Odobrili stručnjaci

Ne možete dovoljno uštedjeti za godišnji odmor? SMART metoda mogla bi vam promijeniti život

Financije su često najstresniji aspekt organizacije putovanja, a za što manje briga ključno je planirati unaprijed

Ilustrativna fotografija

 Nikola Vilic/Cropix

Sunce, more, ležanje na plaži, uživanje pored rijeke ili osvježenje u planinama. Svatko od nas ima vlastitu ideju savršenog godišnjeg odmora, ali jedno nam je zajedničko – težimo uživanciji i maksimalnom opuštanju. Planiranje godišnjeg odmora može biti jednako uzbudljivo kao i sam odlazak na željenu destinaciju i aktivnost, no postoji i druga strana priče. Naime, jedno istraživanje pokazuje da je planiranje putovanja najstresniji aspekt odmora, a nakon njega slijedi putovanje do odredišta.

Zanimljivo je da su ispitanici kao najstresniji aspekt planiranja naveli financijske brige, odnosno hoće li imati dosta novca za smještaj, hranu i sve što žele vidjeti i iskusiti. Kako bi te brige bile što manje, a uživanje u zasluženom godišnjem odmoru što veće, logičan korak bio bi pripremiti se na vrijeme, što uključuje i štednju. Da bismo saznali kako učinkovito uštedjeti za godišnji odmor, a pritom ne kompromitirati svoje želje, odgovore smo potražili kod izv. prof. dr. sc. Dajane Barbić, izvanredne profesorice na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

- Jedna od najčešćih pogrešaka kod štednje za godišnji odmor je kada ne postavimo jasne i specifične ciljeve. Ako ne znate točno koliko novca vam je potrebno, teško ćete postići svoj cilj. Rješenje? Napravite detaljan plan troškova – istražite koliko će vas koštati prijevoz, smještaj, hrana i dodatne aktivnosti. Recimo da planirate potrošiti 1000 eura na godišnji odmor i imate pet mjeseci za štednju. To znači da trebate uštedjeti oko 200 eura mjesečno. Ako to nije moguće, produžite razdoblje štednje ili smanjite troškove odmora – objašnjava Barbić.

image

Dajana Barbić

Ustupljena fotografija

SMART metoda

Možda se taj iznos na prvu čini velik, ali opet, kaže Barbić, ovisi o tome kako želite da izgleda vaš godišnji odmor. Ključ uspjeha, ističe profesorica, jest u smanjenju takozvanih „malih troškova“, koji se na prvu čine beznačajnima, ali se vremenom pretvaraju u značajne iznose.

- Umjesto da ih dijelite na „male“ i „velike“, bolje ih je kategorizirati kao „potrebne“ i „nepotrebne“. Razmislite o ispijanju kave vani, plaćanju parkinga, kupovini bočica vode, naručivanju hrane ili izlascima na ručkove i večere. To su samo neki od troškova koji nam često nisu nužni. To ne znači da se morate potpuno odreći ovih malih zadovoljstava, već da ih trebate osvijestiti i prilagoditi trenutnoj situaciji. Male promjene, poput kuhanja kod kuće umjesto naručivanja hrane, ili korištenja javnog prijevoza umjesto automobila, mogu značajno doprinijeti vašem fondu štednje bez velikih odricanja – kaže Barbić.

image

Ilustrativna fotografija

Luka Gerlanc/Cropix

Kako bismo ispravno postavili ciljeve štednje, nastavlja Barbić, od velike je pomoći SMART metoda, čiji se naziv sastoji od početnih slova pet konkretnih koraka.

Specific - Definirajte točan iznos potreban za godišnji odmor.

Measurable - Izračunajte koliko novca je potrebno i pratite napredak kroz redovite provjere štednje.

Achievable - Postavite cilj koji je realno moguće postići s vašim trenutnim prihodima.

Relevant - Osigurajte da je cilj važan za vašu sreću i dobrobit.

Time-bound - Odredite rok do kada želite postići svoj cilj.

- Vizualizacija cilja također može biti moćan alat. Stavite sliku destinacije koju planirate posjetiti na vidljivo mjesto, poput radnog stola ili hladnjaka. Svaki put kada je pogledate, bit ćete motivirani da nastavite štedjeti i odricati se malih trenutnih zadovoljstava. Tako ne samo da ćete postići svoj cilj bez većeg narušavanja svakodnevnog životnog standarda, već ćete i uživati u procesu štednje, znajući da ste svakim danom korak bliže svom zasluženom odmoru – ističe Barbić.

Moćan alat

Unatoč vizualizaciji i snazi volje, štednja mnogima predstavlja velik izazov. Dok neki uspijevaju savršeno kontrolirati svoje financije i ostvariti značajnu ušteđevinu, kaže Barbić, mnogi drugi se muče i žive iznad svojih mogućnosti. Zašto je to tako?

- Među glavnim razlozima je nedostatak financijske pismenosti. Mnogi ljudi nemaju dovoljno znanja o upravljanju novcem niti vještine za izradu realističnog proračuna. Prema posljednjem istraživanju Hrvatske narodne banke, financijsko znanje građana u Hrvatskoj raste, sa 60 posto u 2016. godini na 70 posto u 2023. godini. Iako je ovo ohrabrujuće, prosječna ocjena financijskog ponašanja pala je s 56 na 53 posto. Ovo ukazuje na problem: građani znaju što bi trebali raditi, ali to znanje ne pretvaraju u odgovorno financijsko ponašanje – kaže profesorica Barbić.

Situacija u Hrvatskoj je, nastavlja Barbić, dodatno otežana i zbog relativno niskih plaća i visokih troškova života. Kada primanja jedva pokrivaju osnovne troškove života, štedjeti zapravo znači rezati egzistencijalnu potrošnju.

image

Štednja

Shutterstock

Najbolje što možemo učiniti je, objašnjava Barbić, raditi na razvoju samokontrole i izbjegavanju impulzivnih kupnji, ali i povećati razinu financijske pismenosti kroz edukacije i informiranje. Kako bi potaknuli građane da poboljšaju stanje o financijama, Hanza Media i Raiffeisen mirovinski fondovi već drugu godinu provode projekt „Know your money - Upoznaj svoj novac“. Nakon uspješnog prvog izdanja, u drugom valu edukacije građani će moći u nizu interaktivnih radionica naučiti kako sagledati svoju financijsku situaciju, riješiti postojeće probleme u što kraćem roku te promišljati o budućnosti i mirovini. Nakon odličnog odaziva i niza prikupljenih prijava, odabrano je devetero finalnih sudionika edukacije koji će moći uživo slušati vrijedne lekcije o upravljanju novcem kroz koje će ih provesti Danijela Princi Grgat, predsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju (HIFE) i osnivačica tvrtke Princi Consulting.

Nakon edukativnih radionica, samo troje najboljih na kraju projekta osvaja vrijedni novčani iznos sudjelovanjem na kvizu znanja koji će moderirati voditeljica Iva Šulentić. Čitatelji će s početkom rujna moći pratiti najvažnije financijske lekcije svih radionica i kviza na portalu Jutarnji.hr, a lekcije će moći ponoviti kroz informativne članke.

Automatizacija štednje

Još jedan potez koji nam može pomoći ostvariti plan štednje za godišnji odmor je automatizacija. Umjesto da se oslanjamo na vlastitu snagu volje, Barbić savjetuje da postavimo trajni nalog u banci pomoću kojeg će se automatski prebacivati određeni iznos s našeg transakcijskog računa na štedni račun u banci. Time brigu o štednji prebacujemo na banku i eliminiramo mogućnost da potrošimo novac namijenjen štednji.

Prethodni savjet može se primijeniti i na plan štednje za sigurnu financijsku budućnost, napominje Barbić. Jedna od mogućnosti je štednja za mirovinu, odnosno ulaganje u dobrovoljni mirovinski fond ili treći stup. Najvažnije prednosti trećeg stupa su što uplate nisu obvezne, već potpuno dobrovoljne, nema ograničenja članstva, sva uplaćena sredstva osobno su vlasništvo člana, bez obzira tko je uplatitelj (član ili poslodavac), a može se ostvariti i posto državnih poticaja.

- Ove poticaje često zanemarujemo, ali oni mogu imati veliki utjecaj na dugoročnu štednju jer je mogu značajno povećati – ističe Barbić.

image

Odmor

Shutterstock

I još jedna vrlo važna navika jest, kaže naša sugovornica, prilagoditi financijski plan za uštedu za godišnji odmor i mirovinu prema životnim promjenama poput promjene posla, braka ili dolaska djeteta.

- Periodično, primjerice jednom godišnje ili svakih nekoliko mjeseci, pregledajte svoj budžet i fond štednje te prilagodite iznos štednje ili uvjete korištenja fonda ako se vaše financijske ili životne okolnosti promijene. Ako dobijete novi posao s većom plaćom, iskoristite priliku da povećate iznos štednje, posebice štednju za nepredviđene situacije i mirovinu. Veća primanja omogućuju veće financijske rezerve, što vam daje dodatnu sigurnost. U slučaju sklapanja braka ili dolaska djeteta, prioriteti se značajno mijenjaju. Sredstva koja su bila namijenjena za godišnji odmor možda ćete preusmjeriti u troškove organizacije vjenčanja ili brige o djetetu. U tim situacijama, važno je ponovno razmotriti ciljeve štednje i prilagoditi ih novim okolnostima. Počnite s malim koracima, budite dosljedni i s vremenom ćete vidjeti značajne rezultate koji će vam omogućiti da uživate u sigurnijoj budućnosti, ali i u opuštenijim odmorima – zaključuje Dajana Barbić.

Pet dodatnih koraka za miran godišnji odmor i sigurnu budućnost

Male promjene u navikama mogu dovesti do velikih rezultata, bilo da je riječ o generalnom upravljanju financijama ili štednji za godišnji odmor, kaže profesorica Barbić. Može ih usvojiti baš svatko!

1. Napravite mikro-promjene

Poboljšanje od 1 posto dnevno možda neće biti primjetno odmah, ali ipak, ako bi svaki dan tijekom godine dana u svoj cilj štednje unijeli poboljšanje od 1 posto, završili biste s 37 puta boljim rezultatom nego da to niste učinili.

2. Pratite svoju potrošnju

Redovito bilježenje svih troškova pomoći će vam da bolje razumijete gdje vaš novac odlazi. Vođenje financijskog dnevnika ili korištenje aplikacija za praćenje troškova može vam pomoći uočiti obrasce potrošnje i identificirati područja gdje možete uštedjeti. Kreiranje dnevnog budžeta na godišnjem odmoru može biti odlična strategija. Odredite iznos novca koji ste spremni potrošiti svaki dan i držite ga u gotovini, dok karticu ostavite na sigurnom u smještaju.

3. Koristite popuste

Planiranje godišnjeg odmora unaprijed može vam pomoći da značajno uštedite i iskoristite ostatak novca za korisne stvari, poput ulaganja u mirovinu. Ključ je u iskorištavanju popusta i posebnih ponuda, posebice ako planirate putovati avionom. Avionske karte i smještaj možete pronaći po znatno povoljnijim cijenama ako rezervirate šest mjeseci ili više unaprijed.

4. Kombinirajte smještaj

Mnoge smještajne jedinice između većih rezervacija imaju slobodne kapacitete na samo dan ili dva i nude značajne popuste za te dane. Jedan od odličnih načina za uštedu na smještaju tijekom putovanja je zamjena doma s nekim. Postoje brojne platforme koje omogućuju sigurno povezivanje s ljudima diljem svijeta koji su spremni zamijeniti svoj dom s vašim na određeno vrijeme. Ljetovanje u predsezoni ili postsezoni može vam također donijeti značajne uštede, kao i biranje jeftinijih destinacija umjesto skupih.

5. Kreirajte fond za crne dane

Neočekivane situacije poput kvara kućanskih aparata, gubitka posla ili krađe osobnih stvari na putovanju mogu se dogoditi svima. Fond štednje za nepredviđene situacije trebao bi pokrivati najmanje tri do šest mjeseci nužnih životnih troškova. Omogućit će vam da mirno spavate, znajući da ste spremni za neočekivano!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Raiffeisen mirovinskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 13:19