Zašto Crkva obezvređuje razvedene?

Premda su se neki u Crkvi nadali da će uskoro popustiti strogo pravilo i da će se rastavljene osobe (barem pod nekim uvjetima) moći pričestiti, papa Benedikt XVI. u svojoj najnovijoj pobudnici "Sacramentum caritatis" doslovce je zacementirao postojeće stanje, prema kojemu osobe koje nisu dobile crkvenu razrješnicu braka nisu u istom statusu kao i svi ostali, uredno vjenčani.  Budući da se pričestiti može samo nakon ispovijedi grijeha, njihovo je stanje, praktički, stanje trajnoga grijeha, koje pogađa mnoge vjernike, koji žive iskreni, istinski i uredan vjerski život, ali im je "jedini grijeh" upravo što su prekršili zavjet neraskidivosti bračne veze.



- Poznajem mnoge ljude koji su pravi vjernici i koje jako pogađa ta odredba. Oni su žigosani i osuđeni doslovce biti zadnji u Crkvi, premda su po svemu u redu i mogli bi mnogima biti uzor kršćanskog života - rekao nam je jedan svećenik s Kaptola, želeći ovoga puta ostati anoniman, jer kada smo nedavno s njim razgovarali na tu temu, zbog svojih je otvorenih stavova došao na udar ostalih kolega.



Poznajem mnoge ljude koji su pravi vjernici i koje jako pogađa ta odredba. Oni su žigosani i osuđeni doslovce biti zadnji u Crkvi, premda su po svemu u redu i mogli bi mnogima biti uzor kršćanskog života



svećenik s Kaptola

Jedan od najpoznatijih javnih slučajeva je onaj riječkog vjeroučitelja Petra Travaša, koji je zbog razvoda i ponovne ženidbe ostao i bez vjeročiteljskog mandata. - Smatram kako ne postoji osoba koja zna što će mu život donijeti i da je svakome cilj proživjeti život u sreći. Nisam imao tu sreću da mi prvi brak bude i posljednji, te smatram kako mi je dovoljna kazna to što imam jedan propali brak iza sebe i dijete koje zakonski viđam jednom tjedno i svaki drugi vikend kada dolazi meni.



 Osim toga kao vjerniku onemogućena mi je ispovijed i pričest, što je još jedan dodatni teret, a davati mi još na sve ove kazne i otkaz, bacati me na ulicu, obezvrijediti moju diplomu, smatram krajnje nehumanom i nepravednom kaznom - piše nekadašnji vjeroučitelj Travaš na svojim internetskim stranicama www.vjerouciteljpetar.com, koje su mu ostale jedino sredstvo borbe protiv sustava, koji ne drži pravednim.



Naravno, svoja gorka iskustva s nemogućnošću dobivanja razrješenja na ispovijedi i nemogućnošću pričešćivanja gotovo na identičan način mogli bi opisati mnogi parovi, kojima su nakon ove Papine odluke sigurno sve lađe potonule i na dulji rok neće moći računati na puno sudjelovanje u sakramentalnom životu Crkve. Bez obzira na to koliko dobri i kvalitetni vjernici bili, pričest će im do daljnjega, zbog kršenja sakramenta ženidbe, biti zapriječena.



Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:10