novčana nagrada je samo dodatni plus i potvrda da se znanje isplati. Novac ću potrošiti, dakako, na božićne poklone! – iskrena je Tihana.

image

Dodjela nagrada Know your money u dvorani Hanza Medije

Vanesa Pandzic/Cropix

Laura je, za kraj, kazala kako je uživala u modulima, ali ponajviše u predavačima koje je, navodi, bilo pravi užitak slušati. Uslijedilo je grupno fotografiranje nakon čega je događaj zaokružio govor članice Uprave Raiffeisen mirovinskih fondova koja se osvrnula na važnost financijskog opismenjavanja u Hrvatskoj na čemu RMF intenzivno radi dugi niz godina.

- Prilika ovog okupljanja završnica je edukativne kampanje za promicanje financijske pismenosti koju provodimo u suradnji s Jutarnjim listom i Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije. Raiffeisen mirovinsko društvo upravlja imovinom više od 600 tisuća građana u obveznim mirovinskim fondovima te 100 tisuća članova u dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Odgovorni smo dati pouzdane i informativne činjenice o mirovinskom sustavu najmanje njima, zatim i drugoj zainteresiranoj javnosti, a zbog značaja i profesionalne odgovornosti svjesni smo naše uloge u razvoju financijske pismenosti u RH – navodi Eva Horvat.

image

Dodjela nagrada Know your money u dvorani Hanza Medije

Vanesa Pandzic/Cropix

Nastavlja potom kako na tome ustrajno rade od samih početaka. Od 2002. godine, dodaje, u njihovom Društvu provode se aktivnosti edukacije članova i potencijalnih članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova sa svrhom tumačenja pojmova i poslova koje obavljaju. Navedene aktivnosti, poentira Horvat, proizlaze kao dio promidžbenih i prodajnih, usmjerenih na klijente i osvještavanje o potrebi za štednjom.

- Međutim, izmjenama zakona 2018. godine, financijsko opismenjavanje postaje i regulatorna obveza mirovinskih društava pa samim time ono postaje sustavno vođeno u našem Društvu. Strategija financijskog opismenjavanja koju provodimo nije zadovoljavanje zakonske forme, ono je dugoročan proces kojeg radimo u suradnji s nekoliko institucija i financijskih stručnjaka, sa svrhom veće prisutnosti i bolje prepoznatljivosti mirovinskih fondova u društvu. Tako dolazimo do ove suradnje sa spomenutim partnerima. Ciljeve koje nastojimo postići ovakvim projektima su osigurati veću prisutnost i prepoznatljivost mirovinskih fondova, približiti funkcioniranje sustava, tumačiti aktivnosti i poslove koje mirovinska društva obavljaju, jačati povjerenje osiguranika u mirovinski sustav, što će u konačnici doprinijeti njegovoj dugoročnoj održivosti. Nadam se da smo s ovim projektom korak bliže ostvarenju tih ciljeva. Ovim putem, još jednom želim zahvaliti našim partnerima u projektu, a čestitati dobitnicima koji su pokazali i dokazali kako primijeniti znanja o financijama u svakodnevnom životu – zaključuje Horvat nakon čijih su se riječi gosti spremno zaputili prema cateringu te ponosno slavili svoje uspjehe.

image
Hanza Media

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Raiffeisen mirovinskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:48