Pokušajte i vi

Naša novinarka odrekla se hrane koju svi obožavamo i ostala zapanjena: ‘Nikad se nisam osjećala poletnije‘

Lorena si je zadala izazovan zadatak kako bi testirala svoju snagu volje, a rezultati su je poprilično oduševili
 Vedran Peteh/Cropix

Empatični, suradljivi, prijateljski nastrojeni. Upravo takvima istraživanje opisuje ljude koji preferiraju slatku nad slanom hranom. Iako su ovo epiteti koje bi si mnogi rado pripisali, pretjerana konzumacija šećera ne čini nas boljim osobama, već otvara vrata mnogim lošim pojavama, od pretilosti pa sve do kroničnih bolesti.

Potaknuta ovim saznanjima, ali i brojnim #nosugar izazovima na društvenim mrežama, u kojima se korisnici odlučuju na prestanak konzumacije šećera na određeni period, i sama sam se odlučila na taj korak kako bih testirala svoju snagu volje i strpljenje.

No, nije ovo prvi put da se odričem šećera. Na sličan podvig već sam se odlučila prije dvije godine kad sam primijetila da nakon jedenja slatkiša postajem vrlo anksiozna. Malo promatranja tjelesnih reakcija i par Google pretraga kasnije, shvatila sam da ne umišljam, već da šećer zaista može utjecati na povećanu razinu anksioznosti. U to vrijeme sam samo studirala i imala hrpu slobodnog vremena ljeti pa sam se bavila pripremom raznih zdravih deserata sa smanjenim udjelom ili u potpunosti bez šećera. No, danas mi to nije opcija zbog osmosatnog radnog vremena i ponekog preostalog predavanja na fakultetu. Nemam niti približno slobodnog vremena kao prije dvije godine pa sam u izazov ‘sedam dana bez šećera‘ ušla s poprilično velikom sumnjom u sebe i očekivala mini apokalipsu kroz par dana. Ipak, nisam dozvolila da me strah i nesigurnosti obeshrabre i krenula sam u akciju. Treba naglasiti da se izazov odnosio na dodane šećere, a ne prirodno prisutne.

Početni šok

Ukućane sam obavijestila o svojoj namjeri i zamolila da me ne muče čokoladama i bombonima izloženim na stolu, već da u slatkom uživaju dalje od mene. Drugi korak je bio proučavanje ambalaža hrane i pića koje svakodnevno konzumiram. Malo je reći da sam bila prestrašena kada sam shvatila da moja omiljena voda s okusom u jednoj boci sadrži preko 15 grama, a pahuljice koje sam smatrala zdravim doručkom u porciji više od 20 grama šećera. Ako uz to ubrojimo i 250 mililitara „zdravijeg“ mlijeka bez kojeg su pahuljice nezamislive, u samom početku dana opako premašujem preporučenih 25 grama šećera dnevno. Činjenica da s dvije namirnice koje konzumiram svakodnevno prelazim preporučenu dnevnu dozu šećera, navela me na odlazak u kupovinu širom otvorenih očiju kako bi mi sedam dana bez šećera prošlo što uspješnije i naravno – ukusnije.

image
Shutterstock

Zabrinuta količinom dodanog šećera u namirnicama koje sam smatrala zdravijim opcijama, bila sam skeptična ugledavši još jedan proizvod koji tvrdi da je bolji izbor. Privukla me pastelna ambalaža i likovi omiljenog crtića iz djetinjstva pa sam počela proučavati i ovu tablicu nutritivnih vrijednosti. Činilo se da su ove pahuljice prihvatljive, na 100 grama, Boom Box Granola & Pops sadrži samo 7 grama šećera na 100 grama, i to prirodnog, no budući da sam izazov shvatila ozbiljno, obratila sam se nutricionistici Karmen Matković Melki koja mi je objasnila na što treba paziti pri čitanju deklaracija.

image
Vedran Peteh/Cropix

- Šećer je čest sastojak brojne hrane koju konzumiramo, no problem je što je „zloupotrebljavan“. Odličan je za nadoknadu energije, ali tu se ne misli na kristalizirani bijeli rafinirani šećer koji se naknadno dodaje u hranu, već na prirodne šećere prisutne u namirnicama poput voća i cjelovitih žitarica. Problem nastaje kada se dodani ali i tzv „skriveni“ šećer gomila svugdje u našim obrocima s da toga nismo ni svjesni pa gubimo kontrolu nad ukupnim unosom šećer što sa sobom dugoročno gledano, nosi zdravstvene posljedice – pojašnjava nutricionistica.

image

Karmen Matković Melki

Ustupljena fotografija

- Zakonska obaveza proizvođača je naglašavanje količine jednostavnih šećera u proizvodu tako da na na deklaracijama sve piše, samo trebamo čitati i znati što točno tražimo na deklaracijama. Primjerice, ako proizvod na 100 grama sadrži 5 do 10 grama jednostavnih šećera, posebice ako su priprodno prisutni a ne dodani to je prihvatljivo, no ta količina se zna penjati i preko 50 grama u nekim proizvodima što naravno nije preporučljivo – dodaje.

Nutricionistica Matković Melki objasnila mi je kako se industrija hrane trudi razvijati namirnice bez dodanih šećera, ali dobrog okusa jer je svjesna posljedica koje prekomjerna konzumacija šećera nosi.

- Inzulinska rezistencija postaje sve češća pojava nažalost ne samo u odrasloj već i u dječjoj dobi i kod sve mlađe populacije te nažalost povećava šansu za razvijanje dijabetesa tipa dva, koji se nekada nazivao staračkim dijabetesom što danas svjedočimo da više nije samo bolest starije dobi– pojašnjava Matković Melki.

Potraga za boljim opcijama

Nakon početnog šoka i kratke edukacija o šećerima, trebalo je i započeti s izazovom.

Kod kuće kavu najčešće pijem s mamom koja je dijabetičar pa sam ju navikla piti sa sladilima, no u kafiću uvijek posegnem za vrećicom šećera. Zbog toga sam u ovih tjedan dana izbjegavala piti kavu van kuće i u kafićima naručivala – vodu, uz koju sam dobila i poneki začuđeni pogled konobara. Da bih imala osjećaj da kod kuće uživam u kavi iz kafića, odlučila sam se probati Boom Box zobeni napitak, simpatičnog naziva Profesionalni barista, koji obećava ekstra kremastu teksturu i neutralan, blagi okus zobi bez dodanog šećera. Moram priznati da sam bila oduševljena okusom kave s novim dodatkom.

image
Lorena Palić

Nakon ranijeg iscrpnog iščitavanja deklaracija, odlučila sam za doručak isprobati Boom Box Granola & Pops Crunchy Berry pahuljice koje su, kao i svi Boom Box proizvodi, razvijeni u suradnji s nutricionistima, nemaju dodani šećer te sadrže sastojke 100 posto biljnog porijekla. Bila sam skeptična i očekivala bezukusan proizvod koji sadrži samo aromu šumskog voća, no ubrzo sam se uvjerila u suprotno. Osvježavajući voćni miris i neodoljiv okus šumskog voća oborili su me s nogu i nisam mogla vjerovati da nešto može biti toliko ukusno bez da sadrži dodani šećer! Mogu se kombinirati s jogurtom, mlijekom ili Boom Box zobenim napitcima, koji dolaze u brojnim izdanjima, idealnim za kreiranje različitih kombinacija okusa.

image
Vedran Peteh/Cropix

Uz izbjegavanje šećera, fokus sam stavila na proteine kako bih što duže bila sita i imala stabilne razine energije. Ručak i večera su mi se stoga sastojali od mesa, najčešće piletine, a kao prilog sam izmjenjivala rižu, batat i integralnu tjesteninu, uz obavezan dodatak salate. Shvatila sam da mi glavni obroci ne predstavljaju problem, a počela sam ih i pripremati unaprijed.

Ono što me zaista mučilo su grickanja između obroka. Kroz ovih tjedan dana sam uvidjela da svaki slobodni trenutak, pauzu na poslu, između predavanja, tijekom gledanja serija, iskorištavam za ono famozno „nešto slatko“. Prva dva dana mi je voće bilo najbolji prijatelj, no trebala sam nešto konkretnije, a opet ukusno i zdravo. Nakon kratkog istraživanja polica trgovine, ugledala sam neodoljivo malo pakiranje zobenih zalogaja, odnosno Oat bites i odmah se odlučila isprobati dvije verzije, meku s okusom čokolade i banane i hrskavu, s okusom jagode i bijele čokolade. Ovoga puta nisam bila toliko skeptična, već sam imala visoka očekivanja zbog prethodno isprobanih Granola & Pops pahuljica – i nisam ostala razočarana. Par zalogaja ovog zobenog remek djela bila su upravo to što mi je falilo, dovoljno slatko, bogato okusom, a zdravije.

image
Vedran Peteh/Cropix

Od nervoze do poletnosti

Sredinom tjedna sam počela osjećati promjene. U početku sam bila nervozna i bez energije, no nakon par dana moj organizam se priviknuo na odsustvo dodanih šećera. Shvatila sam da više nemam onaj popodnevni pad energije koji me obično pogađao oko 14 sati, a prestala sam dobivati i glavobolje za koje sam uvijek okrivljavala dugo gledanje u ekran. Osjećala sam se stabilnije i fokusiranije, a nutricionistica Matković Melki mi je rekla da je to jedna od mogućih posljedica prestanka ili smanjenja konzumiranja dodanih šećera.

- Konzumacijom proizvoda pretrpanih šećerom dolazi do brzog porasta razine šećera u krvi zbog koje dobivamo jaki boost, odnosno nalet energije, no jednako brzo možemo nakon toga doći u stanje snižene razine šećera u krvi i „padamo u energiji“ pa dolazi do pospanosti, nesanice, razdražljivosti, pada koncentracije – pojašnjava.

Boom Box prozvodi su stoga idealni za pravilan dotok energije u organizam jer sadrže samo prirodne šećere iz zobi, voća i drugih sastojaka te ne uzrokuju nagle padove energije.

image
Vedran Peteh/Cropix

Do kraja tjedna sam primijetila da mi koža izgleda znatno bolje, odjeća mi je postala udobnija i više nisam imala izraženu potrebu za slatkim.

- Čestom i povećanom konzumacijom šećera se stvara sve veća tolerancija prema slatkome pa organizam stalno traži nešto još slađe. Kod osoba koje smanje unos šećera, ta tolerancija pada i hrana koju su nekoć konzumirali može postati preslatka – pojasnila mi je nutricionistica.

Tolerancija prema slatkome formira se od ranog djetinjstva stoga je važno djeci usvajati zdrave navike i ograničavati konzumaciju dodanih šećera već u ranoj dobi. Stalno izlaganje šećeru kroz zaslađene sokove i slatkiše dovodi do stvaranja karijesa, pada koncentracije i povećanja razdražljivosti. Dodatno stvara pojačane potrebe za slatkim te dovodi do razvoja rizika od razvoja inzulinske rezistencije.

U proteklih tjedan dana naučila sam uživati u prirodnim izvorima slatkoće, otkrila zdravije proizvode i stekla nove navike. Bio je to tjedan pun izazova, ali i otkrića. Naučila sam mnogo toga o sebi i svojim prehrambenim navikama i shvatila koliko šećer može utjecati na naše tijelo i um, ali i koliko je lako prilagoditi se zdravijim alternativama. Iako ne planiram u potpunosti izbaciti šećer iz svoje prehrane, sigurno ću biti svjesnija unosa i nastaviti birati zdravije opcije, poput neodoljivih Boom Box proizvoda. Izazov je bio zahtjevan, ali i izuzetno koristan. Tko bi rekao da se u samo sedam dana može toliko toga naučiti i promijeniti?

A sada ja izazivam vas, pokušajte izbaciti šećer iz svog jelovnika na barem tjedan dana i uživajte u svim blagodatima prirodnih šećera, pojačanog fokusa i poboljšanog zdravlja. Tri, dva, jedan, krenite!


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Boom Boxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 16:09