Bez vreve

NY Times objavio zlatne savjete kako izbjeći gužve u Dubrovniku za vrijeme ljetne sezone!

Uz savjete prestižnih američkih novina, uživanje u ovom gradu postaje lako i tijekom najvećih gužvi

Dubrovnik

 Shutterstock

Dubrovnik godinama uživa svjetsku popularnost zahvaljujući svojim prirodnim i povijesnim ljepotama. Turisti mu ne mogu odoljeti zbog brojnih atrakcija pa je biser Jadrana poznat i po velikim gužvama, a prošle godine ostvario je skoro četiri milijuna noćenja.

Nije tajna da je ovaj grad odavno tema svjetskih medija pa tako i New York Timesa. Još su se 1998. prestižne novine interesirale za jadranski biser, a 2012. i 2017., popularni su bili članci o tome kako najbolje provesti 36 sati u Dubrovniku.

Baš su gužve o kojima svi pričaju bile povod da prošle godine New York Times napiše članak i o tome kako uživati u ovom gradu tijekom najvećih sezonskih gužvi.

Raspored kruzera

Prvi savjet Timesa je praćenje rasporeda dolazaka kruzera. Dubrovnik je nezaobilazna stanica većini svjetskih kruzera koji plove Mediteranom. Prošle godine se s kruzera u grad iskrcalo 526.414 putnika, dok je godinu prije brojka putnika iznosila 377.003. Većina posjetitelja s brodova se u obilazak grada zaputi između sedam i devet sati ujutro pa je posjet turističkim atrakcijama pametno ostaviti za kasnije. No, da bi turisti bili sigurni da neće upasti u gužvu, najbolje je pratiti raspored dolazaka kruzera Lučke uprave Dubrovnik, kao i platformu Dubrovnik Visitors, za davanje podataka o trenutnom broju posjetitelja.

Dodatno iskustvo

Iako se ova manifestacija ne nalazi na popisu New York Timesa, kako bi tijekom posjeta Dubrovniku turisti postali bogatiji za još jedno neprocjenjivo iskustvo, trebali bi na vrijeme osigurati svoju ulaznicu za 75. izdanje Dubrovačkih ljetnih igara. Ovaj festival održava se u jeku sezone, od 10. srpnja do 25. kolovoza i ne samo da okuplja oko 2000 umjetnika iz cijelog svijeta, nudi više od 60 kazališnih, likovnih, glazbenih i plesnih programa na ambijentalnim dubrovačkim pozornicama, već se ove godine pridružuje i proslavi 45. obljetnice upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine glazbeno-scenskim djelom „Hekuba“.

image

Dubrovačke ljetne igre

Ustupljena fotografja

Ovaj spoj tradicije, suvremenosti i kreativnosti trebao bi svatko doživjeti, a važnost je prepoznao i BBC Music Magazine, proglasivši manifestaciju najvećim hrvatskim izvoznim brendom. Ovogodišnji program Igara, kao i uvijek, okuplja svjetska imena poput bugarske sopranistice Sonye Yoncheve, francuskog violinista Renauda Capucona, francuskog pijanista Pierrea Laurenta, ali i domaćih svjetski poznatih umjetnika, poput Gorana Višnjića, Zrinke Cvitešić i Luke Peroša.

image

Dubrovačke ljetne igre

Ustupljena fotografja

Tijekom više od sedam desetljeća postojanja, festival je u svoj katalog upisao oko 130 različitih lokacija diljem grada, što je stvorilo posebnu vezu između grada i festivala. Neke od ovogodišnjih lokacija izvedbi su Tvrđava Lovrjenac i Atrij Kneževa dvora, dok će se otvaranje 75. po redu Dubrovačkih ljetnih igara odviti ispred crkve svetog Vlaha.

image

Dubrovačke ljetne igre

Ustupljena fotografja

Mnogobrojne lokacije na kojima se održavaju Dubrovačke ljetne igre, još su jedan od načina za upoznavanje Dubrovnika u jeku sezone, i to na nesvakidašnji način, uz uživanje u raznovrsnom kulturno-umjetničkom programu.

Pronalazak idealne lokacije za fotografiranje

Gradske zidine postaju glavna meta fotografiranja u vrijeme takozvanog zlatnog sata, odnosno, između 18:30 i 20 sati. Za dobru fotografiju, na kojoj u fokusu nisu drugi prolaznici, treba istražiti prolaze i stepenice ispod zidina, a utvrde grada najbolje je posjetiti odmah nakon otvaranja zidina, odnosno, u osam sati ujutro. Za ulaznicu će posjetitelji morati izdvojiti 35 eura, dok se kupnjom Dubrovačke kartice, koja iznosi 38 eura, uz pristup zidinama, dobivaju popusti na druge atrakcije i besplatan javni prijevoz.

image

Dubrovačke zidine

Shutterstock

Posjet samostanima

Za predah od gužve, New York Times preporučuje i odlazak u jedan od dva dubrovačka samostana, Franjevački, u predgrađu Pile ili Dominikanski, u blizini vrata Ploče. Oba samostana zrače umirujućom atmosferom u kojoj se polako mogu procesuirati do sad viđene ljepote Dubrovnika i pripremiti za nove. I jedan i drugi samostan krase vodoskoci, šetnice obrubljene lukovima bogate zelenilom, a Samostan svetog Dominika je nešto veći od Franjevačkog samostana. Međutim, kod Franjevačkog samostana, nalazi se i najstarija radeća ljekarna u Europi s izloženim starim farmaceutskim formulama, alatima i bocama tinktura.

Urbano srce grada

Nakon uspješnog izbjegavanja vala gostiju s kruzera, fotografiranja željenih lokacija i kratkim odmorom u samostanu, vrijeme je za upoznavanje života izvan zidina. Turistima se preporučuje posjet četvrtima Gruž i Lapad u kojima živi veći dio stanovnika pa su one pravo urbano srce Dubrovnika, a udaljene su desetominutnom vožnjom ili polusatnom šetnjom od stare jezgre. U Gružu se mogu pronaći razni restorani, noćni klub i lokalna Dubrovačka pivovara, dok je Lapad bogat zelenilom šumskih parkova Velika i Mala Petka i improviziranim kupalištima i plažama.

Gdje dalje?

Iduće na popisu New York Timesa je istraživanje prirode na otoku Lokrumu koji je veoma popularan i među lokalnim stanovništvom. Times je ovaj otok prekriven borovima, čempresima i stablima masline nazvao pravom zelenom oazom do koje treba 10 minuta trajektne vožnje od Dubrovnika. Otok je pun života, ima svoj Centar za posjetitelje, u kojem se nalazi Željezno prijestolje za fanove serije Igre prijestolja, barove, restorane i botanički vrt, a pauni slobodno šeću ostacima napuštenog srednjovjekovnog samostana. Za one s više avanturističkog duha, na jugoistočnom djelu otoka nalazi se nudistička plaža.

image

Otok Lokrum

Shutterstock

Šećer na kraju

Posljednji savjet New York Timesa prije povratka u gradsku vrevu jest obilazak Elafitskih otoka, koji imaju udobne uvale i skrovite plaže. Od osam otoka i pet otočića, samo njih tri, Šipan, Lopud i Koločep su naseljeni, što ih čini odličnima za istraživanje prirode, možda i uz pomoć kajaka ili brodića.

image

Kajak u Dubrovniku

Cropix

Svi savjeti New York Timesa za uživanje u ljepotama Dubrovnika bez upadanja u gužvu lako su primjenjivi, a uvelike će pomoći turistima pri idućem posjetu kako bi u potpunosti mogli iskusiti svu čar i raskoš ovog predivnog grada.

image
Ustupljena fotografja
image
Ustupljena fotografja
image
Ustupljena fotografja
image
Ustupljena fotografja

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Dubrovačkih ljetnih igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:58