Nakon godina iščekivanja, ponovno smo dočekali za mnoge najuzbudljiviji dio 2024 – Europsko nogometno prvenstvo. Ove se godine održava u Njemačkoj, a uzbuđenje je sa svakom utakmicom sve veće. Iako se u mnogim gradovima Lijepe Naše održavaju live praćenja nogometnih susreta, mnogima od nas najljepše je navijati za Vatrene u ugodnoj i udobnoj atmosferi svog doma.
Kao što niti jedno navijanje ne može proći bez dresova na kockice, navijačkih šalova i drugih rekvizita, dobrom raspoloženju itekako doprinose slasni zalogaji i osvježavajuća pića. Već je odavno poznato da se Hrvati najviše vole družiti uz hranu, neovisno o prigodi, a još je veći gušt ako je sami pripreme.
Iako istraživanja pokazuju da je meso glavni dio svakodnevnog jelovnika 25 posto Hrvata, postoje i brojne jednako ukusne alternative mesu. Biljni sastojci kao što su gljive, tofu, razno povrće, marinade i umaci bez životinjskih proizvoda ukusni su i odlično opskrbljuju nas energijom. A energija nam je za navijanje itekako potrebna. Osim toga, nigdje ne piše da morate biti vegan da uživate u ukusnim veganskim zalogajima. Ako ste voljni isprobati neke okuse u kojima do sada niste imali priliku uživati, isprobajte neke od recepata za slasne veganske zalogaje – od slanog do slatkog!
Konkretno s twistom
Prvo „pravilo“ kod pripremanja hrane za događaj kao što je praćenje nogometa jest da je brzo, jednostavno, ali nevjerojatno ukusno. S time na umu, najbolji izbor se sam nameće – roštilj, tjestenina s umacima i osvježavajuće salate. Za roštilj čak ni ne morate paliti onaj električni ili kupovati ugljen za onaj na drva, već vam je dovoljna i grill tava.
Sve potrebno za ukusne veganske ražnjiće s grilla, tjesteninu bolognese i šarenu vegansku salatu možete pronaći kao dio novog dm kataloga. On je dostupan u prodavaonicama dm-a, u dm online shopu ili u aplikaciji ‘Moj dm‘. Katalog izlazi dva puta mjesečno i to prvog i šesnaestog u mjesecu. U njemu je moguće pronaći ne samo nove proizvode u ponudi već i razne druge pogodnosti koje su u mjesecu aktualne. U ovom katalogu, koji vrijedi od 16. - 30. lipnja 2024., fokus je na vlastitu marku dmBio koja je sada još povoljnija.
dm svojim asortimanom omogućuje svjesno biranje održivijih proizvoda, čime se posvećuje pažnja i zaštiti okoliša. U suradnji s institucijama i nevladinim organizacijama dm je razvio zelene etikete, kojima su u prodavaonicama označeni proizvodi koji imaju minimalno jedan od 15 priznatih održivih certifikata, a u dm online shopu ti su proizvodi lako pretraživi zahvaljujući filteru “održiviji odabir”.
A sada se bacamo na slasna jela, za svakog ponešto!
Veganska tjestenina bolognese
Jedno od omiljenih jela svih generacija jednako je ukusno i u veganskoj verziji, a priprema se upola brže.
Sastojci:
- 75 g dmBio veganskog mljevenog pripravka
- 350 ml dmBio vegetarijanskog umaka bolognese
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- sol, papar, origano, dimljena paprika
- svježi bosiljak
- 500 g dmBio integralna tjestenina mašnice
- dmBio veganska zamjena za parmezan
Priprema:
Luk i češnjak očistite i nasjeckajte na sitno. Luk pirjajte nekoliko minuta na malo biljnog ulja dok ne postane „staklast“ pa mu potom dodajte češnjak. Pirjajte još minutu pa dodajte dmBio vegetarijanski umak bolognese, promiješajte i dodajte mu dmBio veganski mljeveni pripravak. Ako je potrebno, podlijte s malo vode i pustite neka krčka.
U međuvremenu stavite kuhati dmBio integralnu tjesteninu. Umak probajte te ga po potrebi posolite i popaprite, začinite ga origanom te dimljenom paprikom. Pustite ga da krčka na laganoj vatri dok tjestenina nije gotova. Umak poslužite preko tjestenine te po vrhu pospite s malo svježeg bosiljka i dmBio veganskom zamjenom za parmezan.
Roštilj na veganski
Umjesto mesa za ražnjiće s roštilja možete koristiti tofu u kombinaciji s povrćem, samo je važno da ga prije pečenja dobro marinirate. U dm asortimanu pronaći ćete i mješavinu za veganske burgere te veganske kobasice. Njam!
Sastojci za roštilj
- 200 g dmBio tofu dimljeni
- 140 g dmBio veganska mješavina za burgere
- dmBio veganske kobasice za pečenje
- svježa paprika (zelena, crvena i žuta)
- dvije tikvice
- sol, papar, češnjak u prahu (po potrebi)
Priprema:
Za početak nasjeckajte dmBio dimljeni tofu, prelijte ga dmBio teriyaki umakom te ostavite da se marinira najmanje pola sata. Ako je potrebno, u marinadu dodajte malo češnjaka u prahu i papra. Narežite tikvicu i paprike na kockice te ih slažite na štapiće zajedno s tofuom. Pecite ih na roštilju ili grill tavi na malo ulja dok tofu ne poprimi laganu zlaćanu boju.
Za burgere umiješajte dmBio vegansku mješavinu za burgere u 250 ml vrele vode i ostavite 15 min da nabubri. Smjesu dobro promiješajte, dodajte sol, papar i češnjak po potrebi te vlažnim rukama oblikujte loptice koje potom spljoštite dlanom dok ne dobijete oblik burgera. Ispecite ih na roštilju ili na grill tavi s obje strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Za kraj na roštilju ili grill tavi ispecite dmBio veganske kobasice i poslužite uz veganske ražnjiće i burgere.
Azijska salata s preljevom od kikirikija*
Uz gornja jela svakako nam treba nešto osvježavajuće poput salate. Azijska salata s posebnim sastojkom odlično će ići uz zalogaje s roštilja.
Sastojci:
- 150 g dmBio rižinih rezanaca
- 1 manja tikvica
- 1 veća crvena paprika
- 1 zreli avokado
- 1 srednja mrkva
- 1 veći mladi luk
- 2-3 žlice dmBio kikirikija
Za preljev:
- 100 g dmBio namaza od kikirikija
- 3 žlice dmBio umaka od soje
- 2 žlice dmBio javorovog sirupa
- 1 žličica češnjaka u granulama
- 2 žličice dmBio soka od đumbira
- 3 žličice dmBio soka od limuna
- 5 žlica vode
Priprema:
Rižine rezance stavite u posudu i prelijte kipućom vodom, malo promiješajte, poklopite i ostavite pet minuta da odstoje kako bi se dokuhali. Procijedite i ostavite da se ohlade dok pripremate ostatak sastojaka. Tikvicu operite, odstranite krajeve i gulilicom za povrće izradite široke tanke trakice. Možete ju i naribati na široj strani ribeža.
Papriku operite i očistite od koštica pa narežite na rezance ili neke druge oblike po želji. Avokadu odstranite koru i košticu pa narežite na kockice. Luk očistite i narežite na tanke listiće. Promiješajte sve povrće s ohlađenim rižinim rezancima.
Za preljev ravnomjerno promiješate sve sastojke. U duboku široku posudu stavite rezance s povrćem i prelijte pripremljenim preljevom. Salatu poslužite posutu kikirikijem i vrlo tanko narezanim mladim lukom.
*Recept donosi dm u suradnji s Nastasjom Chiarom Petrić.
Grickalice
Osim konkretnih jela, na navijačkom stolu je potrebno u svakom trenutku imati grickalice koje mogu dobro doći za opuštanje tijekom poluvremena. Sjajna ideja su razni namazi koje možete jesti s prepečenim kruhom ili drugim hrskavim grickalicama poput dmBio snacka od kukuruza sa soli te dmBio čipsa od slanutka s morskom soli.
Namaz od slanutka i mediteranskog bilja
Hummus ili namaz od slanutka uvijek je dobar izbor zalogaja za druženja. U našoj verziji dodali smo mu nešto više začina za zanimljiviji okus.
Sastojci:
- 220 g dmBio slanutka
- 1 češanj češnjaka
- 2-3 žlice dmBio limunovog soka
- 50 ml dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- mješavina mediteranskih začina
- 1 žličica dmBio tahini paste
- svježi peršin
- sol, papar
- dmBio sezamove sjemenke (za ukras)
Priprema:
Slanutak ocijedite, isperite i stavite u posudu. Češnjak očistite, protisnite te ga dodajte slanutku. Dodajte i sok limuna, maslinovo ulje, sol, papar, mediteranske začine i tahini pastu.
Sve dobro usitnite štapnim mikserom ili u električnoj sjeckalici te prebacite na tanjur ili u pliću posudu. Namazu dodajte maslinovog ulja dok ne dobijete kremastu konzistenciju, ali nemojte pretjerati kako namaz ne bi bio gorak.
U sredini namaza napravite laganu udubinu i u nju ulijte malo maslinovog ulja za ukras. Po vrhu pospite nasjeckanog svježeg peršina. Namaz je odličan poslužen na prepečenom kruhu, s dodatkom sezamovih sjemenki na vrhu.
Namaz od patlidžana, paprike i tahinija*
Ako ste ljubitelj pikantnijih namaza, za vas je idealan onaj od patlidžana i paprike, a tahini pasta dat će mu novu dimenziju.
Sastojci:
- 1 veći patlidžan
- 2 srednje rog paprike
- 1 puna žlica dmBio tahini paste (oko 30g)
- 1 češanj češnjaka
- 1 - 2 žlice dmBio limunovog soka
- 2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- manji svežanj svježeg peršinovog lista
- pola žličice soli
- malo kajenskog papra
- svježa mrkva i krastavci
Priprema:
Patlidžan vilicom ili nožem probodite sa svih strana te ga u komadu, s paprikama, stavite na pleh obložen papirom za pečenje u pećnicu zagrijanu na 220 °C oko 40 minuta. Kada potpuno omekša, izvadite povrće iz pećnice i pričekajte da se malo ohladi. Prepolovite patlidžan, meso izvadite sa strane, a ako vam smeta previše sitnih koštica, njih bacite. Papriku očistite od peteljke, koštica i kožice.
Slanutak procijedite i stavite u sjeckalicu, dodajte patlidžan, papriku, tahini pastu, limunov sok, koricu limuna te maslinovo ulje u kojem je stajao sitno sjeckani češnjak, malo soli te sve miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu.
Dodajte i sitno sjeckani peršin te poslužite na omiljenom kruhu bogatom sjemenkama ili na pečenim šnitama batata.
*Recept donosi dm u suradnji s Nastasjom Chiarom Petrić.
Slatko
I na kraju ne smijemo zaboraviti ni na slatke zalogaje koji će upotpuniti navijačko iskustvo kod kuće. Kako će temperature biti sve veće, najbolje će vas osvježiti domaći sladoled bez glutena i laktoze. U dm asortimanu možete pronaći i druge slatke grickalice poput dmBio duplih keksa bez glutena, dmBio mješavine orašastih plodova prelivenih čokoladom ili dmBio mliječne čokolade s cijelim lješnjacima.
Sladoled od tamne čokolade, kikirikija i avokada*
Zašto biste kupovali sladoled kad ga možete napraviti kod kuće i to sastojaka koje možda već imate u kuhinji? Kombinacija čokolade, kikirikija i avokada nevjerojatno je ukusna, a i priprema je jednostavna i brza.
Sastojci:
- 1 veliki zreli avokado
- 100 g dmBio namaza od kikirikija
- 15 g dmBio kakaa u prahu
- 95 g dmBio javorovog sirupa
- 30 g dmBio napitka od badema
- veći prstohvat sitne soli
Za glazuru:
- 130 g dmBio tamne čokolade od 70% kakaa
- 70 g dmBio napitka od badema
- nekoliko žličica dmBio namaza od kikirikija
Vrijeme pripreme:
20 minuta + vrijeme zamrzavanja
Priprema:
Avokado očistite od kore i koštice te ga stavite u sjeckalicu s namazom od kikirikija, kakaom u prahu, javorovim sirupom, napitkom od badema i soli. Izradite sve u vrlo glatku kremu, a po potrebi nekoliko puta pomaknite sastojke prema sredini da se ravnomjerno izblendaju. Smjesu za sladoled stavite u kalupe koji su pogodni za umetanje drvenih štapića te ih zamrznite na nekoliko sati ili preko noći.
Kada su se sladoledi stisnuli, otopite čokoladu na pari s napitkom od badema. Žlicom prelijte sladoled glazurom od čokolade, posložite sladolede na tanjur prekriven papirom za pečenje pa ih ukrasite namazom od kikirikija. Sladolede ponovo zamrznite na sat vremena i vadite ih po potrebi iz zamrzivača.
*Recept donosi dm u suradnji s Nastasjom Chiarom Petrić.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i dm-a.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....