Niže uspjehe

Dragulj naše najposjećenije regije ima nikad bogatiju ponudu, dosad ostvario preko milijun noćenja

Osim što nudi niz glazbenih i kulturnih događanja, njegova najveća posebnost ipak je sport

Umag

 Shutterstock

Zeleni proplanci, doline i šume usred kojih se nalaze brojni potoci, jezera i slapovi, a uz to zvuk ptičjeg pjeva i osjećaj mira. S druge strane, prekrasna obala, zvuk udaranja valova u stijene i mirisi svježe ribe. U oba scenarija gutljaj kvalitetnog domaćeg vina i slasni okusi tartufa. Ovo su opisi Istre, mjesta prepunog tradicije, autentičnih doživljaja i neodoljive gastronomije. Jedna od njenih najzapadnijih točaka je i Umag, grad koji svojim šarmom i posebnošću sintetizira sve posebnosti ove regije te osvaja sportaše, partijanere i kulturnjake tijekom cijele godine.

Zimski festivali i karnevali, proljetne i jesenske gourmet manifestacije i ljetne večeri uz klasičnu glazbu. Umag kroz 45 km obale sadrži sve ono što je potrebno za miran i opušten ili ipak aktivan i zabavan odmor, stoga ne čudi da je turistima posebno atraktivan.

Grad se već sada može pohvaliti da je na ovogodišnjoj listi top pet destinacija u Hrvatskoj po broju ostvarenih noćenja. Svojom posebnošću tijekom cijele godine privlači domaće i strane turiste pa je tako u periodu od 1. siječnja do 9. srpnja 2023. godine ostvario 249 tisuća posjeta i preko milijun noćenja.

Osim što nudi niz glazbenih i kulturnih događanja, njegova najveća posebnost ipak je sport.

Okuplja najveće teniske face

Tijekom godina, Umag se profilirao u jednu od najprepoznatljivijih teniskih lokacija na ATP World Touru te svake godine, na Plava Laguna Croatia Openu Umag ima privilegiju ugostiti neke od najvećih zvijezda u svijetu tenisa.

image

Plava Laguna Croatia Open Umag

Ustupljena Fotografija

Atraktivni teniski spektakl neće izostati ni ove godine. Na turniru koji će trajati od 21. do 30. srpnja nastupit će čak tri Grand Slam pobjednika, tako da ćete i ove godine moći uživo gledati sve vješte teniske pokrete Stana Wawrinka, Marina Čilića i Dominica Thiema kojima će se pridružiti i aktualni osvajač juniorskog Roland Garrosa Dino Prižmić.

image

Dodjela nagrada

Neven Jurjak

Turnir iz godine u godinu posjeti preko 100.000 posjetitelja, a putem globalnih TV prijenosa prati ga više milijuna gledatelja širom svijeta.

Nagrađivana vina

Uz vrhunske teniske mečeve te fantastičan i raznovrsni zabavni program, Plava Laguna Croatia Open Umag neizostavno je mjesto i za sve ljubitelje istarskih mirisa i okusa. Taste Istria zona otvara svoja vrata u petak, 21. srpnja, u 19 sati. Na njemu će se prezentirati vinska selekcija cijenjenih istarskih vinara, koji brojnim međunarodnim nagradama i priznanjima osnažuju imidž Istre kao vinske regije.

Vinski entuzijasti, ali i oni koji će to tek postati, imat će priliku uživati u bogatoj ponudi istarskih sorti poput malvazije, terana i muškata vrsnih lokalnih vinara Fiore, Benčić, Bassanese, Ravalico, Cattunar, Brič, CUJ, Degrassi, Franković, Geržinić, Prelac, Tomaz, Roxanich, Coslovich, Fakin, Vina Zigante, Agrolaguna i Zigante tartufi koji će uz vina u ponudi imati i jela s tartufima. Ovoj vrhunskoj ponudi pridružit će se i Aura, svojim tradicionalnim proizvodima i popularnim ginom.

image

Vinska degustacija

Manuel Paljuh

Za one koji u svakoj zabavi žele ponešto novog saznati, bit će organizirane vinske degustacije pod nazivom „Skrivene čari istarskih vina" koje ulaze u svoju jubilarnu desetu godinu održavanja. Ove vinske degustacije publici u ležernoj atmosferi predstavljaju specifičnosti i raznolikost autohtonih istarskih sorti.

- Ova lijepa priča započela je 2012. godine u suradnji Hrvatskog Sommelier Kluba i umaškog turnira, a idejni začetnik bio je Franko Lukež, dugogodišnji predsjednik HSK-a. Od samog su početka vinske degustacije pridobile simpatije publike i vinara te postale neizostavni dio Taste Istria zone. Svaki dan posvećen je jednoj temi, a selekciju vina po kategorijama određuju selektori Hrvatskog Sommelier Kluba, pazeći pritom da se vinari barem dvije godine za redom ne pojavljuju u istoj kategoriji - izjavio je Emil Perdec, sommelier Plave Lagune i regionalni povjerenik HSK-a za Istru.

Tako će svaku večer od ponedjeljka 24. srpnja do petka 28. srpnja, pod voditeljskom palicom poznate sommelierke HSK-a Lucije Matijević, odabrani istarski vinari predstavljati svoja vina sudionicima. Svake će se večeri birati pobjednik po izboru posjetitelja, a njih pet natjecat će se u subotu na Grand finalu te će se pobjednik okruniti titulom ATP vina 2023. godine.

image

Vinska degustacija

Manuel Paljuh

Uz vrhunsku enološku ponudu, drugi dio Taste Istria zone bit će posvećen tradicionalnim okusima istarske kuhinje u suvremenoj interpretaciji food truckova, koji svojim modernim pristupom stvaraju neodoljive kulinarske kombinacije. Tako će istarski food truck Poluotok, koji je lani oduševio posjetitelje turnira svojim Nostromo burgerom, ove godine predstaviti brojne novosti.

Osnivači Poluotoka su Umažani, koji su tajne dobre istarske kuhinje učili od svojih baka i djedova, što njihovim delicijama daje posebnu draž. Tu je i Hook & Cook, inače restoran iz Pule, ali i street seafood festival koji diljem Istre spaja ribare, kuhare i glazbenike u zajedničkoj ljubavi prema kuhanju i moru, a posjetitelje će privući raznim morskim specijalitetima. Jedinstvene kulinarske kreacije zanimljivih spojeva okusa nastat će u popularnoj Munchy prikolici, dok će food truck Manjada by Palagius iz Novigrada oduševiti delicijama pripremljenim od istarskih domaćih proizvoda. Prave sladokusce osvojit će kamiončić Pri Suncu svojim craft slasticama, a ljubitelji grill specijaliteta doći će na svoje u Fredi‘s Grillu.

image

Taste Istria

Antonio Paljuh

Najveći glazbeni hitovi

A svi oni koji nakon teniskih mečeva i gutljaja dobrog vina i dalje ne žele otići doma - u potpunosti imaju pravo jer zabava počinje odmah iza ugla. Umag Music Nights i ove će godine koncertima domaćih i regionalnih zvijezda te nastupima svjetskih DJ-eva ponuditi pravi glazbeni spektakl.

Koncert otvorenja održat će se u subotu, 22. srpnja, kada će na pozornicu izaći jedna od najvećih zvijezda u regiji, Jelena Rozga.

- Nastup me izuzetno veseli i uvijek se rado odazovem pozivu organizatora. ATP turnir već dugi niz godina uspješno povezuje sport i zabavu i sigurna sam da će i ova godina biti nezaboravna i očekujem naravno odličnu zabavu – kazala je uzbuđeno povodom svog nastupa.

U nedjelju, 23. srpnja na repertoaru su zabavni ritmovi slovenske grupe Mambo Kings koji će Dance Arenu pretvoriti u pravu party zonu turnira i rasplesati sve posjetitelje.

image

Umag Music Nights

Manuel Paljuh

Nakon rasplesane noći slijedi pravi spektakl kojeg će napraviti hrvatski predstavnici na ovogodišnjem Eurosongu, osebujni Let 3. Dugogodišnja karijera prepuna velikih hitova, ali i novonastala euforija zbog fenomena zvanog “Mama ŠČ”, jamče veliki interes za koncert riječke rock grupe.

- Nismo još nikad nastupali u popratnom programu ATP turnira i baš se veselimo tome što ćemo participirati u jednom takvom velikom događaju i dati sve od sebe da kvalitetno zabavimo publiku i sve sudionike. Neka bude gem, set, meŠČ“, izjavio je Zoran Prodanović Prlja, frontmen Leta 3.

Glazbena događanja odvijat će se tijekom cijelog turnira tako da posjetitelji u utorak mogu očekivati hitove jednog od najdugovječnijih bendova na ovom prostoru, Crvene Jabuke, nakon kojeg slijede Vida Loca, Fedde Le Grand, DJ duo Nervo te Ludovica Pagani.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s ATP Umagom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:24