PUŠI KAO VELIKI

VIDEO: Dvogodišnji Ardi puši četrdeset cigareta na dan. Ljut je kad ih nema

U Indoneziji nema nikakvog zakona koji bi djeci branio pušenje
 YouTube

ZAGREB - U Hrvatskoj u posljednje vrijeme izbijaju velike svađe i vode se debate o zabrani pušenja. Ministar Milinović je u sto čuda, donese zakon, pa ga povuče. Ugostitelji se bore za svoje mjesto pod suncem, pušači također, a borci protiv pušenja vode bitku do zadnje protivnikove cigarete. No, u dalekoj i prijateljskoj Indoneziji nema takvih problema.

Pušenje je strast koju država uvelike podržava, pa čak i potiče. Više od devedeset posto stanovništva su pušači, a za djecu od pet do deset godina najnormalnije je da puše. Dvogodišnji Ardi Rizal sa sjeveroistoka Sumatre s velikim zadovoljstvom popuši svojih četrdeset cigareta na dan.

Roditelji se slažu

Simpatični dvogodišnjak po svemu je isti kao i njegovi vršnjaci, osim što je malo deblji pa ne trči nego mu je milije uokolo se vozikati na svojem malom kamiončiću. Naravno, mali kamiondžija gotovo nikada ne ispušta cigaretu iz ruke i vidno uživa u svakom dimu. Kada su njegovu ocu ribaru prigovorili zbog sinova ponašanja, samo je kratko rekao: “Što vas je briga, meni moj sin izgleda savršeno zdravo”. Ardijeva majka pak nije baš previše sretna sinovljevom ovisnošću.

Šezdeset kuna dnevno

Ona kaže da Ardi, ne dobije li svoje cigarete, postane nesnosan, počinje se nekontrolirano derati i plakati, a u nekoliko slučajeva udarao je glavom o zid sve dok ne bi dobio svoju porciju nikotina, i to brenda cigareta na koji se navikao, što roditelje stoji 60-ak kuna dnevno. Ponekad se mali Ardi požali majci na mučninu ili da mu se malo vrti, ali to je sve. Liječnici smatraju da se Ardi ne kreće upravo zbog svoje ovisnosti o cigaretama, no indonezijski im zakon ne dopušta nikakvu intervenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 06:44