Akcijski hit

Dvostruki oskarovac vraća se u ulogu koja mu je obilježila karijeru i donosi spektakularan kraj popularne franšize

Iako iza sebe ima impresivnu filmsku karijeru, nikada nije snimao nastavke filmova. No, sve se to promijenilo kada je uskočio u ulogu osvetnika Roberta McCalla
 Shutterstock

Je li Denzel Washington (68) bolji glumac ili motivacijski govornik pitanje je koje si mnogi njegovi fanovi postavljaju. Ako je suditi po broju pregleda videa njegovih govora tijekom gostovanja na različitim američkim sveučilištima, koji prelaze 50 milijuna pregleda i nerijetku započinju rečenicom „Ako ne napraviš grešku, nisi ni probao“, nema sumnje da je u očima publike vrsni retoričar. Često u svojim govorima koristi osobne anegdote, greške i humor kako bi probudio emocije kod slušatelja te im bez zadrške priča o svakom svom neuspjehu.

S druge strane, ako je suditi po njegovoj glumačkoj karijeri, koja traje više od četiri desetljeća i mnogi njegovi filmovi su od strane publike vrlo visoko rangirani, nimalo ne čudi što ga smatraju jednim od najtalentiranijih glumaca našeg vremena. Čak ga je prestižni New York Times proglasio najboljim glumcem 21. stoljeća, nazvavši ga „filmskim titanom“ koji je istovremeno suptilan i osjetljiv umjetnik, s ozbiljno staromodnom i scenskom obukom. Denzelov glumački stil kombinacija je intenziteta, iskrenosti i autentičnosti te ima urođenu sposobnost prenošenja emocija bez pretjerivanja.

image

Denzel Washington u ‘Pravedniku 3‘

Stefano Montesi

Ono što ga još razlikuje od kolega je njegova svestranost, glumio je u širokom spektru filmova – od povijesnih drama do akcijskih filmova. Prvog Oscara osvojio je 1989. godine za ulogu narednika Tripa u filmu „Rat za slavu“ nakon čega je postao priznat kod publike i filmskih kritičara. Nakon njega zaredali su se još uspješniji filmovi - „Malcom X“, „Dan obuke“ zahvaljujući kojem je dobio Oscara za najboljeg glavnog glumca i „Pravednik“.

Borba dobra i zla

Washington je u svojoj karijeri glumio mnogo likova koji utjelovljuju zakon, kriminal ili oboje, a lakoća njegova uživljavanja u ulogu uzdignula ga je u svijetu zabavne industrije na tron muškog autoriteta, baš kao što su nekada bili John Wayne ili Clint Eastwood. Glavna premisa koja se proteže i u njegovim govorima, ali i u pričama likova koje utjelovljuje je borba dobra i zla, što se posebno dobro vidi u akcijskim trilerima poput „Pravednika“.

Udruživanje s redateljem Antoineom Fuquom 2014., kada su snimili „Pravednika“, bio je potez života za Washingtona jer je to bio najbolje ocijenjeni film s cenzorskom oznakom „R“ u povijesti tvrtke Sony Pictures. Iako Washington do tada nije snimao nastavke svojih filmova, 2018. ponovo se okušao u ulozi akcijskog junaka i borca za pravdu Roberta McCalla u „Pravedniku 2“, a od 31. kolovoza u hrvatska kina stiže i treći nastavak.

U filmu Washington ponovo igra McCalla, bivšeg marinca i vojnog obavještajca koji je lažirao vlastitu smrt kako bi ostatak života proveo u miru, ali to mu nije pošlo za rukom. U prvom filmu franšize servirao je svoju hladnokrvnu osvetu ruskim mafijašima, u drugom je u fokusu radnje njegov prošli život koji ponovo dolazi „na naplatu“, a u trećem se seli iz SAD-a u Europu, misleći da će tamo pronaći mir. No, grdno se vara.

U potrazi za mirnim životom, McCall pronalazi novi dom u Italiji, gdje se sprijatelji s lokalcima kojima i on priraste srcu. Mir, nažalost, ni ovoga puta ne traje dugo pa bivši vladin plaćenik otkriva da su njegovi novi prijatelji pod kontrolom lokalne mafije. McCall zna što mora učiniti – ponovo postati zaštitnik potlačenih.

image
Stefano Montesi

Inspirativna priča

Ova filmska trilogija inspirirana je popularnom istoimenom TV-serijom iz osamdesetih godina. Imala je četiri sezone, a emitirala se na CBS-u. Kako je Washington tada tek započinjao svoju karijeru, akcijskog junaka igrao je engleski glumac Edward Woodward. Upravo zbog uspjeha ove serije i Woodwardovog engleskog šarma, starije generacije jedva su dočekale filmsku verziju „Pravednika“ i definitivno se nisu razočarale.

image
Stefano Montesi

Prvi pogled na trailer trećeg nastavka odmah u prvim sekundama upućuje na to da nas čeka još jedan uzbudljiv spektakl. Robert McCall (Washington), privezan na stolicu s uperenim pištoljem u svoju glavu, otmičarima postavlja štopericu i daje im devet sekundi da odluče o svojoj sudbini. Činjenica da on sam nema oružje ne predstavlja mu nikakav problem jer negativce rješava kao od šale, što je dovoljan znak da je riječ o potpuno drukčijem „Pravedniku“, nego što smo ga do sada gledali – još mračnijem i još napetijem.

- Snimanje akcijskih scena vrlo je osobni trenutak. U fokusu su u svim nastavcima, ali ovaj je zapravo više o McCallu. To je njegovo posljednje remek-djelo. I on je brutalan u vezi toga jer ovi momci to zaslužuju. No, ono po čemu se ovaj film razlikuje od prošlih je to što McCallu pomažu ljudi koje je zavolio i to na krajnje neočekivan način – rekao je Fuqua.

Osim akcijskih scenografija s visokim adrenalinom, i ovoga puta glumačka postava ne bi trebala razočarati. Dakota Fanning, koja je s Washingtonom prije 19 godina glumila u „Tjelesnoj straži“, ponovo će glumiti bok uz bok s kolegom, a tu su i David Denman iz serije „U uredu“, Sonia Ammar iz „Vriska“ i Bruno Bilotta iz „Turista“.

image

Dakota Fanning i Denzel Washington

Stefano Montesi

Atraktivna lokacija

Lokacije su često ključne za cjelokupni dojam akcijskog filma, a s obzirom na to da se prva dva nastavka odvijaju u SAD-u, ovaj su put, i to posljednji, odlučili malo začiniti stvar. Redatelj Antoine Fuqua smjestio je radnju u talijanski obalni gradić, a lokacija koja je poslužila da bi dočarao jedinstveni šarm Italije je Amalfi obala, vrlo popularna među celebrityjima i influencerima.

image

Obala Amalfi

Stefano Montesi

Mediteranska klima i predivni krajolici, u kombinaciji s drskošću i nemilosrdnošću talijanske mafije, pomalo evociraju na filmski „mafijaški“ klasik, „Kum“. To sugerira da nas čeka ne samo filmski uradak prepun akcije, već i predivnih krajolika na kojem svi ljubitelji Italije mogu odmoriti oči između eksplozivnih scena. A Denzel Washington kao Robert McCall će se pobrinuti da ova franšiza završi na najbolji mogući način – s dobrim koje pobjeđuje!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Con filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:21