KOMENTAR JUTARNJEG

Zašto Francuzi ne žele slijediti njemački model

 AFP

Ne znamo što se događalo iza zatvorenih vrata, ali tamo gdje su je svi mogli čuti, pred novinarima i cijelom javnošću, Angela Merkel pohvalila je svoga francuskog kolegu Manuela Vallsa i program reformi njegove nove vlade nazvala impresivnim.

Njemačka i Francuska, dva ključna europska partnera, našle su se na suprotstavljenim stranama kad je riječ o ekonomskoj politici. Dok Angela Merkel tvrdoglavo ustrajava na politici štednje, usprkos kritikama da time onemogućava malaksaloj Europi da se trgne i konačno odlijepi od posljedica ekonomske krize, dotle francuski premijer odbija zahtjeve Europske komisije i objavljuje da će ponovno probiti zadani rok za smanjenje prekomjernog proračunskog deficita, i to za dvije godine.

Njemačka je u prednosti jer je ključne reforme koje su joj osigurale svjetsku konkurentnost provela davno, prije nastupanja svjetske krize, jer je njena kriza počela ranije, u devedesetima, izazvana prevelikim troškovima ujedinjenja. No, Francuska jesve dosad odbijala provesti mjere na kakve su bili prisiljeni Grčka, Italija ili Portugal, suočeni s prevelikim dugom i neodrživom javnom potrošnjom.

Nije istina da Francuska troši nemilice, niti da zatvara oči pred deficitom: Vallsa su se odrekla 32 zastupnika njegove Socijalističke stranke, odbijajući mu dati glas za njegov program ekonomskog oporavka zato što on predviđa drastične rezove u državnom proračunu i uštede na mirovinama, zdravstvu i troškovima lokalne samouprave.

Međutim, ono što je za francuske socijaliste previše drastično, za Europsku komisiju je premalo jer je Francuska već ove godine proračunski deficit morala smanjiti na maksimalnih tri posto. Prošli je tjedan Valls objavio da će ispuniti tu obavezu, ali tek 2017. godine.

Manuel Valls je ovog ljeta imenovao novu vladu, u pokušaju da pomogne socijalistima Françoisa Hollandea koji su u svibnju osvojili jedva 15 posto glasova, dok je ekstremistički Nacionalni front pobijedio na europskim izborima sa 25 posto. Valls je sredinom rujna dobio podršku parlamenta za svoj program štednje: od siječnja 2015. bit će smanjeni porezi na niže zarade, a troškovi rada za tvrtke bit će smanjeni za 30 milijardi eura od 2016. Među ostalim, tvrtke će biti oslobođene davanja za radnike na minimalnoj plaći, što je Valls nazvao istinskom revolucijom. Prije pravog udara reformi već je zaradio etiketu francuskog Tonyja Blaira. Samo u zdravstvu ambiciozno planira uštede od deset milijardi eura.

Angela Merkel je nazvala ambicioznim plan francuskog premijera koji do 2017. želi srezati državnu potrošnju za 50 milijardi eura i pritom smanjiti poreze poduzetnicima kako bi potaknuo zapošljavanje. Francuska odbija primijeniti njemački model stroge štednje, i kad pristaje na uštede do 2017. Valls odbija poduzeti hitne rezove, bojeći se da bi oni izazvali daljnji pad proizvodnje i zaposlenosti, kako se to već dogodilo u nizu zemalja Europe. Francuska je zato, suprotno preporukama Europske komisije i ministara euroskupine, odlučila ove godine povećati proračunski deficit s prošlogodišnjih 4,3 na 4,4 posto.

Njemačka je s druge strane ogledala. Dok francusko gospodarstvo stagnira, nezaposlenost je rekordna, a rejting predsjednika Françoisa Hollandea je pao na sramotnih 13 posto, njemačko gospodarstvo je jako, nezaposlenost je niska, a kancelarka uživa nepodijeljenu podršku javnosti.

Gospodarska neravnoteža zaprijetila je političkim odnosima, no njemačka kancelarka pokazala je da ne želi svom slabijem partneru trljati sol na ranu. Kritike su zato početkom ovog tjedna gurnute u drugi plan, dok se Manuel Valls u ponedjeljak i utorak nalazio u svom prvom službenom posjetu Njemačkoj. Osim s političarima, sastao se s njemačkim poduzetnicima u Hamburgu i Stuttgartu jer ih želi potaknuti da više ulažu u Francusku.

To ne znači da je Valls u Berlinu dobio bezuvjetnu podršku. Angela Merkel je kamerama servirala srdačan osmjeh, no odbila je podržati ideju o većim ulaganjima, poručivši da postoje brojne mogućnosti poticanja rasta bez dodatnog novca. Za razliku od Francuske koja povećava deficit, Merkel planira iduće godine potpuno uravnotežiti njemački proračun, prvi put od 1969., prenosi Bloomberg.

- Njemačka je pokazala da je moguće konsolidirati financije i istodobno stvoriti rast - poručila je nepopustljivo Angela Merkel. Ali, ni Francuska ne želi odustati od svog principa: svaka zemlja mora slijediti vlastiti put, istaknuo je Valls u Berlinu. - Vidim da su poduzeti veliki napori, a procjenu toga što je učinjeno dat će Europska komisija, a ne ja - izjavila je diplomatski Merkel, kao velika mama koja pokušava sakriti razlike unutar obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 06:08