IDEMO U JUŽNU AMERIKU

VODIČ KROZ BRAZIL 25 (ne)poznatih činjenica o domaćinu svjetskog prvenstva

A Brazilian fan plays a drum as he shouts to support his team outside the Corinthians Arena in Sao Paulo, on June 11, 2014, ahead of the 2014 FIFA World Cup. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
 BEHROUZ MEHRI/AFP

Brazil, poznato je, domaćin je svjetskog prvenstva u nogometu. No, koliko znamo o toj zemlji? BBC, te drugi veliki svjetski mediji, su sastavili profil te velike južnoameričke države, prenosi Slobodna Dalmacija.

1. Brazil je jedna od najbržerastućih svjetskih ekonomija. Kako bi se suprotstavili Europskoj Uniji i SAD-u, Brazil se zajedno sa Rusijom, Kinom, Indijom i Južnom Afrikom udružio u zemlje BRIC-a. Također, ta zemlja se posljednjih godina u više navrata suprotstavila Amerikancima i njihovoj politici prisluškivanja i ulozi svjetskog policajca.

2. U Brazilu živi više od 200 milijuna ljudi. Za usporedbu SAD broji oko 314 milijuna, Rusija oko 143 milijuna, Ujedinjeno kraljevstvo 63 milijuna, a Njemačka 82 milijuna stanovnika

3. Glavni grad je Brasilia, metropola smještena duboko u kontinent, a broji 2,5 milijuna ljudi. Udaljen je 930 kilometara od najpoznatijeg i najpopularnijeg grada Rio de Janeira.

4. Najveći brazilski grad je Sao Paolo, oko 12 milijuna ljudi.

5. Dominantni jezik je portugalski, ili bolje rečeno brazilsko portugalski. Brazil je postao portugalska kolonija iskrcavanjem Pedra Álvaresa Cabrala 1500. godine.

6. Trenutno je prosjek životnog vijeka u Brazilu 71 godinu za muškarce, 77 sa žene. U Hrvatskoj je očekivani životni vijek za muškarce 73,9 godina za muškarce, a 80,6 za žene.

7. Sredstvo plaćanja = real. Trenutno jedan brazilski real vrijedi 2,46 kuna.

8. Industrija: izvoz rude željeza, te poljoprivreda. Brazil je svjetski rekorder u izvozu kave, naranača...

9. Internetska domena je br., a internacionalni pozivni broj je +55.

10. Ako ih pitate o religji, većina građana se izjašnjavaju kao kršćani.

11. Predsjednica Brazila je Dilma Rouseff (62), inače prva žena u povijesti koja vodi tu veliku zemlju.

12. Ukoliko želite informacije iz Brazila možete ih naći na internet stranicama TV postaja: TV Band, Rede Globo, Sistema Brasileiro de Televisao (SBT), TV Record, TV Brasil, Rede TV, a tu su agencije i portali: Agencia

Brasil, Agencia Estado, Agencia Globo, UOL, G1...

13. Život u Rio de Janeriu i Sao Paulu zna biti težak, procjenjuje se da čak trećina građana živi u slamovima, velik dio njih bez osnovnih uvjeta za život: struje, vode, kanalizacije...

14. Brazil graniči s Venezuelom, Gvajanom, Surinamom, Francuskom Gvajanom, Kolumbijom, Peruom, Bolivijom, Paravajem, Argentinom i Urugvajem.

15. Brazil je po veličini peta najveća zemlja na svijetu. U društvu 'pet najvećih' društvo Brazilu još prave SAD, Rusija, Kanada i Kina. Koliko je ta zemlja velika svjedoči i to što je zahvaćaju tri vremenske zone.

16. Najveći gradovi su Sao Paulo (12 milijuna), Rio de Janeiro (oko sedam milijuna), Salvador (oko četiri milijuna), Brasília (2,5 milijuna), Belo Horizonte (2,4 milijuna), Manaus (1,8 milijuna), Curitiba (1,7 milijuna), Recife (1,5 milijuna), Porto Alegre (1,4 milijuna)...

17. Jeste li znali da je jedno od najčešćih pitanja na internetskim tražilicama: Zašto su Brazilke i Brazilci tako lijep i atraktivan narod?

18. Dominantna klima je tropska.

19. Današnji Brazilci potječu od afričkih robova, indijanaca i portugalskih naseljenika, kao i useljenika iz Španjolske, Njemačke, Japana... Te četiri skupine su se međusobno miješale.

20. U veljači 2008. godine kip Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru pogodila je munja.

21. Po Brazilu voze najduži autobusi na svijetu - dugi su čak 28 metara.

22. Tamo živi najveći broj majmunskih vrsta. Od 250 poznatih, 80 ih nastanjuje Brazil.

23. Brazilska nogometna reprezentacija oformljena je davne 1914., a prvu utakmicu odigrala je iste godine protiv Engleskog kluba Exeter City.

24. Pelé je bio prvi crnac koji je postao ministar brazilske vlade.

25. Etimologija naziva "Brazil" je nejasna, navodi Wikipedija. Tradicionalno, riječ "Brazil" potječe od brazila, drva kojim su iz brazilskih regija u Europu tijekom 16. stoljeća trgovali mnogi pomorci. Na portugalskom, drvo brazil naziva se pau-brasil, te se riječi brasil obično pripisuje značenje "crven poput žeravice", nastalo iz latinskog brasa ("žeravica")...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 08:31