Donosimo detalje

Najjača glumačka imena na 75. Dubrovačkim ljetnim igrama, no glavna tema je markantni Šibenčanin

Gradske znamenitosti u jeku sezone postaju dio scenskog spektakla

Goran Višnjić

 Tom Dubravec/Cropix

Dubrovnik godinama uživa svjetsku popularnost zahvaljujući svojim prirodnim i povijesnim ljepotama. Turisti mu ne mogu odoljeti zbog brojnih atrakcija pa je biser Jadrana poznat i po velikim gužvama, a prošle godine ostvario je skoro četiri milijuna noćenja.

Znamenitosti grada će i ovog ljeta, uz turiste, krasiti i mnogobrojni ljubitelji umjetnosti koje će Dubrovnik ugostiti na 75. Dubrovačkim ljetnim igrama. Od 10. srpnja do 25. kolovoza, jadranski biser pokazat će najbolje od sebe kroz bogati kulturno-umjetnički program koji će se održavati na ambijentalnim lokacijama diljem grada.

Tijekom više od sedam desetljeća postojanja, festival je u svoj katalog upisao oko 130 različitih lokacija diljem grada, a neke od ovogodišnjih su Držićeva poljana, Park Gradac i Atrij Kneževa dvora. Otvaranje Igara odvit će se u 21 sat ispred crkve svetog Vlaha, tradicionalnim podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi Ivana Gundulića.

image

Dubrovačke ljetne igre

Ustupljena fotografija

Da su Dubrovačke ljetne igre pravi spoj tradicije, suvremenosti i kreativnosti koji bi svatko trebao doživjeti, prepoznao je i BBC Music Magazine, proglasivši ih najvećim hrvatskim izvoznim brendom.

Kao i uvijek, poznata svjetska imena sastavni su dio Igara. Bugarska sopranistica Sonya Yoncheva, francuski violinist Renaud Capuçon, francuski pijanist Pierre-Laurent Aimard , kao i domaći svjetski poznati umjetnici, poput Gorana Višnjića, Zrinke Cvitešić i Luke Peroša, samo su neki od oko 2000 aktera koji će sudjelovati na ovogodišnjem izdanju manifestacije.

Uz to, festival se pridružuje proslavi 45. obljetnice upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine glazbeno-scenskim djelom „Hekuba“. Ansambl Dialogos, pod umjetničkim vodstvom muzikologinje i pjevačice Katarine Livljanić, zadužen je za obilježavanje ove važne obljetnice.

Dramske premijere

Ovogodišnji dramski program iznimno je sadržajan i šarolik, a festivalskoj će publici, uz omiljene reprizne naslove, donijeti čak tri velike premijere.

Prva dramska premijera bit će koprodukcija Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića – kultna „Kafetarija“ Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor, a pod redateljskom palicom Paola Tišljarića. Iako je radnja predstave smještena u precizan povijesni kontekst, u fokusu će biti aktualnost, vitalnost komedije, ironija, oštrina i manipulacija informacijama.

Festivalski dramski ansambl izvest će drugi premijerni naslov, „Ekvinocijo“ Ive Vojnovića, u režiji Krešimira Dolenčića. Duga povijest Dubrovačkih ljetnih igara snažno je obilježena uprizorenjima Vojnovićevih drama, a njegov „Ekvinocijo“ vješto povezuje prošlosti pojedinaca sa sadašnjošću kolektiva i njihova sjećanja sa slutnjama budućnosti.

U trećem premijernom naslovu, „Oluji“ Williama Shakespearea, sluti se vizija novog doba, budućnosti za koju Shakespeare misli da predstoji svijetu. Posljednje djelo velikog književnika povjereno je režiji slovenskog redatelja Vita Taufera, a smješteno je u specifičnoj ambijentalnosti otoka Lokruma.

image

Dubrovačke ljetne igre

Ustupljena fotografija

Tvrđava Lovrjenac ugostit će najmlađima omiljenu reprizu festivalske uspješnice glazbeno-scenskog djela „Čudesna šuma“, pod režijom Lee Anastazije Fleger, a niti ova sezona neće proći bez omiljenih kundurica s Kazerme. „Mara i Kata“, autorski projekt Saše Božića i dramskih umjetnica Nataše Dangubić i Doris Šarić Kukuljice ove godine zabilježit će čak šest izvedbi. Vraća se i prošlogodišnja premijerna uspješnica „Sjetne žene raguzejske“ Marijane Fumić, koja u režiji Dore Ruždjak Podolski te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, ponovno traga za obrisima dubrovačke svakodnevice, posebno života i sudbina devet izuzetnih žena.

image

Dubrovačke ljetne igre

Ustupljena fotografija

Noviteti i u glazbenom programu

Legendarni Jordi Savall zadužen je za otvaranje glazbenog djela Igara s programom „Mare Nostrum: Dijalog duša“. U atriju Kneževa dvora publici će biti predstavljen glazbeni dijalog glazbenika iz Grčke, Turske, Izraela, Palestine i raznih europskih zemalja.

S ciljem razvoja publike i po uzoru na velike svjetske festivale klasične glazbe, pokrenut je Ciklus World Musica i Jazza koji će ponuditi jedinstvene kulturno-umjetničke doživljaje. U Ciklusu će se naći Svjetski jazz orkestar glazbene mladeži koji okuplja vrhunske mlade glazbenike iz različitih zemalja svijeta, pod umjetničkim vodstvom etabliranog američkog trombonista, skladatelja i pedagoga Luisa Bonille.

Posebnu čar ovogdišnjem izdanju festivala udahnut će koncert legendarnog dubrovačkog doajena šansona Ibrice Jusića. Svojim ponoćnim serenadama i gitarskim recitalima ostavio je neizbrisiv trag na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za festivalsku će publiku izvesti program „Od Shakespearea do sevdaha“ povodom 60. obljetnice svog umjetničkog djelovanja. Za kraj ciklusa, atmosferu će do usijanja dovesti flamenco show program „Tarab“, u izvedbi Cristina Aguilera Flamenco Trija.

image

Dubrovačke ljetne igre

/Ustupljena fotografija

Bogati program pobrinuo se i za ljubitelje baleta koji će imati priliku odgledati „Hamleta“ u izvedbi Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a u režiji i koreografiji Lea Mujića, koji je ovo bezvremensko remek-djelo prenio u baletnu formu.

image

Dubrovačke ljetne igre

Ustupljena fotografija

Humanitarnu notu Igrama donosi donacijski koncert „Mladi za mlade“, na kojem će nastupiti najbolji mladi hrvatski glazbenici, poput pijanista Jana Nikovića, dvostrukog pobjednika 20. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i gitarista Lovre Peretića, dobitnika nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević, uz komorne sastave Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Završetak za pamćenje

Program 75. Igara ne zaostaje ni u umjetničko-izložbenom dijelu. Posjetitelji će imati priliku vidjeti izložbe „Lopudski portreti“ iz objektiva fotografkinje Mare Bratoš, „Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća“ ostvarena u suradnji Igara s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, „Dubrovnik okom i kistom stranca“ akademskog slikara Tonija Franovića te „Od auta do kaosa“ istaknutog slikara i kipara Josipa Ivanovića.

image

Dubrovačke ljetne igre

Ustupljena fotografija

Veličanstven kraj Dubrovačkih ljetnih igara održat će se u ambijentu Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i to kroz gala opera koncert probranog repertoara najboljih opernih arija. Jedna od najvećih opernih zvijezda današnjice, sopranistica Sonya Yoncheva, malteški zlatni tenor Joseph Calleja te jedan od najtraženijih basova na međunarodnoj sceni, Ante Jerkunica, nastupit će kao kruna obljetničkog izdanja Dubrovačkih ljetnih igara. Ovaj koncert svojom izvedbom uveličat će i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem renomiranog dirigenta i miljenika festivalske publike Ivana Repušića.

image

Dubrovačke ljetne igre

Shutterstock

Ulaznice za 75. Dubrovačke ljetne igre dostupne su na web stranici Igara i preko platforme ulaznice.hr, a 10 posto popusta ostvaruje se uz plaćanje Mastercard karticama.

Mnogobrojne lokacije na kojima se održavaju Dubrovačke ljetne igre, još su jedan od načina za upoznavanje Dubrovnika u jeku sezone, i to uz jedinstveno iskustvo. Ova manifestacija dodatan je razlog za posjet Dubrovniku i odličan način za predah od cjelodnevnog razgledavanja grada.

image

Turistička zajednica grada Dubrovnika

Ustupljena fotografija
image

Dubrovačke ljetne igre

Ustupljena fotografija
image

Hrvatska turistička zajednica

Ustupljena fotografija
image

Dubrovnik Riviera

Ustupljena fotografija

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Dubrovačkih ljetnih igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:00