NE TAKO PRAKTIČNO RJEŠENJE

VIDEO Izgubljeni ste u Amazoni i hitno vam trebaju vrtne škare? Poslužite se piranjama...

 YouTube

ZAGREB - Iako filmovi i mitovi često prikazuju piranje kao krvoločne životinje koje su u stanju oguliti meso s kostiju bilo koje životinje u samo nekoliko sekundi, zapravo se radi o ribama svejedima koje vrlo rijetko napadaju ljude ili životinje, a i ti, rijetki napadi, gotovo nikada ne rezultiraju smrću.

Svoju krvoločnu reputaciju zaradile su kroz mitove i legende koje o njima prenose južnoamerički domoroci, a u zapadnom svijetu mit se proširio kada su brazilski ribari upriličili posebnu ‘predstavu’ za američkog predsjednika Theodora Roosevelta kada je posjetio Južnu Ameriku. Ribari su namjerno izgladnjivali jato piranja tjednima, te su potom gurnuli kravu u ograđeni dio rijeke, koju su potom izgladnjele ribe pojele u samo nekoliko minuta, kao u filmovima.

No, bez obzira na nezasluženu reputaciju, piranje imaju jedan od najjačih ugriza među ribama, koji je u stanju ostaviti čak i tragove na nehrđajućem čeliku.

Nije poznato gdje je snimljen ovaj video-uradak, no nedvosmisleno pokazuje da, kada ste u području rijeke Amazone i pod hitno morate isjeći grančicu na male komade, netom uhvaćena piranja može poslužiti kao sasvim solidna zamjena za vrtne škare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 02:23