Vrlo je važan

Jedan mineral nedostaje trećini stanovništva, a sportaši imaju 70 posto veću potrebu za njime

Možemo ga dobiti kroz hranu, no stručnjak objašnjava u kojim je slučajevima ipak dobro posegnuti i za dodacima prehrani
 Tom Dubravec/Cropix

Što razlikuje rekreativne sportaše od olimpijaca? Disciplina, dijeta i nebrojeni sati treninga su očito važni kad pričamo o funkcioniranju našeg tijela, govori nam nutricionist Marko Šimić, osnivač brenda Nutribrat.

- Biti profesionalni sportaš je cjelodnevni posao čiji je opis u osnovi treniraj, jedi, spavaj i ponavljaj. No, treniranje je samo polovica posla za profesionalne sportaše. Hrana i hidratacija igraju nezamjenjivu ulogu u opskrbi tijela neophodnim gorivom. Natjecanja zahtijevaju puno energije, stoga nije iznenađujuće da profesionalni sportaši moraju unositi puno više kako bi podržali svoje treninge – ukazuje ovaj stručnjak.

image

Marko Šimić, osnivač brenda Nutribrat

ustupljena Fotografija

Ipak, on ističe i kako bi nas moglo iznenaditi da se osnovne prehrambene preporuke za vrhunske sportaše i ne razlikuju toliko od preporuka za rekreativce ili ljude koji se uopće ne bave sportom.

- Profesionalni sportaši samo jedu više. Ugljikohidrati i masti su nepravedno na lošem glasu kada je riječ o prehrani i mršavljenju. Stvarnost je da su neophodni za uravnoteženu prehranu i samo treba odabrati poželjnije namirnice kada planiramo obroke i međuobroke – kaže Šimić.

Opasnost anemije

Jedan od rezultata fizičke aktivnosti je trošenje tvari poput vitamina i minerala, zbog čega čak polovica sportaša uzima dodatke prehrani.

- Odgovarajući unos minerala i vitamina koji obuhvaćaju individualne potrebe je neophodan za zdravlje i uspjeh svakog sportaša. Naglasak bih želio staviti na individualne budući da ovise o antropometrijskim i fiziološkim faktorima, specifičnostima treninga te spolu pa je dosta teško kvantificirati generalne potrebe kod sportaša. Međutim, zbog povećanog energetskog metabolizma možemo pretpostaviti da se potreba za određenim vitaminima i mineralima povećava u skladu s povećanjem energetskih potreba kao posljedica sportskih aktivnosti u usporedbi s općom populacijom. Vitamini na koje se to odnosi su tiamin (B1), riboflavin (B2) i niacin (B3) – govori stručnjak.

image
Shutterstock

Osim potrebe za vitaminima, sportaši nerijetko imaju i povećanu potrebu za željezom. Konkretno, Šimić kaže kako je kod fizički aktivnijih pojedinaca potreba za željezom nerijetko čak i do 70 posto veća u usporedbi s nesportašima.

- Sportski trening koji dovodi do promjena poput formiranja novih krvnih žila, povećane koncentracije crvenih krvnih stanica i hemoglobina u krvi dakako povećava i potrebe za željezom. Skupine stanovništva koje se bave određenim vrstama sportova ili prate određene prehrambene režime mogu biti u povećanom riziku za nedostatkom željeza. Ove skupine uključuju sportaše koji se bave sportovima izdržljivosti, vegetarijance i sportaše s ograničenim energetskim unosom. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza smanjuje učinkovitost prijenosa kisika, te posljedično lošiju sportsku izvedbu – kaže Šimić.

Blueiron, tekuće željezo s ekstraktom niskogrmne nordijske borovnice

Marko Šimić ističe kako je preporučljivo da zdravi pojedinci prvenstveno zadovoljavaju svoje prehrambene potrebe kroz balansiranu prehranu.

- Međutim, postoje slučajevi u kojima dodatci mogu biti neophodni kao što su ustanovljeni deficit, neadekvatna dostupnost hranjivim tvarima (malnutricija) i određene životne faze poput trudnoće – kaže.

Upravo trudnice su, uz sportaše, djecu, vegetarijance, osobe iznad 55 godina i žene u reproduktivnoj dobi skupina koja se često suočava s manjkom željeza u krvi. Sveukupno čak trećina stanovništva ima taj problem, koji za posljedicu nosi slabokrvnost te osjećaje umora i iscrpljenosti.

Osim što je važno za prijenos kisika, željezo je uključeno i u procese rasta, procese reprodukcije, cijeljenja rana te u imunosnim reakcijama. Potrebna količina željeza za odrasle muškarce iznosi 1 mg, a za žene u reproduktivnoj dobi oko 2 mg.

Blueiron tekuće željezo riješava ove probleme, a taj inovativan tekući dodatak prehrani sadrži ekstrakt niskogrmne nordijske borovnice i prirodnu mineralnu nordijsku vodu čime je osiguran izvanredan okus. Svaka ukusna žlica Blueirona sadrži željezo koje doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti kao i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Uz željezo sadrži cink, biotin, vitamin C, vitamin B12 i folnu kiselinu.

Proizvod ne sadrži umjetna bojila, blag je prema vašem želucu, a pogodan je i za vegane i vegetarijance, kao i za uporabu u trudnoći.

Blueiron sadrži borovnice ubrane ručno u Finskoj. Odlične su za poboljšanje funkcije živčanog sustava, a bogate su antioksidansima. Osim željeza, proizvod sadrži i vitamin B12, koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica i radu živčanog sustava, zatim vitamin C, koji pospješuje apsorpciju željeza, potom cink i biotin, koji doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava te folnu kiselinu koja doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

image

Blueiron tekuće željezo

Blueiron

Jedan od potencijalnih uzroka manjka željeza u krvi sportaša može biti i njihov režim prehrane.

- Zbog specifičnih sportskih zahtjeva koji su promjenjivi (redukcija tjelesne mase, ugljikohidratno punjenje i sl.) sportaši nisu uvijek u mogućnosti zadovoljiti sve svoje prehrambene potrebe balansiranom prehranom. U slučaju sportaša koji se bave sportom u kojem je tjelesna masa ključna (izdržljivost, estetski ili tehnički razlozi) često se opažaju restriktivni prehrambeni režimi s nedostatnim unosom željeza ili kalcija. Osim toga, raspon hrane koju sportaši konzumiraju može biti privremeno (npr. tijekom treninga ili natjecanja) ili trajno ograničen (u slučaju intolerancije, iz vjerskih i etičkih razloga) te se u takvim slučajevima razvijaju prilagođena rješenja – tumači.

Od sporta do sporta

Pitamo ga i postoji li razlika u tome koliko naše tijelo prilikom sportske aktivnosti troši vitamine i minerale ovisno o vrsti same aktivnosti. ‘Troše‘ li nas jednako trčanje, trening snage, joga ili nogomet?

image
Shutterstock

- Kod trkača je aktivnost umjerenog ili jakog intenziteta i dugog trajanja, koji stimulira anaerobni metabolizam (bez prisustva kisika) i čini tijelo podložnijim pregrijavanju i dehidraciji. S druge strane, treninzi snage aktiviraju aerobne metaboličke puteve (s kisikom) u skeletnim mišićima. Spomenute varijacije dovode do razlike u tjelesnim karakteristikama odnosno građi tijela osoba koje se bave različitim sportovima te uvelike doprinosi razlikama u potrebama. Navedeno dovodi do toga da će treninzi izdržljivosti trošiti rezerve tjelesne masti zajedno s tjelesnom vodom što će posljedično dovesti do ekstremnog povećanja bezmasne tjelesne mase bez značajnog rasta mišića (npr. nizak BMI i tjelesna masnoća ali visok sadržaj vode kod trkača). S druge strane sportovi snage dovode do rasta skeletnih mišića (visok BMI) zajedno s umjerenim smanjenjem tjelesne masti. Međutim, nemojte birati tjelovježbu jer mislite da će vam omogućiti veću potrošnju masti. Biraj tjelovježbu u kojoj uživaš. Želite trčati? Odlično! Želite na jogu, nogomet ili samo hodati…? Odlično! Sve što vas aktivira je sjajna opcija za vas jer je održiva – savjetuje Šimić.

Na koncu ga pitamo i kako možemo prepoznati kvalitetne dodatke prehrani među mnogobrojnim proizvodima na tržištu.

- S obzirom da suplementi nisu podložni strogim regulativama, može biti zaista izazovno utvrditi koji su sigurni i učinkoviti. Kada tražite suplemente, istražite koliko proizvod djeluje u znanstvenim studijama iz vjerodostojnih izvora. Provjerite sastav, uključujući u kojem obliku se nalazi djelatna tvar te stabilizatore (o tome ovisi bioraspoloživost odnosno koliko naše tijelo zaista može iskoristiti djelatne tvari). Ukoliko proizvod tvrdi da će magično "izliječiti" bolesti ili ima "garanciju – u suprotnom vam vraćamo novac" budite oprezni. Sve što zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i je – zaključuje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i PHOENIX Farmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:30