Nakon vode i čaja, pivo je najpopularnije piće u svijetu, a u prošloj godini se dogodio porast u proizvodnji od 1,3 posto, što znači da je na globalnoj razini proizvedeno 1,89 milijardi hektolitara. Tržište zanatskog piva dosegnulo je nevjerojatnih 117,1 milijardu dolara u 2022., gotovo pet puta više od proračuna Republike Hrvatske. Industrija piva iz godine u godinu raste, čemu na zanimljiv način svjedoči i podatak da svaki stanovnik Amerike ima pivovaru u krugu od 15 kilometara od mjesta na kojem živi. Zasluge za to dobrim dijelom idu pojavi koja je u posljednjem desetljeću promijenila način na koji gledamo ovo piće – a to su zanatska piva.
To su piva s pričom koja se obično proizvode prema pomno osmišljenim receptima te s prirodnim sastojcima. Manja proizvodnja omogućava eksperimentiranje s različitim stilovima te korištenje različitih vrsta hmelja, slada, kvasaca i drugih dodataka kako bi stvorili jedinstvene okuse.
Upravo zbog toga što nijedno zanatsko pivo nije isto, treba poznavati osnovne vrste i varijacije toga pojma. Istražili smo koji su najpopularniji tipovi piva na ovoj sceni.
Pale Ale
Pale Ale je stil piva koji se u povijesti razvio na dva fronta – u Americi 80-ih godina prošloga stoljeća te u Velikoj Britaniji čak 300 godina prije. U oba je slučaja on bio prva značajna alternativa najpopularnijim lokalnim klasicima – u Americi lagerima, a u Britaniji tamnim stoutima.
Pale Ale odlikuje svijetlom bojom i umjerenom do izraženom aromom hmelja. Ovo pivo obično ima uravnotežen okus između slada i hmelja, što rezultira voćnim notama i umjerenom gorčinom. Pale Ale je često popularan među pivopijama koji vole uravnoteženije pivo, gdje hmelj pruža arome, ali ne dominira prekomjerno gorčinom kao što je slučaj s nekim jačim stilovima poput IPA-e.
Ovo pivo je fleksibilno i može varirati u intenzitetu okusa, ali je obično pitko i pristupačno širem spektru pivskih ljubitelja zbog svoje uravnoteženosti i svijetle boje.
IPA
Riječ ‘IPA‘ je akronim za ‘India Pale Ale‘, no zanimljivo je da ovaj stil nije nastao u Indiji, već u Velikoj Britaniji. U vrijeme kad je Indija bila engleska kolonija, Britanci su iz Londona svojim vojnicima i građanima slali pivo, no ono bi u Indiju obično došlo pokvareno. Zbog toga su mu dodali ekstra količinu hmelja, što je pomoglo da pivo preživi put, i upravo tako je nastala IPA.
IPA je, dakle, pivo koje definira upravo više hmelja - što rezultira jačom gorčinom - kao i nadopunjavanje arome voćnim i cvjetnim notama.
Najnovija zvijezda među IPA pivima je GRIF IPA, koju karakteriziraju note tropskog voća i citrusa, a lako ju je prepoznati po zlatnožutoj boji. Ovo pivo ima 50 IBU gorčine i šest posto alkohola, a donosi i inovaciju na etiketi – na njoj se prvi puta pojavljuje lončarica. GRIF je već imao nekoliko podvrsta stila IPA, ali ovo je prva klasična inačica koja će biti dostupna tijekom cijele godine u staklenim bocama i limenkama od pola litre.
Iz GRIF-a objašnjavaju kako je IPA specifično pivo čija proizvodnja uz regularne procese uključuje i proces suhog hmeljenja. Radi se o metodi aromatiziranja piva dodatnom količinom hmelja, koji se dodaje tako da hmeljna ulja nisu izložena visokim temperaturama, čime se postiže dodatna aroma. Unapređenje procesa moguće je korištenjem Hopguna, uređaja za suho hmeljenje koji na prvu izgleda kao malena raketa. Kroz njegovu upotrebu smanjuje se utjecaj kisika na finalni proizvod, ubrzava se vrijeme proizvodnje piva te se dodatno ističu hmeljne arome.
Majstor pivar GRIF mikropivovare Mirko Banić Ištuk ističe kako ovo pivo odlično ide s mesnim jelima i gulašima, no njegova osobna favorit kombinacija su nova IPA i ukusan burger. On nikako nije jedini po tom pitanju i upravo je zato u Pivani osmišljen recept za novi burger koji izvrsno paše uz GRIF IPA -u. Zove se Ilica 222 i sadrži mekanu puretinu u domaćem brioš pecivu, hrskave pržene kolutiće luka i aromatičnu emulziju od bosiljka, a sastojcima savršeno odgovara citrusnim i tropskim notama novog piva.
Stout
Za razliku od prve dvije vrste, stout je pivski stil koji je poznat po svojoj tamnoj boji, punijem tijelu i karakterističnim aromama poput čokolade, kave i prženog slada. Ovo je pivo vrlo guste teksture i intenzivnih okusa.
Stout ima kremastu, gotovo baršunastu teksturu. Ovaj stil piva popularan je među ljubiteljima piva koji vole punije okuse, tamniju boju i kompleksne arome, posebno one koje podsjećaju na čokoladu, kavu ili karamelu.
Naziv stout se pojavio pri kraju 17. stoljeća, a riječ je korištena za opis jakog ili teškog piva. Termin je postao uobičajen za opisivanje porter piva s bogatijim tijelom i višim udjelom alkohola.
Sour
Za sour se može reći da je dijametralno suprotan stoutu. Ako je stout darker, souru je najdraža glazba funk. Ovaj stil piva odlikuje kiseli okus koji se dobiva u različitim procesima fermentacije, uključujući fermentaciju divljih kvasaca ili bakterija poput laktobacila ili Pediococcusa. Upravo zbog ovih mikroorganizama su prva piva, koja su se proizvodila 4000 godina prije Krista, uvijek bio souer.
Kisela piva su osvježavajuća i mogu imati širok spektar aroma, uključujući voćne note poput trešanja, šljiva ili citrusa. Njihova kiselost može biti blaga ili izraženija, ovisno o varijanti i proizvođaču, a često su popularna među ljubiteljima piva zbog svoje jedinstvenosti i osvježavajućeg profila okusa.
Proizvodnja soura može trajati prilično dugo – od šest mjeseci pa do čak tri godine – kako bi se odvili svi potrebni procesi, dok se ostali stilovi piva mogu proizvesti za manje vremena.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Grifa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....