PREKIDI

Vjerujte, ima života nakon prekida ljubavnog odnosa

Među osobama iz javnog života pozitivnu lekciju iz predmeta ‘kako prekinuti’ očitale su Tina Rupčić i Jelena Rozga svojim dostojanstvenim stavom

Nakon što su prekinuli, ona se obratila svojim muškim prijateljima i zamolila ih da premlate njezinog bivšeg, što su ovi i učinili. Svatko od nas zna za barem jedan suludi primjer suočavanja s prekidom? Oni mogu biti i sramotno skandalozni poput “live” sapunice koju nam često priređuju domaće javne osobe.

S druge strane tu su glazbenici Tina Rupčić i njezin bivši suprug Hrvoje, čiji je razvod medijski praćen u svakom koraku, no, čak i uz postojanje treće osobe ( glumica Zrinka Cvitešić) skandala nije bilo. Javnost je od Tine očekivala bijesne reakcije i izljeve mržnje prema Hrvojevoj novoj izabranici, ali ona je očito primjer žene koja, kako se to pučki kaže, ne drami. A to joj ne bi uspjelo da nije, ponovno pučki jednostavno, stabilna osoba. Čak i neki dan, kada je u javnost procurila vijest da je njezin novi partner Juriša Boras još formalno u braku i da su, nagađa se, radi toga prekinuli, Tina je u javnost dala racionalnu izjavu kako je ta veza mogla biti vrlo uspješna, ali se sada svi nalaze u neugodnoj situaciji.

Može i bez teških scena

Koliko ćemo patiti za osobom s kojom smo prekinuli ovisi o tome koliko je volimo? Zapravo uopće ne. Postoje i dostojanstveni prekidi koji, iako nas bez sumnje bole, ne izazivaju u nama potrebu da radimo scene, osvećujemo se i bivamo toliko očajni da ćemo se baciti u naručje prvom frajeru koji nam namigne. Ili ćemo pak plakati kako nas nitko ne voli, a onda dići ruke od bilo kakve moguće buduće veze.

Za one koji su u svojoj emocionalnoj biografiji nanizali manje ili više nezdravih veza i stravično podnose prekide naša je životna trenerica Tatjana Divjak napisala knjigu “Život nakon prekida veze”. Knjiga će dobro doći i onima s manje dramatičnom ljubavnom poviješću.

To je prva domaća knjiga baš te tematike, a u kojoj autorica piše mnogo šire od samo davanja savjeta kako si olakšati razdoblje neposredno nakon prekida.

Divjak nastoji čitateljima pojasniti kako dalje - daleko u budućnost. Dakle ne zeznuti se nanovo na isti ili sličan način.

Nema narodnih mudrosti

Također, Divjak se, za razliku od uobičajnih narodnih savjeta poput “ma on ti je gad, bolje ti je bez njega” i “zamrzi ga pa će ti biti lakše”, ne fokusira na tog nekog drugog čiju sliku stavljamo na pikado i gađamo strelicama, već na nas same.

Odmah na početku knjige udara u glavu: “Nema ničeg lošeg u tome da pokušavamo udovoljiti svom partneru, no stalna nastojanja da ispunjavamo nerealistična očekivanja troše nas, čine nas da se osjećamo manje vrijednima i u konačnici nas tjeraju da odustanemo od vlastitog prava na ono tko smo u svojoj biti”.

Kada je lani pjevačica Jelena Rozga prekinula dugogodišnju vezu s muškarcem kojega javnost nikada nije “upoznala”, jedno od pitanja novinara bilo je kakav je osjećaj doći u prazan stan.

Rozga je otkrila da je voljela, ali zato nije emotivno ovisila o partneru pa je i prazan stan ne baca u očaj. Pričalo se da su njezina česta izbivanja zbog nastupa jedan od faktora raspada veze, što je Rozga negirala ali je dodala da se svojih putovanja neće odreći, a već će pronaći muškarca koji joj to neće zamjerati.

A tu je i pikado...

Važna poruka Tine Rupčić i Jelene Rozge jest i da one zbog prekida ne osjećaju gnjev, ne mrze muškarce s kojima su se razišle.

Za takav stav žena ili muškarac ne moraju biti slavne i popularne osobe, to se uči bilo kada i bilo gdje, ili kako Divjak kaže u svojoj knjizi: “Svatko može naučiti oprostiti, bez obzira na dosadašnji sustav vjerovanja, na bolna iskustva iz prošlosti, na povrede koje je primio ili zadao drugima”. To opet ne znači da njegovu sliku ne možete staviti na pikado...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 03:53