Do 24. svibnja

Dodjeljuje se 480.000 eura za podršku najugroženijim skupinama, provjerite kako se možete prijaviti

Zagrebačka županija objavila je javni natječaj u kojemu mogu sudjelovati brojne udruge
 Shutterstock

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj trenutno živi 657.791 osoba s nekom vrstom invaliditeta. Za što bolji razvoj i kvalitetniji život osoba s posebnim potrebama ključne su socijalna interakcija i osjećaj pripadnosti. Razne radionice, događanja, učenje novih aktivnosti, druženje s vršnjacima odličan su način za gradnju samopouzdanja i kreiranja pozitivne slike o sebi.

O promicanju kvalitete života osoba s posebnim potrebama brinu se mnoge udruge, a jedna od njih je i udruga Ivančica koja od 2005. pruža socijalno-humanitarnu podršku svojim članovima i njihovim obiteljima. Veliku ulogu u funkcioniranju ove i još mnogih udruga ima Zagrebačka županija koja je i ove godine objavila javne pozive za financiranje programa i projekata socijalnih, zdravstvenih, humanitarnih i braniteljskih udruga. Natječaj je otvoren do 24. svibnja 2024. godine, a dodijelit će se ukupno 480 tisuća eura.

Udruge kao oaze podrške

Udruga Ivančica ima oko 60 članova za koje redovno između ostalog, organizira kazališne, glazbene i likovne radionice, sve u svrhu okupljanja i unaprjeđenja kvalitete života svojih članova, koje neovisno o njihovoj dobi nazivaju svojom djecom.

- Želimo pokazati da, koliko god različiti bili, svi naši članovi imaju svoje vrijedne sposobnosti, znanja i kreativnost. Svi imamo svoje vrline i mane, u nekim područjima smo jači, u nekima slabiji pa je tako slučaj i s njima, no to su jedni divni ljudi, naša djeca – ponosno govori predsjednik udruge Andrej Peklić.

image

Udruga Ivančica

Ustupljena fotografija

Uz pomoć sredstava dobivenih od Zagrebačke županije, članovi udruge imali su priliku odigrati čak 60 kazališnih predstava u brojnim školama, a u natječaju sudjeluju i ove godine.

- Želja nam je ponovno pokrenuti kazališnu radionicu i sadržajno obogatiti i sve ostale, obnoviti opremu i prostor kako bi naši članovi imali što bolje uvjete za rast, razvoj i druženje – dodaje.

U udruzi su posebno ponosni na svoj rock bend Drugo srce Ivančice koji je redoviti gost na brojnim festivalima, sajmovima i školama. Predsjednik udruge kaže kako se ljudi često iznenade kad vide da se članovi ne boje nastupa, već su sposobni prezentirati se u najboljem svjetlu i napraviti kvalitetan program.

image

Udruga Ivančica

Ustupljena fotografija

U aktivnostima i programima sudjeluju i članovi obitelji pa je to idealno druženje za sve.

- Suprotno nekim vjerovanjima, obitelj koja ima člana s posebnim potrebama nije disfunkcionalna, već ona koja djeluje na poseban način. Takve obitelji posebno cijene život, zdravlje, slobodu, mir, sve prave vrijednosti – zaključuje Peklić.

Drugačija dijagnoza, iste potrebe

Razumijevanje, socijalna interakcija, dijeljenje iskustava, osjećaj pripadnosti, ključne su stavke u tretmanu i oporavku onkoloških bolesnika. Broj osoba oboljelih od raznih oblika raka svakim danom je sve veći pa raste i potreba za podrškom oboljelima i njihovim obiteljima.

Pružanje psihološke, psihosocijalne i duhovne podrške glavni je cilj udruge Budi dobro, koja trenutno okuplja više od 200 članova. Kroz brojne projekte i aktivnosti, ova udruga za prevenciju raka i pomoć oboljelima od 2019. godine radi na unaprjeđenju kvalitete života oboljelih i liječenih od raka, kao i njihovim obiteljima. Stručna i volonterska pomoć znače mnogo u tim najtežim trenutcima.

- Članovi preporučuju programe udruge svojim prijateljima i poznanicima pa broj novih članova raste. Sretni smo što po završetku programa dobijemo pozitivne evaluacije jer to znači da ono što radimo ima svrhu. Sudionici grupa nastavljaju se podupirati i nakon završetka programa te se skupa podržavaju, raduju, ali i tuguju – govori predsjednik udruge Josip Majcan.

image

Udruga Budi dobro

Ustupljena fotografija

Jedan od projekata, „Znanjem do zdravlja“, u kojemu članovi dobivaju grupnu psihološku podršku i sudjeluju na radionicama koje upućuju na važnost zdrave prehrane u prevenciji i liječenju raka, u potpunosti je financiran od strane Zagrebačke županije.

- Redovno prijavljujemo projekte na natječaje Zagrebačke županije za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija. Zagrebačka županija svojim sredstvima uvelike pomaže cjelokupnom funkcioniranju udruge te je jedna od prvih donatora u projektu Rehabilitacije onkoloških bolesnika na otoku Lošinju, koji je osmišljen je kao iskorak prema zdravlju nakon operativnog zahvata bilo koje zloćudne bolesti, kemoterapije ili zračenja, kao i projektu „Dok živiš budi živ“ – govori Majcan.

image

Udruga Budi dobro

Ustupljena fotografija

Udruga je nedavno potpisala i sporazum o suradnji s Pravnim fakultetom u Zagrebu kroz koji će članovi moći dobiti sve potrebne informacije vezane za svoja socijalna, zdravstvena i mirovinska prava.

Očuvanje sjećanja

Upoznavanje i borba za elementarna prava glavni su cilj udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski Zagreba i Zagrebačke županije. Ova braniteljska udruga okuplja dragovoljce Domovinskog rata, a uz financijsku potporu Zagrebačke županije godinama uspijeva provoditi projekt „Prvi u ratu – zajedno i u miru“. Kroz projekt se odvijaju programi promicanja vrijednosti Domovinskog rata, kao i psihosocijalno osnaživanje branitelja i njihovih obitelji.

- Obilježavamo obljetnice i spomendane posjećujući spomen obilježja poginulih branitelja te tako čuvamo uspomenu na svoje suborce. Zajedničkim obilježavanjima sjećanja na poginule branitelje dajemo podršku njihovim obiteljima, a obilaskom ratnih lokacija borbenih djelovanja roditelja educiramo i djecu branitelja, koja se aktivno druže i razvijaju prijateljstva – pojašnjava predsjednik udruge Željko Cesarec.

image

Nezavisni dragovoljci hrvatski Zagreba i Zagrebačke županije

Ustupljena fotografija

Uz zajedničko obilježavanje važnih obljetnica, članovi udruge kroz mnoge sportsko-rekreacijske aktivnosti ostvaruju odličnu socijalnu povezanost, a sudjeluju i na tribinama o važnosti sportskih aktivnosti za zdravlje branitelja.

- Već 17 godina organiziramo turnir u kuglanju u spomen na poginule branitelje Velike Gorice, a prošle godine organizirali smo trodnevni šaranski kup hrvatskih branitelja uz nazočnost 11 ekipa iz cijele Republike Hrvatske – govori Cesarec.

image

Nezavisni dragovoljci hrvatski Zagreba i Zagrebačke županije

Ustupljena fotografija

Resocijalizacija je vrlo važan dio svih projekata. Velik naglasak stavlja se na okupljanje i međusobno druženje članova udruge, supruga i djece branitelja kako bi se razvio osjećaj pripadanja zajednici uz potvrdu osobne vrijednosti.

- Organiziramo edukacijske radionice te surađujemo sa srodnim udrugama, a kroz sudjelovanje na raznim događanjima produbljujemo prijateljstva – zaključuje Cesarec.

Temeljem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije područje djelovanja je zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog i braniteljskog značenja u 2024. godini dodijelit će se iznos od 480.000 eura, od čega je:

400.000 eura određeno za programe i projekte zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja na području Zagrebačke županije u 2024. godini

80.000 eura određeno za financiranje programa i projekata udruga proizašlih iz Domovinskog rata

Prijave na natječaj otvorene su do 24. svibnja, a dodatne informacije i postupak prijave potražite na stranicama Zagrebačke županije.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad studija Hanza Medije i Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 10:36