Tulum za pamćenje

Izvucite trapezice i natapirajte frizure: Biser Jadrana ponovo postaje središte velike retro fešte

Svi glazbeni i modni nostalgičari te ljubitelji retro zalogaja, pića i umjetnosti uživat će puna tri dana u bogatom programu najluđeg tuluma na Kvarneru
 TZ Grada Opatije

Ako dobro promotrite trendove unazad nekoliko godina, primijetit ćete veliku nostalgiju za prošlim vremenima. Ona se proteže kroz sve industrije – glazbenu, filmsku, prehrambenu, modnu i mnoge grane umjetnosti. Retro nostalgija prisutna je u svim segmentima naših života, a trendovi iz prošlih dekada su ciklički. Drugim riječima, stalno se vraćaju.

Zato mnogi od nas jedva čekaju neki dobar party posvećen disko glazbi, rockabillyju, glazbenim i filmskim evergreenima koji nas oduševljavaju i u modernim vremenima. U Opatiji se još od 2014. godine održava jedinstvena manifestacija „RetrOpatija“, kada "Biser Jadrana" postaje retro vremeplov kroz zlatno doba glazbe.

image
TZ Grada Opatije

Iako se 2020. i 2021. nije održao zbog epidemioloških mjera, prošlo izdanje dobilo je tradicionalnu nacionalnu godišnju nagradu „Simply the Best“ za najbolju hrvatsku manifestaciju. RetrOpatija svake godine bilježi sve veći broj rasplesanih posjetitelja, a 2022. je u tri dana održavanja Opatiju posjetilo više od 40 tisuća posjetitelja.

Opatijski „party stoljeća“ ove će se godine održati od 22. do 24. lipnja te se sva tri dana izlozi trgovina, restorana i kavana biti uređeni u ruhu neke od prošlostoljetnih dekada – od swingerskih dvadesetih do rokerskih osamdesetih.

U nastavku donosimo šest najzanimljivijih stvari s programa RetrOpatija festivala kojeg nipošto ne treba propustiti!

Retro glam

Prije svakog dobrog tuluma u vrijeme zlatnih godina glazbe puno pažnje se posvećivalo modnom izričaju. I žene i muškarci u svakom su trenutku željeli izgledati dobro i u skladu s tadašnjim trendovima jer ih je to prvenstveno zabavljalo. Sjetite se samo scene iz „Groznice subotnje večeri“ kada se John Travolta sprema za izlazak u klub – pomno bira outfit i temeljito fenira svoju bujnu kosu, dok istovremeno pleše na disko ritmove koji mu se roje po glavi. Nezaboravna je i završna scena u „Briljantinu“ u kojoj Olivia Newton John doživljava transformaciju iz sramežljive slatkice u zavodljivu rock-glam djevojku.

image
TZ Grada Opatije

Frizure iz tih desetljeća bile su odvažne upravo iz razloga da budu primijećene, iako mnoge od njih kod kuće nije tako lako napraviti. Zato ćete u sklopu RetrOpatija festivala moći transformirati svoju kosu u neku cool retro frizuru u odabranim frizerskim salonima po promotivnim cijenama. Također, u subotu 24. lipnja održat će se Retro Make Up&Hair Dresser Corner gdje ćete se moći prepustiti profesionalnim vizažistima koji retro make-up trendove imaju u malom prstu.

Retro zalogaji

Bilo da se želite osvježiti pićem nakon plesa ili želite startati prije partyja s ukusnim burgerom i krumpirićima, moći ćete se počastiti ićem i pićem u brojnim cafe barovima, kafićima, slastičarnicama i u nekoliko restorana. Dio ponude ovog jedinstvenog festivala su neki od najpoznatijih retro zalogaja i pića. U slastičarnici Patisserie Kaokakao Volosko moći ćete pojesti slana i slatka jela poput omleta, krema u časi, princezica, ledenog vjetra, eklera i bečkih kocki.

U Urban Garden juice & smoothie baru Slatina čekat će vas prepoznatljivo retro piće – gusti sok od marelice sa šlagom, dok će Choco bar Kraš nuditi koktele s čokoladom i mentom. Ponudu nešto konkretnijih jela potražite i u Ružmarin restoranu te Bread & Burger baru Romero.

Retro ponuda jela i pića dostupna je i na poznatim opatijskim terasa i kavanama - terasa hotela Imperial, kavana Strauss te terasa hotela Milenij.

Retro izložbe

Ni oni željni umjetnosti iz prošlih vremena neće ostati razočarani. U sklopu festivala održat će se brojne izložbe i sajmovi, gdje će zaljubljenici u fotografiju, fotoaparate, razglednice i starine doći na svoje. Sva tri dana na Slatina šetnici održat će se retro sajam u večernjim satima, a u studiju Foto Kurti moći ćete se fotografirati u retro stilu (crno-bijelo ili sepia), pogledati razglednice stare Opatije ili stare fotografije u crno-bijeloj tehnici prebaciti u one u boji.

image
TZ Grada Opatije

Ako ste oduvijek htjeli vidjeti kako funkcioniraju stari fotoaparati, skoknite do studija Foto Luigi pa potom do Retro ulice koju će preplaviti old-timeri i ostala starodobna vozila.

Retro film

Niti jedan retro party ne može proći bez dobrih filmova, zar ne? Ljetne večeri kao stvorene su za projekciju filmskih hitova, kako starih, tako i novih koji prate događaje iz prošlih vremena. Ove godine će se na Ljetnoj pozornici Opatija emitirati dva filma – četvrtak je rezerviran za film „Air“, a u petak ćete moći pogledati „Babilon“.

image
TZ Grada Opatije

„Air“ je jedan od najzanimljivijih ovogodišnjih naslova sa slavnim glumačkim duom, Benom Affleckom i Mattom Damonom. Radnja se vrti oko nastanka brenda Nike i njegovoj suradnji s košarkaškom legendom Michaelom Jordanom. Radnja filma „Babilon“ smještena je u Los Angeles 1920-ih godina te prati uspon i pad više likova u filmskoj industriji tijekom prelaska s nijemog na zvučni film.

Ulaznice možete nabaviti na stranicama Festivala Opatija.

Retro izlet brodom

One koji ne vole biti na jednom mjestu oduševit će brojni retro izleti brodom. Iz opatijske luke sva tri dana kretat će drveni brod Contessa te će voziti uz Opatijsku rivijeru u trajanju od 50 minuta.

Za sve romantičare organizirana je plovidba drvenom gajetom Angiolinom iz 1968. godine na relacijama Portić – Ičići – Portić i Portić – Volosko – Portić, a ljubitelji ribolova moći će pokazati svoje vještine u jutarnjim, večernjim ili dnevnim ribolovnim programima.

Retro zvuk

Bilo da volite energičan i živahan stil plesa poput swinga iz dvadesetih ili ste majstorski savladali disko pokrete u stilu Johna Travolte, moći ćete uživati u plesu na brojnim lokacijama u Opatiji. Cijeli grad bit će jedan veliki plesni podij, a tijekom sva tri dana trajanja festivala održavat će se brojni glazbeni programi.

Brojni DJ-evi, folklorni ansambli i plesne skupine zabavljat će publiku tijekom dana, dok su večeri rezervirane za nezaboravne partyje i koncerte. Atmosferu će dodatno zagrijati neka vrlo poznata imena poput Nene Belana & Fiumensa, Šajete, skupine Gelato Sisters, Swingersa i mnogih drugih.

image
TZ Grada Opatije

Za sve one koji žele „izbrusiti“ svoje plesne pokrete ili naučiti nešto novo, mogu se priključiti Rockabilly jive plesnoj radionici koja će se održati u subotu 24. lipnja u večernjim satima na opatijskoj tržnici.

Nešto kasnije Ljetna pozornica Opatija bit će središte velikog završnog tuluma pod otvorenim nebom i najvećom disko-kuglom. „Groznica subotnje večeri“ povezat će svih desetak pozornica u jedinstvenu završnu priču s početkom u 23 sata pa sve do zore. Uspomene s ovog izvrsnog provoda sigurno će vam još dugo ostati u sjećanju!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medija i Turističke zajednice grada Opatija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:11