Zabrinjavajuće

Imate li fond za ‘crne dane‘? Iznenadilo nas je koliko naših građana o tome niti ne pomišlja

Iako rezultati mjerenja financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj iz 2019. pokazuju blagi rast u odnosu na 2015. godinu, znanja još uvijek nedostaje



 

 Božidar Vukičević/Cropix

Na kavi ste s kolegama s posla koji su odlično potkovani računovodstvenim rječnikom. Inflaciju imaju u malom prstu i ne treba im online kalkulator da bi izračunali svoju plaću iz bruto u neto i obrnuto. Još i k tome ‘kao iz topa‘ znaju pojasniti razliku između R1 i običnog računa, kao i mnoge druge financijske pojmove, a vi crvenog lica slušate njihove razgovore i nadate se da vas netko neće priupitati – a kolika je tvoja neto plaća. Svjesni ste da vam nedostaje financijskog znanja, baš kao i većini Hrvata.

Iako rezultati mjerenja financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj iz 2019. pokazuju blagi rast u odnosu na 2015. godinu, znanja još uvijek manjka. Mladi u dobi od 18 do 29 godina i dalje pokazuju najveći nedostatak financijskog znanja u Europi, a nižu razinu financijske pismenosti također pokazuju starije i mlađe osobe, kao i one koje ne koriste pametne uređaje. Rezultati ukazuju i kako naši građani smatraju da novac postoji da bi se trošio, a ne dugoročno štedio, ali i da ih 30 posto uopće ne razmišlja o sutra te, sukladno tome, nema fond za ‘crne dane‘. Zabrinjavajuće, zar ne?

Odnos Hrvata prema novcu može biti puno bolji, a prvi korak k tome napravili su Hanza Media, Raiffeisen mirovinski fondovi i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) koji su početkom ove godine pokrenuli projekt „Know your money – Upoznaj svoj novac“ kroz koji provode niz edukacija s ciljem unaprjeđenja financijske pismenosti građana. Uz dosad objavljene informativne tekstove dostupne na linku, u sklopu projekta izrađujemo veliku video edukaciju koju vode eminentni ekonomski stručnjaci, a pokrivat će pet osnovnih modula – osobne financije, obiteljske financije, ulaganja, psihologija i financije te generalna financijska pitanja.

Od danas je na HUKI platformi dostupan i posljednji, peti modul edukacije - Upoznaj bitna financijska pitanja. Dosad su naši financijski stručnjaci približili metode uspješnog upravljanja osobnim i kućnim financijama, zatim otvorili vrata u svijet ulaganja te polaznike upoznali s vezom psihologije i novca. U ovom će modulu svatko od njih odgovoriti na općenita financijska pitanja koja je važno znati, a možda ih se nisu dotakli kroz prethodne teme edukacije. To su pitanja poput razlike između neto i bruto plaće, računanja PDV-a ili, pak, razlika između vrsta računa. Predavači su vam sad već dobro poznati, a to su redom izv.prof.dr.sc. Jakša Krišto, dipl.oec. Danijela Princi Grgat, Mladen Latković i dr. sc. Dubravka Miljković.

Na linku se nalaze i ranije održane edukacije pa se još uvijek stignete vratiti na platformu HUKI i odslušati ih. Baš kao i u ranijim modulima, na kraju ovog očekujte kratki kviz kojim možete provjeriti usvojeno znanje. Na kraju edukativnog ciklusa bit će organizirano veliko natjecanje iz financijske pismenosti na kojemu će pet najbolje plasiranih polaznika edukacije moći osvojiti i do 1300 eura. Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje.

image
Hanza Media

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Raiffeisen mirovinskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:58