Ovo trebate znati

Jedan ključan simptom pokazuje treba li vašu grlobolju liječiti antibiotikom

Puno nas ne zna da ne postoji samo jedna vrsta upale grla koja se liječi na univerzalan način. Jednako tako, mnogi su u zabludi da se svaka grlobolja liječi antibiotikom ili, naprotiv, da uopće ne zahtijeva terapiju
 Shutterstock

Svi smo barem jednom u životu iskusili neugodno peckanje, osjećaj grebanja, otežano gutanje i bol u grlu. Kod puno ljudi upravo se u ovom periodu godine javljaju navedeni simptomi jer tijekom jeseni više vremena provodimo u zatvorenom prostoru gdje se virusi i bakterije lakše prenose.

U tom slučaju većina nas bol i upalu liječi na sličan način - ispijamo tople čajeve s limunom, konzumiramo med, đumbir, mandarine i pripremamo domaću pileću juhu. Činimo sve kako bismo ojačali imunitet te se napokon riješili bolova.

Iako se svi od navedenih savjeta naših mama i baka svakako preporučuju i sigurno neće odmoći oporavku od grlobolje, puno nas zapravo ne zna da ne postoji samo jedna vrsta upale grla koja se liječi na univerzalan način. Jednako tako, mnogi su u zabludi da se svaka grlobolja liječi antibiotikom ili, naprotiv, da uopće ne zahtijeva terapiju.

Ovdje je važno znati razliku između nekoliko tipova grlobolje.

Virusna akutna grlobolja

Više od 85 posto grlobolja uzrokovano je virusima koji se prenose kapljično, odnosno kihanjem, kašljanjem, razgovorom ili disanjem. Virusna upala grla nastupa postepeno, bol je većinom slaba do umjerena, a dužina trajanja ovisi o stanju imuniteta oboljele osobe.

Simptomi

Ovu vrstu upale grla mogu pratiti još i hunjavica, promuklost, kašalj, crveno ždrijelo te nešto uvećani, ali bezbolni limfni čvorovi.

Liječenje

Upala prolazi sama od sebe kroz četiri do šest dana, i obzirom da su uzročnici virusi ne zahtijeva uzimanje antibiotika. No, čuvanje od težih napora i korištenje lokalnog analgetika s antiseptikom, kao što je npr. ANGAL® S sprej za grlo, mogu ubrzati proces izlječenja. Aktivna tvar lidokain u Angal S spreju djeluje na bol od druge minute te ne sadrži šećere zbog čega ga mogu primjenjivati i osobe oboljele od šećerne bolesti (dijabetesa). Koristi se za lokalno ublažavanje simptoma infekcije i upale ždrijela kao što su bolno gutanje i nadražaj ždrijela. No, preporučuje se da jedan sprej koristi samo jedan bolesnik jer dijeljenje može uzrokovati prijenos infekcije.

Također je dobro voditi brigu da navedeni lokalni analgetik ne uzimate dulje vrijeme. Ako se simptomi pogoršaju ili se ne poboljšaju nakon tri do četiri dana treba se odmah obratiti liječniku.

Savjeti kako izbjeći virusnu upalu grla

Infekcijska grlobolja prenosi se bliskim kontaktom pa je, stoga, pridržavanje dobrih higijenskih navika najbolja zaštita protiv virusa. Upalu prevenirajte prakticirajući sljedeće savjete:

- kašljite i kišite u papirnatu maramicu ili lakat ruke

- redovito i temeljito perite ruke

- ako voda i sapun nisu u blizini, ruke očistite dezinfekcijskim sredstvom

- nemojte dijeliti hranu i kuhinjski pribor s drugima

- svaki dan čistite ekrane telefona, tv daljinski upravljač, tipkovnicu i drugu tehnologiju koju često koristite

- držite distancu s ljudima koji boluju od virusne grlobolje.

Bakterijska akutna grlobolja

Najznačajniji uzročnik bakterijske grlobolje je bakterija iz roda Streptococcus zbog čega ovu vrstu upale često nazivamo i streptokokna angina. Obzirom da su uzročnici bakterije, u liječenju se koriste i antibiotici. Tako npr. kod streptokokne angine smjernice preporučuju antibiotik na bazi penicilina (osim u slučaju nepodnošljivosti ili drugih kontraindikacija) koji se uzima tijekom deset dana. Sam proces oporavka ovisi i o stanju imuniteta zaražene osobe te može biti nešto dulji kod onih koji imaju lošije zdravstvene navike ili, pak, kroničnu bolest.

image
Shutterstock

Simptomi

Jedan od ključnih simptoma je nagla pojava visoke tjelesne temperature. Ako do nje dođe riječ je o bakterijskoj, a ne o virusnoj grlobolji, što ujedno znači i da grlobolju morate liječiti antibiotikom. Tjelesna temperatura može rasti preko 39° C, a prate je jaka bol u grlu, opća slabost, bolovi u mišićima, promuklost, otežano gutanje, izrazito crveno ždrijelo s gnojnim naslagama (tzv. bijeli čepići na krajnicima i ždrijelu) te otečeni i bolni limfni čvorovi ispod donje čeljusti i na vratu.

Liječenje

Bakterijska grlobolja liječi se antibiotikom, a dodatni cilj liječenja je i da se spriječi nastanak mogućih komplikacija. Uz dobro pogođen antibiotik osoba prestaje biti zarazna nakon tri dana što je još jedan od razloga zašto je liječenje bakterijske grlobolje u domeni liječnika obiteljske medicine.

No, svakako mogu također pomoći čajevi, med, mekani i topli obroci koji su bogati vitaminima te mineralima.

image
Shutterstock

Namirnice koje ubrzavaju proces oporavka od grlobolje

Medicinski portal Medical News Today i Healthline objavili su popis namirnica koje bi mogle pomoći u ublažavanju bolova grla:

- topla limunada s medom

- čaj od đumbira i zeleni čaj

- pileća juha

- kuhano povrće: mrkva, kupus, batat, blitva, brokula, krumpir

- kuhana piletina

- jaja u svim oblicima

- jogurt

- voćni smoothie

- blaži začini poput origana, timijana i žutike

- zobena kaša.

Pritom su također naveli da je dobro izbjegavati tvrdu, hrskavu, ukiseljenu hranu, umake od rajčice, začine poput čilija i alkohol koji mogu dodatno nadražiti grlo te usporiti proces liječenja.

A da bi oporavak bio što učinkovitiji, s portala Dobra hrana prenosimo izvrstan recept za okrepljujuću pileću juhu koja može ubrzati proces oporavka od grlobolje.

Trebat će vam:

2 pileća hrbata i drugi dijelovi piletine po želji

4 mrkve

2 korijena i list peršina

1 veći komad korijena celera

1 luk

1 jaje

1 žlica maslinova ili suncokretova ulja

4 žlice griza

2 žlice kopra

2 žlice brašna

2 žlice maslaca

600 ml juhe

Sol i papar

Priprema:

U lonac najprije stavite malo maslinova ulja i i na to dodajte povrće koje ste oprali, očistili i nasjeckali na veće komade. Dodajte i meso pa sve sastojke u loncu kratko zapecite sa svih strana. Podlijte vodom i kuhajte sat i pol na laganoj vatri. Kuhanu juhu procijedite i dio tekućine iskoristite za pripremu umaka od kopra, a u dio umiješajte noklice koje ste napravili od jednog jaja, žlice ulja i griza. Umak napravite tako da najprije otopite maslac, a zatim dodate brašno dobro promiješajte, kako biste dobili pastu. Na to dodajte vruću tekućinu i kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Začinite soli i paprom i dodajte kopar. Po želji možete dodati i malo vrhnja. Poslužite uz meso iz juhe.

Kronična upala grlja

Još se naziva i kronični faringitis, a karakteristična je po upali odnosno iritaciji krajnika koja traje nekoliko tejdana i često se vraća. Uzrok može biti infekcija, alergija, vanjski iritansi (prašina, dim, duhanski dim...) ili refluks kiselog želučanog sadržaja.

image
Shutterstock

Simptomi

Najčešći simptomi po kojima se prepoznaje kronična upala grla su dugotrajna grlobolja, loš zadah, otežano gutanje, a mogu biti prisutni i povećanje limfnih čvorova vrata te vrućica.

Liječenje

Dijagnozu postavlja liječnik, a liječenje može uključivati i antibiotike u slučajevima kad se radi o bakterijskoj infekciji. Nekim osobama kronična upala grla može narušavati kvalitetu života zbog čega liječnici u pojedinim situacijama – ako natečenost sužava dišni put, upala se ponavlja više od četiri puta godišnje i izrazito je bolna, savjetuju kirurško odstranjivanje krajnika.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s s farmaceutskom tvrtkom Sandoz.

Izvori:

Worrall AG. Acute sore throat. Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2231494/, pristupljeno 11.2022.

Upala grla (upala krajnika, upala ždrijela, angina). Dostupno na: https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/upala-grla-upala-krajnika-upala-zdrijela-angina, pristupljeno 11.2022.

How to deal with a sore throat. Dostupno na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311449, pristupljeno 11.2022.

How many days is too many for a sore throat? Dostupno na: https://www.orlandohealth.com/content-hub/how-many-days-is-too-many-for-a-sore-throat, pristupljeno 11.2022.

Sore throat. Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635, pristupljeno 11.2022.

What to Eat and Drink When You Have a Sore Throat. Dostupno na: https://www.healthline.com/health/cold-flu/what-to-eat-when-you-have-a-sore-throat, pristupljeno 11.2022.

Chronic Pharyngitis. Dostupno na: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22280-chronic-pharyngitis, pristupljeno 11.2022.

Sažetak opisa svojstava lijeka ANGAL® S sprej za grlo. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno 11.2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:24